Magyar csokoládét küldenek az űrbe a HUNOR-program keretében. A merész ötlet végül a NASA rendkívül szigorú előírásainak is megfelelt. Egy űrutazásra szánt élelmiszer fejlesztése komoly elvárásokhoz kötött, hiszen a felrepített csokoládénak meg kell felelnie az űrben tapasztalható különleges körülményeknek. Ennek kivitelezése érdekében a Stühmer csapata többek közt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) közösen kezdett el kísérletezni. Végül egy részben saját fejlesztéssel sikerült létrehozni egy olyan csokoládét, amely megfelel az extrém űrbéli környezet kihívásainak.
Az alapot a Stühmer hagyományos Korfu szelete adta, amely összetételének és állagának köszönhetően ellenáll a nyomáskülönbségnek, a súlytalanságnak és a hőmérséklet-ingadozásnak is. A különleges feltételeknek és biztonsági sztenderdeknek való megfelelésről Juhos Norbert, a HUNOR-program Mission Managere kiemelte: a program számára kiemelkedő fontosságú volt, hogy a misszió keretében megpróbáljanak magyar élelmiszert is feljuttatni a Nemzetközi Űrállomásra.
Az egyik legizgalmasabb része ennek az útnak, hogy nemcsak tudományos kísérleteket végzünk, hanem a személyes tárgyak mellett egy kis ízelítőt is vihetünk magunkkal a hazai különlegességekből. Gyerekként vadászpilóta szerettem volna lenni, de sosem gondoltam volna, hogy egyszer űrhajósként képviselhetem Magyarországot az űrben. Ez is azt mutatja, hogy ha merünk nagyot álmodni, bármi lehetséges!
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!