2020. október 26., hétfőMa Dömötör napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.26. Dömötör Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Jogállam vagy nem jogállam – ez itt a kérdés

Jogállam vagy nem jogállam – ez itt a kérdés

Elsősorban a jogállamiság kérdésében feszült egymásnak Varga Judit igazságügyi miniszter és Donáth Anna momentumos európa parlamenti képviselő az eddig példa nélküli, élőben közvetített kormányzati-ellenzéki vitában. A „Ki nyer ma? – Brüsszeli viták Magyarországról” címmel beharangozott beszélgetés központi témája az volt, hogy az Európai Unió jogosan bírálja-e a magyar kormányt, illetve van-e joga emiatt visszatartani uniós pénzeket.

A vitának az adott különös aktualitást, hogy Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a Spiegelben „beteg demokráciának” nevezte a magyar rendszert, mire Orbán Viktor lemondásra szólította fel a cseh politikust. Varga Judit a diplomáciai ütésváltást úgy kommentálta, hogy 

ez egy olyan vörös vonal átlépése volt, amely egy nagyon határozott választ követelt. 

Donáth Anna – aki saját pártjában a jogállamisági ügyeket viszi, ekképp közvetlen kapcsolatban áll Věra Jourovával – úgy értelmezte a szavait, hogy:

nem illiberális demokrácia van, hanem »ill-democracy«, tehát a demokrácia állapota beteg, beteges ma Magyarországon.

Varga Judit azt a nézetet képviselte, hogy a jogállamiságnak nincs egyértelműen definiálható fogalma. Hozzátette, hogy 2006 után fiatal jogászként Brüsszelben dolgozott, egyebek között angol fordításokkal is segítette a fideszes képviselők munkáját, tehát teljesen tisztában van az angol kifejezések jelentésével.

De bárhogy is lovagolunk a szavakon, tény, hogy az unió soros elnökségét betöltő német kormány javaslata a következő hétéves költségvetés és a járvány utáni helyreállítási alap forrásainak elosztását a jogállamiság meglétéhez köti, pontosabban a jogállami elvek megsértése esetén szankcionálhatnának a pénzek kifizetésekor, ami a magyar kormányzatnak nagyon nem tetszik.

Kapcsolódó

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/09/30/jogallam_vagy_nem_jogallam_-_ez_itt_a_kerdes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A karanténbírság emeléséről dönt a parlament

Az Országgyűlés mai egynapos ülésén szigoríthatja a karanténszabályok megsértése miatti bírságolást. Az ülés 11 órakor …