2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Jön a veszélyek korának első Orbán-évértékelője

Hirdetés

Jön a veszélyek korának első Orbán-évértékelője

Legutóbbi évértékelőjét napokkal az orosz–ukrán háború kitörése előtt mondta el; a helyzetet komornak és törékenynek nevezte a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy Magyarország érdekei világosak: el kell kerülni a háborút. Tavaly összegyűjtöttük, hogy melyek voltak 2010-től Orbán Viktor évértékelőinek a legfontosabb gondolatai, illetve üzenetei, most ismét csokorba szedtük az elmúlt tizenhárom év beszédeinek fő üzeneteit.

A munkahelyteremtés nemzeti ügy

2010-es évértékelő beszédét még ellenzékben mondta el Orbán Viktor, aki akkor úgy fogalmazott:

Már jó ideje mindenki, akivel találkozom, és minden, amit látok, hallok, tapasztalok Magyarországon, azt mondja, üzeni, sőt kiáltja: változtass! Ez az üzenet nekem és mindannyiunknak szól.

A Fidesz elnökeként arról beszélt, hogy ideje nemzeti üggyé tenni a munkahelyteremtést, ugyanakkor hangsúlyozta: az embereknek csak akkor lesz munkájuk Magyarországon, ha megvédik a magyar termékeket, a magyar árukat, a magyar földet és a magyar vízkészletet. Azt ígérte, hogy tíz év alatt egymillió munkahelyet fognak létrehozni, továbbá a magyar egészségügyi rendszer megmentését és az elszámoltatást emelte ki.

Hirdetés

Orbán Viktor azt is kijelentette, hogy nem hagyhatnak örökül a következő nemzedékeknek egy olyan országot, ahol a törvény nem vonatkozik a hatalmon lévőkre, és „ahol a hatalmasoknak nem kell felelniük semmiért, míg az átlagembert apró mulasztásokért is előveszik”.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke tartja hagyományos országértékelő beszédét a budapesti Millenáris Park Teátrumban 2010. február 5-én

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke tartja hagyományos országértékelő beszédét a budapesti Millenáris Park Teátrumban 2010. február 5-én

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Készen álltunk a megújulásra

2011-ben már miniszterelnökként beszélt arról, hogy az ország készen áll a megújulásra, majd egy ötéves tervet ismertetett, de hozzátette: ez nem a szocializmus ötéves terve.

2012-t az elrugaszkodás évének nevezte, amikor „Magyarország visszanyeri elvesztett egyensúlyi helyzetét”, míg 2014-ről azt mondta: a gyarapodás éve lesz, „amikor megérezzük, amikor kézzelfogható bizonyítékot kapunk arra, hogy erőfeszítéseinknek volt értelme”.

Küldetésnek nevezte a fiatalokért való küzdelmet: el kell érni, hogy sikeresnek lenni, boldogulni és Magyarországon élni megférjen egy gondolatban.

Ma nem ez a helyzet. Siker és boldogulás kapcsán az első gondolat, hogy miképpen lehetne elmenni innen. A mi küldetésünk, hogy velünk együtt keressék ők is a boldogulásukat, és afféle modern kori mesterlegényekként a nagyvilágba is eljutottak, miután ott is megállták a helyüket, jöjjenek vissza, jöjjenek haza hozzánk. A hazánk helyzete és benne a mi életünk csak akkor javul, ha tudásunkból és erőnkből Magyarországnak, a szüleinknek, a testvéreinknek, a szomszédainknak, a munkatársainknak is adunk valamennyit, ha a tehetségünket végül itthon bontakoztatjuk ki, életpályánkat idehaza építjük fel, és építjük bele a magyar jövőbe. Nekünk az is a küldetésünk, hogy ne csak a holnapra, de a holnaputánra is gondoljunk

– fogalmazott Orbán Viktor.

„Ez nem mesebeli álom”

2012-ben az euróövezeti válsággal összefüggésben Orbán Viktor közölte: „Európa lassan olyan lesz, mint az alkohol: nagy célokra inspirál, és megakadályozza, hogy elérjük azokat.” Azt is kifejtette, hogy a kormány egy erős, független, szabad országot akar, amely biztonságos életet nyújt.

„Ez nem mesebeli álom, ez minden egyszerű, becsületes ember jogos vágya. Tisztességes munka, biztos megélhetés, érdem szerinti előrejutás, család és otthon, amelyből a gyerekek elindulhatnak az önálló életükbe, és végül méltó időskor. A legtöbben erre vágyunk. Ezt hívják a társadalomtudósok önálló középosztályi életnek” – mondta a miniszterelnök.

Világnemzetet építenek

2013-as évértékelőjén Orbán Viktor hangsúlyozta: mindennél fontosabb, hogy legyen világos elképzelésünk a jövőről, a következő húsz évről, és politikai, gazdasági, társadalmi döntéseinkkel azok irányába haladjunk. A kormány „mesterterveként” azt ígérte, hogy megszüntetik az ország külső pénzügyi és energiafüggőségét, mindenkit kihoznak a devizaadósságból, megállítják a népesség fogyását, és mindenki talál majd itthon munkát.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy a magyar gazdaság versenyképességét a világ legjobb harminca közé viszik, tízezer exportáló, versenyképes magyar középvállalatot építenek fel, több egyetemet is bevisznek a világ 200 legjobb egyeteme közé, illetve a Kárpát-medencében élő és a világban szétszórt magyarokat kulturális, közjogi és szellemi tekintetben is integrálják.

Célként határozta meg, hogy világnemzetet építenek, és mindennek eredményeképpen a magyar családok életszínvonala meghaladja majd az európai átlagot.

Meg kell védeni az elért eredményeket

2014 választási év volt, és ez meghatározta Orbán Viktor évértékelőjét, felsorolta a kormány addig elért eredményeit, de arra figyelmeztetett: szó sincs arról, hogy minden a legnagyobb rendben lenne. „A hajdani Kaiser világa, a »minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve« még várat magára Magyarországon. Addig még hosszú utat kell megtennünk” – fogalmazott a miniszterelnök.

Arról, hogy mit kell tenni, kijelentette: meg kell védeni mindazt, amit eddig elértünk, ne engedjük, hogy újra elvegyék, amiért a magyar emberek kínkeservesen megdolgoztak. „Ne hagyjuk, hogy elvegyék a rezsicsökkentést, a gyermekek után járó adókedvezményt, a bérek növekedését, a gyed extrát, az édesanyák támogatását, az időskor biztonságát” – emelte ki a miniszterelnök.

Segíteni kell azokat, akik dolgoznak

2015-ben arról beszélt, hogy a következő éveknek a mindennapi dolgozó, keményen dolgozó emberekről és családjaikról kell szólniuk. Ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy a kormány már sokat tett az érdekükben, de még többre van szükségük. A miniszterelnök kijelentette, hogy most azokat az embereket kell segíteniük, akik nemcsak szeretik Magyarországot, de dolgoznak és dolgozni akarnak érte.

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédet mond a budapesti Várkert Bazárban 2015. február 27-én

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédet mond a budapesti Várkert Bazárban 2015. február 27-én

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Kormányzati feladatként határozta meg, hogy Magyarország ne csak a holnapra, de a holnaputánra is felkészüljön: a visszafordíthatatlannak tűnő klímaváltozásra és a technológiai áttörések új hullámára.

Tudnunk kell, hogy az ipari forradalom lassú hullámokban haladt, a technológiai forradalom azonban olyan, mint a szökőár. Minden iparágat a teljes átalakulás kényszere fenyeget. Az igazság az, hogy a kormányzatok képesek a leginkább befolyásolni a technológiai változások hatásait

– vélekedett Orbán Viktor. Ezután azzal folytatta, hogy a kormánynak a változás élére kell állnia, ösztönöznie a magánszektort kreativitásra és innovációra. Hozzátette: a kormánynak azt is biztosítania kell, hogy polgáraik rendelkezzenek a versenyhez szükséges eszközökkel.

Az Európai Unió két táborból áll

Ahogy egész Európában, a miniszterelnök 2016-os beszédében is megjelent a migráció témája. Arra hívta fel a figyelmet, hogy

a történelem ránk rúgta az ajtót, ostrom alá vette Európa határait, az európai kultúrát és az európai polgárok biztonságát.

Orbán Viktor leszögezte: a népvándorlást meg lehet fékezni, erre pedig módot ad Európa helyzete, technológiai, stratégiai és gazdasági fejlettsége, Brüsszel azonban nem képes megszervezni Európa védelmét, ráadásul a szándék is hiányzik belőle. A miniszterelnök kijelentette, hogy Brüsszelt meg kell állítani.

Az Európai Unióban lévő törésvonalakról is beszélt, és kifejtette, hogy az unió két táborból áll: unionistákból és a szuverenistákból. „Az unionisták Európai Egyesült Államokat és kötelező betelepítési kvótát akarnak, a szuverenisták a szabad nemzetek Európáját kívánják, és hallani sem akarnak semmilyen kvótáról” – állapította meg Orbán Viktor.

Soros György és a nehéztüzérsége

A 2017-es évértékelő beszédében a miniszterelnök ismét az uniós szembenállásról beszélt: „Mi, a szuverén országok állunk szemben az unionistákkal, és a választók állnak szemben a brüsszeli bürokratákkal.” Az Egyesült Államokra is kitért, amelyről azt mondta: beköszöntött a nyitott társadalmak korszaka, és megszületett a gondolatrendőrsége, a politikai korrektség is. Orbán Viktor úgy értékelte: ez magával hozta, hogy az érvelésalapú demokráciát felszámolta a korrektségalapú demokrácia.

A beszédben „szerepet” kapott Soros György is, akit vízben úszkáló nagy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/16/orban-viktor-evertekelo-beszed-veszelyek-kora-haboru-kormany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Növekszik a Játékoskártya regisztrációt biztosító értékesítőhelyek száma

Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20230327-novekszik-a-jatekoskartya-regisztraciot-biztosito-ertekesitohelyek-szama-mar-4300-helyen-erheto-el.html *Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze …