2022. december 1., csütörtökMa Elza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2022.12.01. Elza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Jelentős tüdőbetegségről beszéltek az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben

Hirdetés

Jelentős tüdőbetegségről beszéltek az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben

Minden év november harmadik szerdája a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egészségügyi világnapja. Ebből az alkalomból az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet felhívja a figyelmet a betegség jelentőségére és kezelésének fontosságára. Ehhez kapcsolódóan az intézmény lakossági szűrést is szervezett, ahol lehetőség nyílt a betegség felismerésére.

A harmadik leggyakoribb halálozási ok

Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója az intézményben tartott rendezvényen elmondta, a COPD az egyik leggyakoribb betegség a világon. A WHO becslései szerint mintegy 64 millió ember szenved tőle napjainkban és 2030-ra várhatóan a COPD lesz a harmadik leggyakoribb halálozási ok világszerte, az agyvérzés és a szívinfarktus után. 

Ebben a betegségben többen halnak meg, mint emlőrákban és tüdőrákban összesen

– mondta a főigazgató.

Hirdetés

Dr. Bogos Krisztina

Dr. Bogos Krisztina

Fotó: Németh Kata / Index

A COPD – a köznapi nyelvben tüdőtágulat -krónikus légúti betegség, mely nem gyógyítható, de idejében felismerve jól kezelhető, a betegek megfelelő kezelés mellett teljes életet élhetnek – magyarázta a főigazgató. Sokan azonban csak későn fordulnak orvoshoz, mert azt gondolják, hogy a gyakori köhögés, szorító érzés a mellkasban, nehézlégzés, a váladék felköhögése korral járó, természetes tünetek.

Az Országos Korányi Pulmonológia Intézet az élen jár a betegség szűrésében, felismerésében, kezelésében, rehabilitációjában, valamint fontos kiemelni a COPD-hez köthető kutatásokat és a szakmai együttműködést, melyekben szintén vezető szerepet vállal. Az előrejelzések szerint a betegségben szenvedők számának emelkedése várható, ezért különös jelentőséggel bír a társadalmi szintű figyelemfelhívás és a betegséggel kapcsolatos tájékoztatás, valamint a szervezett lakossági szűrővizsgálat – tette hozzá Dr. Bogos Krisztina.

Sunyi és alattomos

A COPD sunyi és alattomos, ráadásul könyörtelen. Ha túl késő ismerik diagnosztizálják, akkor a tüdőkárosodás visszafordíthatatlan, az elhalálozás elkerülhetetlen. 

Gyakran nem is a COPD a közvetlen oka az elhalálozásnak, de a közvetítői szerep elvitathatatlan sok esetben. Ezt már Prof. Dr. Horváth Ildikó tudományos és oktatási igazgató mondta.

Hozzátette, a COPD-t a negyven éven felüli dohányos férfiak betegségének szokták tartani. Ez elsősorban azokra a kutatási adatokra vonatkoznak, amelyeket brit orvosok végeztek egymáson. 

Miután 25 év alatt ritkán lesz valaki orvos, ezért zömmel csak az ettől idősebb dohányzó orvosokon […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/11/16/copd-tudogyogyaszat-tudobetegsegek-pulmonologia-vilagnap/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megbukott a meggyes sör, visszahívta a Nébih

Megbukott a meggyes sör, visszahívta a Nébih

Lehetséges sérülésveszély miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a 0,33 …