2024. április 21., vasárnapMa Konrád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.04.21. Konrád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Jobb, ha hozzászokunk a szaharai porhoz

Hirdetés

Jobb, ha hozzászokunk a szaharai porhoz

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) tájékoztatása szerint hétfőn a délies áramlással érkező meleg levegő jelentős mennyiségű szaharai port hozott a térségbe, országszerte magas (PM10, szálló por) koncentrációban volt jelen az országban. 

„Bár természetes eredetű, vegytiszta szilícium-dioxidról van szó, ami nem allergizál, de az aerozol, bejutva a légzőrendszerbe, légúti irritációt, köhögést okoz, amit nagyrészt kisöpör a csillószőrös hengerhám, azonban tüdőbetegségben, akár asztmában, COPD-ben szenvedőknél rohamokat okozhat”– fogalmazott a professzor. Hozzátette: a hosszú távú kitettség, a nanorészecskék folyamatos belégzése okozhat maradandó károsodásokat, ilyen a bányászoknál a kő- és szénpor, a korom a kéményseprőknél, az autószerelőknél pedig az olajköd.

„A szilikózis már népbetegségnek számító foglalkozási ártalom, de minden ember egész életében kisebb-nagyobb mértékben ki van téve olyan apró szemcséknek, amelyek a tüdőhólyagok falán letapadnak, az életkor előrehaladtával ezek mennyisége folyamatosan nő” – ezzel indokolta Tóth Sándor immunológus, hogy az idősebbek az ilyen porviharokra érzékenyebben reagálhatnak.  

Hirdetés

Csak az áztató eső mossa ki a levegőből

Az NNGYK javaslata szerint az ilyen időszakban érdemes minimálisra csökkenteni a szabadban tartózkodást, ahol a fizikailag megterhelő tevékenységeket, a sportolást vagy a munkavégzést is ajánlott kerülni. „Az FFP2-es maszk ilyenkor is hatásos védőeszköz, nemcsak a felső légúti fertőzések okozta járványok idején”– jegyezte meg a kutató.

Nyugat-Dunántúl felől már hétfő este csapadékzóna érkezett, a hatóság ebből adódóan levegőminőség-javulást prognosztizált, de a szakember szerint az időszakos záporok nem elegendők ahhoz, hogy kimossák a légköri port, ehhez pár órás masszív áztató eső szükséges. A felhőszakadás csak átrohan a levegőn. A homok leülepszik az aszfalton, lerakódik az autókon, letapad a falon, a szél mindezt felkavarja, csak a 40-50 km/h-nál nagyobb erősségű képes ezt kisöpörni. 

Tóth Sándor arra is kitért, hogy kutatóként már 1997–2002 között rendszeresen volt része porviharban Egyiptomban. Április közepétől május végéig tart az úgynevezett hamszin időszaka, ez alatt az ötven nap alatt a szaudi forró szelek hozzák magukkal ezt a lisztszemcséknél is apróbb, finom port. A helyiek szájkendővel védekeztek ellene. A professzor egy ezzel kapcsolatos sokkoló élményéről is beszámolt. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/04/03/idojaras-szaharai-por-magyarorszagon-tudoproblemak-immunologus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hét vármegyére csaphat le a zivatar, kiadták a figyelmeztetést

Vasárnap a kezdeti naposabb időt követően egyre több felhő lesz felettünk, de legalább pár órára szinte …