2023. szeptember 22., péntekMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
2023.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 400,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Karikó Katalin a sikerről: Két dolog fontos, hogy fizikailag és mentálisan egészségesek legyünk

Karikó Katalin a sikerről: Két dolog fontos, hogy fizikailag és mentálisan egészségesek legyünk

Karikó Katalin az elmúlt két évben átvett tudományos díjak számában és változatosságában valószínűleg rekordernek számít. A magyar biokémikus több mint száz kitüntetésben részesült, ezeket mutatják be Sahin-Tóth István sajtó- és műtárgyfotói és Újszászi Ilona szövegei a most nyíló kiállításban. A mellékelt QR-kódok pedig elvezetnek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Hírportál cikkeihez. További érdekesség, hogy eredeti kitüntetéseket, emlékérmeket és kisplasztikákat is fölvonultat a tárlat.

A kutató még kisújszállási gimnazistaként első, a Jermy Gusztávról elnevezett díját egy évvel korábban kapta meg, mint Szent-Györgyi Albert. A szegedi egyetem Nobel-díjas rektora és Karikó Katalin, az SZTE professzora egyaránt amerikai állampolgárként vette át a Lasker-díjat. Ezt az elismerést évente azoknak az élő személyeknek ítélik oda, akik jelentős mértékben hozzájárultak az orvostudomány fejlődéséhez, vagy akik a közegészségügy érdekében jelentő hatású gyógyszer kifejlesztésében játszottak kiemelkedő szerepet. Ez az Egyesült Államok legmagasabb orvostudományi díja, amely gyakran a Nobel-díj „előszobájának” számít. Az mRNS-kutató idáig vezető útját az SZTE Klebelsberg Könyvtár Karikó-gyűjteményének archív dokumentumai illusztrálják. A tárlatot a világ minden pontjáról meg lehet tekinteni, mivel négy nyelven, magyar, francia, angol, német ismertetőkkel online is látogatható. A Szegedi Tudományegyetem közlése szerint a 2021-ben létrehozott virtuális kiállítást eddig már 38 országból közel 15 ezren tekintették meg.

A kezdetek

A megnyitón Karikó Katalin arról beszélt, hogy a szakmai sikerek eléréséhez fontos a támogató családi háttér és a jó oktatás mellett a pedagógusoktól kapott motiváció. A kisújszállási egyszobás házban folyó víz, hűtőszekrény, televízió sem volt, Karikó Katalin nővérével együtt annál nagyobb szeretetet kapott hentesként dolgozó édesapjuktól és könyvelő édesanyjuktól.

A testvérem nagyon jó tanuló volt, ezért tőlem is ezt várták el

– emlékezett vissza a biokémikus a gyermekkorára. Már az általános iskolában az elvárásokat felülmúló teljesítményt nyújtott, biológiai és kémiai tanulmányi versenyeket nyert, az elemi végére pedig már az országban a legjobb volt. Már akkor inspiráló közeg vette körül. Tóth Albert biológiatanárának, aki később a szolnoki főiskola oktatója lett, kiemelkedő szerepe volt a szakmai orientációjában:

Kati nagyon érdeklődő volt, mindig alaposan felkészült. Lapokra kidolgozta, hogy az adott témában milyen előadást fog tartani. Ez egy hatodik osztályos gyerektől olyan profi munkának számított, amivel egyértelműen kilógott a többiek közül

– olvasható a pedagógus visszaemlékezése a kiállítás anyagai között.

„Abból a tematikus táborból, ahol hetedikes koromban vettem részt, többen elismert vegyészek, orvosok, kutatók lettek felnőttként” – mesélte az mRNS-kutató, aki gimnáziumi tanulmányait is különleges közegben folytatta, ugyanis olyan biológiai szertárral rendelkezett, amelyet már az 1900-as években Kárpát-medence tíz legjelentősebb gyűjteménye közé soroltak akkor. Ezt 1856-ban hozta létre az egykori igazgató, a Bécsi Egyetemen végzett Jermy Gusztáv, akiről elnevezett díjat kapott Karikó Katalin és egyik példaképe, Szent-Györgyi Albert. A magyar Nobel-díjas tudóssal kapcsolatban személyes élményt is megosztott. A középiskolában tanáruk javaslatára osztálytársaikkal közös levelet írtak neki és a stresszelmélet atyjának, Selye Jánosnak. „Hatalmas volt az örömünk, mikor mindkét kutatótól kaptunk válaszlevelet” – elevenítette fel a mára közéjük, a legismertebb biokémiai feltalálók közé tartozó Karikó. Mint fogalmazott, ez nagy ösztönzést adott neki, hogy kutatói pályára lépjen.

Bár az Eötvös Loránd Tudományegyetemen is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/06/05/kariko-katalin-dijai-eletmu-kiallitas-mta/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Závech Research: Gyengült a Fidesz, de még így is toronymagasan vezet

Závech Research: Gyengült a Fidesz, de még így is toronymagasan vezet

A ZRI Závecz Research Intézet szeptember első felében, ezer fő megkérdezésével, személyes adatfelvételi módszerrel végzett …