2021. június 16., szerdaMa Jusztin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.16. Jusztin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Karácsony Gergely: Orbán Viktor eljátszotta mindannyiunk bizalmát

Hirdetés

Karácsony Gergely: Orbán Viktor eljátszotta mindannyiunk bizalmát

„Amikor Angela Merkel német kancellár lett, akkor tanult meg angolul, én ezt a példát szeretném követni” – jegyezte meg Karácsony Gergely a nyelvtudását ért támadásokkal kapcsolatban. Azt is mondta, nem szeretné elviccelni a kérdést, majd hozzátette:

Nyilván ez a haza egyik legfontosabb ügye, hogy nekem milyen típusú nyelvvizsgám van, és az mikortól datálódik. Nyilván minden fideszes politikus tökéletesen beszél angolul, és csak én maradtam le ebben a versenyben. Nem akarom ezt elironizálni, kezeljük ezt a helyén

– fogalmazott.

Karácsony Gergely: Orbán Viktor eljátszotta mindannyiunk bizalmát

Hirdetés

Karácsony Gergely egyébként úgy véli, hogy a nemzetközi porondon elég jól megállja a helyét.

Olyan nemzetközi kapcsolatrendszere ellenzéki politikusnak, mint nekem, nem nagyon van másnak

– jelentette ki. Azt is elárulta, hogy főpolgármesterként néhány napon belül több európai miniszterelnökkel fog találkozni.

A nyelvtanulást nem a kormánypárti sajtó támadásai miatt kezdte el, valójában már korábban eldöntötte, mert megvan ehhez a belső tanulási motivációja.

A Fudan Egyetem ügyére kitérve elmondta: már kész van az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek által írt, a kínai kormánynak küldendő levél, jelenleg a kínai fordításon dolgoznak.

Karácsony Gergely kiemelte, egy olyan ügyről van szó, ami „sem Magyarországnak, sem Kínának nem különösebben az érdeke”. Problémaként – túl azon, hogy emberi jogok kérdésében sincs egyetértés a kínai állammal – határozottan a beruházás hitelkonstrukcióját nevezte meg, illetve azt, hogy Budapest egyik legértékesebb telkén épülne meg.

DSC1448

Fotó: Kaszás Tamás / Index

A főpolgármester szerint azonban Magyarország ezért cserébe nem kap semmit. Azt is kifejtette, hogy lényegében a kormány mellett tüntettek a Fudan Egyetem ellen, mert az előzetes tervek szerint a kérdéses területen a Diákváros épült volna meg.

Karácsony Gergely saját bevallása szerint azt hitte, leesik a székről, amikor Palkovics László ismertette neki és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesternek a beruházási terveket.

A kormány keleti politikáját nem tartja pragmatikusnak, mert olyan „rossz” kapcsolatokról van szó, amelyekbe „belegebed” az ország. Erre példaként említette Paks 2, a Budapest–Belgrád-vasútvonal ügyét, és ide sorolta a Fudan Egyetem tervezett budapesti campusának kérdését is.

Arról is beszélt:

Magyarországnak nem jó az, hogy kompország, hanem az lenne a jó, ha lezárulna az a történelmi vívódás, hogy a Nyugat és a Kelet között vagyunk, és hazánk mint komphajó kiköt a nyugati parton.

Karácsony Gergely szerint nagy hazaszeretetnek kell lennie abban, aki elindul a miniszterelnök-jelöltségért, és ez benne megvan. Az indulásában az is közrejátszott, hogy főpolgármesterként – mély erkölcsi meggyőződésének megfelelően – megpróbálta a kormány partnerségét megszerezni a programjához, amivel megnyerte a választást.

DSC1479

Fotó: Kaszás Tamás / Index

Nem volt kőbe vésve, hogy a szándéka kudarcra van ítélve, de végső soron a kormány egy másik stratégia mellett kötelezte el magát, hogy nekik ki kell törni a nyakukat.

Azt reméltem, hogy lehet más a Fidesz

– fogalmazott. Ha másképp álltak volna a fővároshoz, akkor nem lett volna hozzá erkölcsi indoka, hogy a kormányt le akarja váltani vagy ebben zászlóvivő legyen.

Most már arra nincs erkölcsi indokom, hogy ezzel a kormánnyal szemben ne mondjam azt, hogy amit tudok, megteszek azért, hogy leváltsuk

– jelentette ki Karácsony Gergely.

A 2019. októberi önkormányzati választás után frissen megválasztott főpolgármesterként javaslatot tett arra, hogy két elődje, Demszky Gábor és Tarlós István díszpolgári címet kapjon. Egy évvel később a Fővárosi Közgyűlés ezt el is fogadta.

Arra […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/06/09/karacsony-gergely-orban-viktor-eljatszotta-mindannyiunk-bizalmat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tóth Csaba: Hadházy Ákos „egy veszekedő, állandóan hisztiző, mindenkivel összevesző valaki”

Tóth Csaba: Hadházy Ákos „egy veszekedő, állandóan hisztiző, mindenkivel összevesző valaki”

Beleszállt Hadházy Ákosba a szocialista Tóth Csaba, egyebek között hisztizőnek nevezte a független országgyűlési képviselőt …