2022. október 3., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.03. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Károly felboríthatja a brit alkotmányos monarchiát?

Hirdetés

Károly felboríthatja a brit alkotmányos monarchiát?

Az alkotmányos monarchia olyan államforma, ahol az uralkodó hatalmát a nép képviselőiből álló parlament korlátozza, azaz a király uralkodik, de nem kormányoz. Az uralkodónak ebben a rendszerben nincs valódi hatalma, de jelképként mégis fontos szerepet tölt be, hiszen ő testesíti meg a hagyományokat és a nemzet egységét.

Korlátozták az uralkodó hatalmát

Az Oliver Cromwell halála (1658) után kialakult hatalmi válságban egy darabig fia, Richard irányította Angliát, de a parlament az instabil helyzetet végül a Stuartok visszahívásával oldotta meg. Csakhogy a Stuartok is szembekerültek a parlamenttel, és II. Jakab (1633–1701) intézkedései már a parlamenti erők fellépéséhez vezettek. Ezért aztán 1688-ban egy küldöttség a király vejét, Orániai Vilmost (1650–1702) hívta meg a trónra. A parlament azonban csak egy nyilatkozat aláírása után volt hajlandó megkoronáztatni Vilmost. A király által 1689-ben elfogadott Jognyilatkozat (Bill of Rights) egy új államforma, az alkotmányos monarchia alapjait rakta le:

  • korlátozták a királyi hatalmat,
  • a törvényhozói hatalom a parlamenthez került, amelynek felsőházába az arisztokraták és az anglikán egyház delegálhatott képviselőket, míg az alsóházba választások útján jutottak be a képviselők,
  • rögzítettek több szabadságjogot, továbbá
  • kimondták a bíráskodás függetlenségét is.

A Jognyilatkozat és a későbbiekben hozott parlamenti határozatok alakították ki aztán az alkotmányos monarchia kereteit, amelynek intézményhálózata csak a XVIII. században szilárdult meg. A végrehajtó hatalmat eleinte a minisztertanács gyakorolta, majd az 1720-as évektől kialakult a vezető miniszter, vagyis a miniszterelnök (prime minister) jogköre.

A választójogot igen magas cenzushoz kötötték, a parlamentbe pedig két párt, a whigek és a toryk jutottak be. A miniszterelnököt a győztes pártból a király nevezte ki, aki maga választotta meg minisztereit.

Hirdetés

Hahner Péter történész, a Rubicon Intézet főigazgatója azt is megjegyezte:

Az uralkodók persze könnyűszerrel figyelmen kívül hagyhatták volna ezeket a törvényeket. A dicsőséges forradalom történelmi jelentősége azonban abban áll, hogy az uralkodók ezentúl nem szeghették meg e törvényeket, s ezt nem a fordulat belpolitikai, hanem a külpolitikai következményeinek kell tulajdonítanunk. Anglia ugyanis, amely évtizedek óta csak rövid és korlátozott háborúkat vívott, III. Vilmos hatalomátvétele következtében bekapcsolódott az európai nagyhatalmi küzdelmekbe. A háború költségeit pedig csak a parlament által biztosított adó és hitel segítségével lehetett előteremteni. Ezért nőtt meg a parlament jelentősége, ezért kellett rendszeresen üléseznie.

A király a jog forrása

A király napjainkban az Egyesült Királyság uralkodója és további 14 nemzetközösségi állam, valamint az anglikán egyház feje. Az alkotmányos monarchiában a király a jog forrása, ami azt jelenti, hogy az ő nevében működik az angol igazságszolgáltatási rendszer. A bíróságok az ő nevében hozzák ítéleteiket, és szentesíti a törvényeket is.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/09/19/karoly-felborithatja-a-brit-alkotmanyos-monarchiat-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Kobold Tamás

Meghalt Kobold Tamás

„Isten nyugosztaljon, Polgármester úr!” – így búcsúzott Veres Pál, Miskolc polgármestere hivatalos Facebook-oldalán Kobold Tamástól. Kobold …