2022. május 19., csütörtökMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
2022.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 386,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 376,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Kaptak egy új, modern tantárgyat, amit szeretni fognak a diákok

Hirdetés

Kaptak egy új, modern tantárgyat, amit szeretni fognak a diákok

Hétfőn írta meg az Index, hogy hamarosan új érettségi tantárggyal bővül a paletta: Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatósági igazgatóságának vezetője a napokban említette meg egy interjúban, hogy a középiskolai érettségiken akár már egy éven belül választható tantárgy lehet a fenntartható fejlődés.

Azóta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) arról tájékoztatta lapunkat: a múlt héten egy kormányrendelet valóban módosította az érettségi szabályokat. Így 2024 májusában a baptista hittan és bibliaismeret mellett már a fenntarthatóság vizsgatárgyat is választhatják az érettségire készülő diákok.

Vagyis jövőre egy végzős diák érettségi vizsgasora például akár a következő is lehet:

  • magyar nyelv és irodalom;
  • matematika;
  • történelem;
  • valamilyen idegen nyelv, ami lehet többek között angol, német, spanyol, orosz vagy francia;
  • és fenntarthatóság.

218 iskolában már tanulják a fenntarthatóságot a diákok

„Az új tantárgyat – amelyhez tankönyvcsomag és kerettanterv is készült – idén szeptembertől már tanítják is, itthon egyelőre összesen 218 középiskolában” – ezt már Krakkó Ákos, az új tantárgy bevezetését kezdeményező Kék Bolygó Alapítvány munkatársa mondta el az Indexnek.

Hirdetés

Maga az ötlet 2020 magasságában született, és az iskolai fenntarthatósági témahétből nőtte ki magát, melynek fő támogatója az Áder János leköszönő köztársasági elnök alapította Kék Bolygó Alapítvány. Ekkor egy héten át nagyobb merítésben foglalkoznak az általános és középiskolás diákok a fenntarthatóság témájával.

Több százezer magyar diák vett részt ezeken a programokon, és a visszajelzések alapján úgy értékeltük, hogy a gyerekeket érdekli, szeretik a témát. Éppen ezért elkezdtünk gondolkodni, hogy miként lehetne a közoktatásban jobban exponálni a fenntarthatóságról szóló tematikát. Hogy 52 hétből ne csak 51-et szánjunk rá

– mesélte Krakkó Ákos, hogyan született meg a fenntarthatóság tantárgy ötlete, egyben tematikája.

A Kék Bolygó Alapítvány munkatársa hozzátette, a középiskolák a fenntarthatóság tantárgyat 2021 szeptemberétől egyelőre a rendelkezésükre álló húszszázalékos, úgynevezett szabadon választható órakeretbe illeszthetik be. A fenntarthatóságot pedig a természettudományos tárgyakat tanító tanárok oktathatják, egyelőre a kilencedikes és a tizedikes diákoknak.

Ugyanakkor amennyiben a földrajz, a biológia, a kémia, a fizika vagy más szakos tanárok úgy döntenek, hogy a fenntarthatóságot szeretnék beépíteni az óráikba, ugyanúgy bármikor szabadon letölthetik a Kék Bolygó Alapítvány honlapján teljes egészében hozzáférhető Zöld Föld tankönyvcsomagot, és meríthetnek, dolgozhatnak belőle.

Kék […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/05/04/fenntarthatosag-erettsegi-tantargy-ader-janos-kek-bolygo-alapitvany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Fidesz: A magyar nép nemet mondott a Gyurcsány vezette baloldalra

A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében leszögezte: a hatalom a népé, ez a törvény, ez …