2022. május 18., szerdaMa Erik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.18. Erik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Jogi program írja a fellebbezést, majd kiszámítja, hogy mikor és mit ítél a bíró

Hirdetés

Jogi program írja a fellebbezést, majd kiszámítja, hogy mikor és mit ítél a bíró

Jogtalan parkolási bírságok

A 19 éves brit programozó, Joshua Browder írt egy algoritmust, ami ingyen fellebbez a fél helyett, ha véleménye szerint jogtalan parkolási bírságot kapott. A fiatalember az alkalmazást 2015-ben indította, és pár hónap leforgása alatt hárommillió dollárnyi bírságot fellebbezett meg sikeresen. A Stanford University elsőéves hallgatójának robotügyvédes honlapjára belépve az ügyfélnek több kérdésre kell válaszolnia, például arra, ki vezette az autót, láthatóak voltak-e a parkolót jelző táblák. Mindebből aztán az algoritmus elkészíti a fellebbezést, amit e-mailben el is küld a bíróságnak. A robotügyvéd folyamatosan tanul az elvállalt ügyekből, mert a program analizálja a beérkező adatokat, és ezekből új megoldásokat készít.

A parkolási bírság ellen fellebbezni nemcsak idegesítő, de drága mulatság is: sokszor többe van az ügyvédi honorárium, mint maga a parkolási bírság.

A robotügyvédnél viszont nincs óradíj, félfogadási idő, hiszen a gép 24 órás műszakban dolgozik, nem tesz fel fölösleges kérdéseket, ráadásul egy másodperc alatt kidobja a választ.

Hirdetés

Persze a gép nem minden ügyben használható, a bonyolultabb esetekben kellő mértéktartással hús-vér ügyvédet is tud ajánlani. A jogászszakma kezdetben nem is jósolt nagy jövőt a DoNotPay elnevezésű programnak, aztán Browder maga is meglepődött, amikor a felhasználók sorra nyerni kezdték a kártérítési pereket. Például mert az Uber-sofőr rossz irányba fordult, és ennek megfelelően számolta fel a fuvardíjat.

Taxisofőrök, biztonsági őrök, recepciósok

Az elmúlt évtizedekben a mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence) óriási fejlődésen ment keresztül. A programok egyre komplikáltabb feladatokat hajtanak végre. Az IBM Deep Blue számítógépe már 1997-ben megverte az akkori sakkvilágbajnokot, Garri Kaszparovot, aki a meccs után elismerte, hogy a komputer játéka mélyen intelligens és kreatív volt. A Deep Fritz sakkprogram 2006-ban szintén győzött az aktuális világbajnok, Vlagyimir Kramnyik ellen. 

A gép a fejlett algoritmusoknak köszönhetően 16-17 lépésre tudott előre számolni.

A mesterséges intelligencia nemcsak a sakkban, hanem a sakknál lényegesen bonyolultabb go nevű játékban is győzött: a Google birodalmába tartozó DeepMind AI, illetve a rá épülő AlphaGo program megadásra kényszerítette a világ egyik legjobb gojátékosát, Lee Sedolt, aki a találkozó után rezignáltan csak annyit mondott, hogy új játékot kell keresnie…

Hamarosan robotok tisztítják az ablakokat, tanítják az iskolákban a gyerekeknek a számolást és az idegen nyelveket, ápolják majd a betegeket. A Nomura Kutatóintézet adatelemzői szerint Japánban húsz év múlva már a helyi munkahelyek csaknem 50 százalékát robotok töltik be. A leginkább veszélyeztetett szakmák a taxisofőröké, a biztonsági őröké, a recepciósoké és az adatrögzítést végzőké.

Megállja a helyét az esküdtszék előtt

A programozási eredmények alapján az algoritmusok lassan átveszik egyes hagyományos jogi szakmák helyét. A robotok már manapság is gond nélkül elkészítik az egyszerűbb biztosítási, adásvételi szerződéseket, míg a jogi kutató (e-discovery) szoftverek gyorsabban és olcsóbban végzik a kutatómunkát, az iratok elemzését, mint a jogi asszisztensek vagy az ügyvédek. Amy Webb, a Webbmedia Group alapítója szerint az olyan […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/05/11/jogi-program-irja-a-fellebbezest-majd-kiszamitja-hogy-mikor-es-mit-itel-a-biro/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megint megszökött egy 12 éves kislány, akit már korábban is köröztek

Megint megszökött egy 12 éves kislány, akit már korábban is köröztek

A rendőrség még február közepén számolt be arról, hogy keresik Bartus Dzsenifert. Azt követően a kislány …