2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / John Fonte: Orbán Viktor szerencsétlenül fogalmazott, de tisztázta magát

Hirdetés

John Fonte: Orbán Viktor szerencsétlenül fogalmazott, de tisztázta magát

Az amerikai történész a Mandinernek adott interjúban kifejtette, hogy a mélyállamról szóló elképzelések igazak. A kormány ellen dolgozó jelenségek pedig szintén léteznek, erre példaként azt hozta fel, hogy „az Egyesült Államokban az egyetemek többsége és az intézmények többsége a baloldal kezében van”.

John Fonte amerikai filozófus szerint Orbán Viktor a konzervatívoknak szóló 12 pontja, amelyet a CPAC Hungary konferencián mutatott be, egy „kiváló beszéd volt”.

Rosszul fogalmazott

Orbán Viktor korábban úgy jellemezte a kormányzati politikafilozófiát, amelyet alkalmaznak, hogy „illiberális demokrácia”, az amerikai politikafilozófus szerint ez a „klasszikus politikai liberalizmust jelentette”. Szerinte ezt hívhatjuk „alkotmányos demokráciának is, szólásszabadsággal és ilyesmikkel, amelyek fontos részei a demokráciának. A két fontos összetevő a többségi elv, illetve az olyan klasszikus liberális jogok elve, mint a szólásszabadság, médiaszabadság, gyülekezési szabadság, állampolgári egyenlőség.” De szerinte Orbán Viktor a neoliberális gazdaságpolitikát kritizálta CPAC-rendezvényen elmondott beszédében:

Szerencsétlenül választotta meg a kifejezést, de egyébként később tisztázta, hogy amúgy kereszténydemokráciát értett az illiberális demokrácia alatt

Hirdetés

– nyilatkozta a Mandinernek John Fonte. Példaként Amerikát hozta fel, szerinte ott a második világháborúig beszélhetünk kereszténydemokráciáról. „A liberalizmus az egyéni jogokról szólt, nincsenek benne csoportjogok: fekete jogok, feminista jogok, LMBTQ-jogok; az ilyesfajta jogokat ezért posztliberális és posztdemokratikus jogoknak nevezhetjük” – mondta.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/06/20/john-fonte-orban-viktor-keresztenydemokraciat-ertett-az-illiberalis-demokracian/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Negyven hektár tarló égett le Berettyóújfalunál

Bányay Judit elmondta: előbb húsz hektáron égett az altalaj, de a szeles időben gyorsan terjedt …