2023. december 6., szerdaMa Miklós napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2023.12.06. Miklós Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Jön a csok plusz, jönnek a még magasabb ingatlanárak?

Hirdetés

Jön a csok plusz, jönnek a még magasabb ingatlanárak?

A beszélgetés elején szakértőnk, Balogh László részletezte az intézkedés főbb elemeit. Mint mondta, ez a most bejelentett új lakástámogatási program alapvetően a babaváró logikáját követi. 

Új fejezet kezdődik a családtámogatások terén

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője úgy véli, a csok plusz lényege éppen az, hogy a jövőben már csak a vállalt gyermekek után kapnak támogatást a családok. Ez más, mint a korábbi csoknál megszokott támogatás, amely részben visszatérítendő elemekből álló, részben kapcsolódó kedvezményekből álló támogatási rendszer volt, inkább a kedvezményes hitelprogramon keresztül megvalósuló támogatás. Azaz, ha a szülők gyermekeket vállalnak, majd ezek a gyerekek megszületnek, csak akkor kezdik a gyerekek számával arányosan elengedni a tőke bizonyos részét. 

Egy példával illusztrálva: Ha a család egy gyermeket vállal, akkor 15 millió forint, 3 százalékos kamatozású hitelt tud felvenni (10–25 év közötti futamidővel). Két gyermeknél már 30 millió a hitel, míg három gyermek esetén 50 millió forint. A 3 százalékos kamat azért nagyon kedvező, mert a piaci alapú hitelek esetében a legjobb banki ajánlatok 7 százalék körül mozognak. 

Hirdetés

Újdonság az is, hogy már nincs különbség a vásárlásnál az új vagy a használt lakás között, ellentétben az előző csokkal. Különbség az is, hogy az első lakást vásárló fiatalok számára 80 millió forint az értékhatár, vagyis 80 milliós vagy annál olcsóbb ingatlanra lehet hitelt felvenni. A csok plusznál az önrész 10 százalékra csökkent. A továbbköltözésre gondoló családok pedig maximum 150 millió forint értékhatárban gondolkodhatnak. 

Milyen nyitott kérdések maradtak a csok plusz esetében?

A kormány november közepére ígérte a részletes szabályozást. Balogh László ugyanakkor megemlítette, nem tudni még, hogy mik lesznek a további feltételei az ingatlan kiválasztásának. Hiszen az előző csoknál is volt megkötés, hogy az ingatlannak mekkora minimális alapterületűnek kellett lennie a gyermekek számától függően, illetve mekkora az alapterület, aminek a vásárlását még támogatja az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/10/27/kibeszelo-csok-plusz-csaladtamogatas-hitel-gyermekvallalas-balogh-laszlo-ingatlan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Három év börtönt kapott a honvédségtől eltávolított szexuális ragadozó

Dobó Dénes közleménye szerint a katonai tanács a vádlottat kétrendbeli szexuális kényszerítés bűntettének kísérletében mondta …