2020. október 22., csütörtökMa Előd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.22. Előd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Kásler Miklós: A háziorvosi rendszer megváltoztatása a következő nagy lépés

Kásler Miklós: A háziorvosi rendszer megváltoztatása a következő nagy lépés

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere a Spirit FM-nek adott interjújában elmondta, hogy a koronavírus-járvány természete megváltozott, jelen pillanatban a terjedés közösségekben valósul meg, így lényegesen nehezebb kontrollálni mint tavasszal. A második hullám a 20-40 év közöttieket érintette augusztus-szeptember hónapokban, most már azonban fokozatosan tolódik el az idősebb korosztályok felé.

A 65 év felettiek 8-10 százalék között érinti a fertőzés. A kórházi kapacitások 53 százaléka van kihasználva, 47 százalékon nincs beteg. Az orosz és kínai vakcina-fejlesztéseket csak akkor lehet embereken alkalmazni, ha megvan a megfelelő, teljes bizonyosság. Felelősséggel nem bocsátkozhat találgatásokba azzal kapcsolatban, hogy mikor készül el a megfelelő vakcina – mondta a miniszter. 

Az sem egyértelmű, hogy egyféle vakcina elegendő lesz, vagy többféle kombinációjára lesz szükség. A Pécsi Tudományegyetemen a Jakab Ferenc  professzor által végzett kutatásaira érdemes odafigyelni – hangsúlyozta. A paraszolvenciával kapcsolatban elmondta, hogy további 18 kormányrendeletet kell elfogadtatni még december 1-e előtt. 

Az alapellátást olyan helyzetbe kell hozni, hogy a diagnosztika jelentős része kerüljön át oda a kórházakból és a terápiából is, amit lehet, ott végezzenek el, így lehet csökkenteni a várakozási időt a kórházakban. Ennek a kulcsszereplői a családi orvosok

– mondta az egészségügyért is felelős miniszter, aki azt is elmagyarázta, hogy jelen pillanatban a családi orvos a licencének megfelelő tevékenységeket láthat el. A cél pedig az lenne, hogy ha van további szakvizsgája, például sebész vagy neurológus, akkor ezeket is használhassa családorvosi praxisában. Ennek feltétele, hogy legyen meg a műszerezettsége és fizesse meg a biztosító.

A miniszter úgy látja, hogy a leletek 80 százalékáról lehetne dönteni volna alapellátási szinten. Az a 15-20 százalék, amelyet nem tud így megítélni a családorvos, azt digitálisan továbbküldi a következő ellátási szintre. Nagyon nagy különbség, hogy nem a beteg utazik, hanem a lelet – összegezte.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/10/08/kasler_miklos/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Baleset történt Budán, az Egér úton

Baleset történt Budán, az Egér úton

Két személyautó ütközött össze Budapest XI. kerületében, az Egér út és Kőérberki út kereszteződésénél, a …