2021. május 8., szombatMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
2021.05.08. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Karanténkonyha ON – új korszak kezdődött a gasztronómiában

Hirdetés

Karanténkonyha ON – új korszak kezdődött a gasztronómiában

Szerző: Azari-Varga Viktória

Eddig szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy Michelin-csillagos étterem házhoz szállítson, nagy céges közös főzést tartsunk az online térben, vagy éppen mi magunk fejezzük be otthon az ételt, amit rendeltünk. Most viszont mindez hétköznapjaink részévé vált. Virágzik a karanténkonyha, és bár a kényszer szülte, illetve alaposan megizzasztja a háziasszonyokat, úgy tűnik, hogy működik. Persze nem saját magától, az éttermek és gasztroguruk online segítsége nélkül ugyanis elég elveszettnek éreznénk magunkat. Szerencsére azonban van mentőöv: mindennapi betevőnk futárral érkezik, vagy a világhálón megosztott recept alapján készül.

Mautner Zsófit, Jókuti Andrást és Bezerics Danit kérdeztük, hogyan látják a gasztronómia jelenét és jövőjét.

Lélekmelengető nosztalgiázás és utazás a fűszerek szárnyán

„Ebben a nehéz, feszült időszakban még jobban számítanak az apró, kedves gesztusok, fontosnak tartom, hogy receptjeimmel ne csak megkönnyítsem a háziasszonyok életét, hanem egy kis derűt is adjak” – árulta el Mautner Zsófi, a Chili & Vanília blog szerzője, aki például a húsvéti ünnepek idején letölthető receptkönyvvel ajándékozta meg az olvasóit. Természetesen nem csak jeles alkalmakkor nyújt segítő kezet, receptjeit több mint egy évtizede sok ezren főzik. A legnagyobb sikere elmondása szerint mindig azoknak az ételeknek van, amelyeket egyszerűen, könnyen beszerezhető alapanyagokból lehet elkészíteni, ugyanakkor van bennük némi csavar, például egy-egy különleges fűszer vagy ízpárosítás.

Hirdetés

A kreatív gasztroblogger szerint a fűszerek azon túl, hogy ízesítenek, színesítik is életünket. „Ha másképpen nem is, de a főzés segítségével, a konyhánkban akár beutazhatjuk a világot is, ha már másképp most nem lehet” – vallja Zsófi, aki számos olyan ötletet oszt meg a nemzetközi gasztronómiából, amit könnyen be lehet építeni a hétköznapi, magyar konyhánkba is. A TV Paprikán futó Véletlenül vega című sorozatában például több tucat recepten keresztül mutatja meg, hogy milyen változatosan lehet húsmentesen, sok zöldséggel főzni, ha a világ konyháiból is merítünk némi ihletet.

A karantén kezdetén főleg hagyományos, házias ételeket főztem, mert ezek a fogások egyfajta érzelmi biztonságot, családi kötődést és kapaszkodót is jelentenek a számomra

– beszélt a saját tapasztalatairól a blogger. Kétségtelen, hogy ezzel mások is így vannak, hiszen hihetetlen népszerűségnek örvendett a bableves csipetkével, vagy a mákosnudli-recept. Az elmúlt egy év senkinek sem volt egyszerű, home office, e-learning a gyerekeknek, a háziasszonyoknak pedig mosás, főzés, takarítás is mindemellett. Mautner Zsófi állítja, ez az év felgyorsította azokat a trendeket, amik amúgy is elindultak: egyre inkább visszanyúlunk a gyökereinkhez, ahhoz, ahogy a nagymamáink főztek, egyre fontosabb a gazdaságos, pazarlásmentes, fenntartható főzés, az alapanyagok minősége, és hogy azokat ki és hogyan termelte.

Mautner Zsófi

Mautner Zsófi

Fotó: Csibi Szilvia

Zsófi szerint lesz egy időszak, amikor bekövetkezik majd egy „főzési burnout”, amikor sokaknak nem lesz már kedve és türelme napi szinten főzni. Aki megteheti, biztos, hogy még jobban támaszkodik majd az éttermekre. Szomjazzuk és éhezzük már, hogy újra kiszabaduljunk a négy fal közül, és végre beülhessünk kedvenc helyünkre, akár csak egy levesre vagy sütire, hogy legalább ezzel is támogatni tudjuk őket. „A karantén szerintem sokakat megtanított arra is, hogy megbecsüljék a séfek munkáját, hiszen a napi főzés során látják, hogy mennyire kemény melóról van szó” – tette hozzá a gasztroblogger, aki küldetésének tekinti a kis, minőségi, családi éttermek és a vidéki termelők felkarolását, most is éppen ezen munkálkodik az Alföldön.

Vakmerő étteremnyitás, országimázs-építés tésztával

A Covid hívta életre a „vidékre kiáramlást”, a falusi önellátást is. Így látja ezt a Világevő, Jókuti András is, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/05/01/karantenkonyha-gasztronomia-mautner-zsofia-jokuti-andras-bezerics-dani/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Futárautó ütközött frontálisan Budapesten

Futárautó ütközött frontálisan Budapesten

A KFC gyorsétteremlánc futárautója karambolozott frontálisan a Szentlőrinci úton, a Köves út és az M5-ös …