2021. augusztus 2., hétfőMa Lehel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.02. Lehel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Jön az Európai Bizottság jogállamisági jelentése, a civilek lépéseket várnak

Hirdetés

Jön az Európai Bizottság jogállamisági jelentése, a civilek lépéseket várnak

Nyolc magyar civil szervezet – az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Intézet, a K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Political Capital, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország – az Indexnek is megküldött közös közleményben tudatta, hogy együttműködésben válaszolt az Európa Bizottság kérdéseire. Felhívták a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság a jogállamisági jelentés elkészítése során nemcsak a tagállamoktól származó információkat veszi figyelembe, hanem meghallgatja a civil szervezeteket, és az újságírók vagy akár a bírók is elmondhatják véleményüket.

Ezzel a lehetőséggel élt közösen a nyolc civil szervezet. Közleményükben emlékeztetnek arra, hogy már a 2019-ről szóló jogállamisági jelentés is súlyos problémákat azonosított Magyarország esetében. Álláspontjuk szerint „a kormány jogállamiságot sértő tavalyi lépései fényében meglepő lenne, ha idén más lenne az összkép”.

A nyolcak bíznak abban, hogy idén ajánlásokat is megfogalmaz majd az Európai Bizottság a jelentésben, és a problémák beazonosítását konkrét lépések követik. Ugyanakkor kritikákat is megfogalmaztak a jelentés elkészítésének folyamatával szemben.

Hirdetés

Többek között azt kifogásolták, hogy

  • a magyar kormány által benyújtott országjelentés nem volt megismerhető előzetesen, azt sem az Európai Bizottság, sem a kormány nem hozta nyilvánosságra, így az állampolgárok beadványaikban nem tudtak reagálni az abban foglaltakra.
  • A jelentés elkészítése során a civil szervezeteknek és az állampolgároknak idén is egy előre meghatározott, minden tagállam esetében azonos kérdéssorra kellett választ adniuk, kérdésenként előre meghatározott terjedelemben. Ez nem teszi lehetővé azt, hogy a válaszadók megfelelő mélységben […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/07/20/ma-ismertetik-az-europai-bizottsag-masodik-jogallamisagi-jelenteset/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rusvai Miklós: Ismét kötelezővé tehetik a maszkviselést, ha nő a fertőzöttek száma

Rusvai Miklós: Ismét kötelezővé tehetik a maszkviselést, ha nő a fertőzöttek száma

Rusvai Miklós arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja hét helyen is …