2022. január 27., csütörtökMa Angelika napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 346,00 Ft
2022.01.27. Angelika Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 346,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Jakab Péter megszólalt Márki-Zay Péter esetleges elmozdításáról

Hirdetés

Jakab Péter megszólalt Márki-Zay Péter esetleges elmozdításáról

Jakab Péter hasznosnak tartja az előválasztást, mert azzal végre sikerült megmozgatni a választókat, akik ha kapnak lehetőséget, akkor élnek is vele, így hosszú idő óta először maguk a választók mondhatták meg, hogy kit tartanak alkalmasnak Orbán Viktor kihívójának. A Jobbik elnökének célja az volt, hogy a legtöbb körzetben talpon maradjanak az előválasztáson a Jobbik jelöltjei. 47 körzetben indultak jobbikosok, ezek közül 29 jelölt győzött.

Kérdésre válaszolva, hogy mit gondol az előválasztási szerepléséről, azt mondta, csalódott volt, amikor csak a negyedik helyre futott be. Budapesten próbált meg több szavazót szerezni, viszont vidéken ez jobban ment a pártjának. Azt is hangsúlyozta, hogy a vidéki településeken kell erősíteni az ellenzéki pozíciókat.

Az interjúban utalt arra is, hogy csalódottságot érzett, amikor Karácsony Gergely visszalépett a második forduló előtt. Dobrev Klárát alkalmasabbnak tartotta volna a szerepre, mert ő hosszabb ideje működik szigorú pártstruktúrában, ugyanakkor Márki-Zay Péternek még gyakorolni kell, hogy miként legyen kompromisszumokra kész. Az ellenzéken belül konszenzusos döntések születnek az egyes kérdésekben, ez pedig alkalmas arra, hogy megmutassák a politikailag bizonytalanoknak, hogy miként működnek, és ezzel közülük mind többeket az ellenzék felé fordítsanak.

Hirdetés

A Jobbik elnöke úgy látja, hogy az emberek Márki-Zay Péterben egy új politikai szereplőt láttak meg, aki Hódmezővásárhelyen már sikeresnek bizonyult, még akkor is, ha ez csak egy lokális győzelem volt.

Mi a Jobbik?

A kérdésre, hogy mi a Jobbik, Jakab Péter úgy válaszolt, hogy egy keresztény-szociális néppárt. Tavaly, amikor pártelnök lett, akkor azt mondta párttársainak, hogy egységes ellenzéket kell építeni és össze kell fogni. Akik ezt az összefogást nem tették magukévá, azok már elhagyták a pártot. A 2003-as alapító nyilatkozathoz tartják magukat a mai napig, azzal együtt, hogy már néppártosodott a Jobbik, viszont hiszik továbbra is, hogy a nemzet egészét akarják képviselni.

Hamarosan elkészülhet a program

Amikor leült Gyurcsány Ferenccel egyeztetni, Jakab Péter azt kérte, hogy mondják ki: mindenképpen lesz elszámoltatás. Sikerült ebben a kérdésben nemzeti minimumot elfogadni.

Az ellenzéki együttműködés azzal kezdődött, hogy az alapkérdésekben megegyeztek, majd ezt követte a szakértőknek a részleteket kidolgozó munkája, és 10 százalék híján már gyakorlatilag összeállt az ellenzék kormányprogramja.

Fajsúlyos viták nincsenek, de amiben még nem tudtak megállapodni, azokban a kérdésekben a színfalak mögött egyeztetnek. Amiben a hét politikai szereplő megegyezik, azokat a döntéseket közösen bejelentik, erre jó példa volt a ma tartott közös sajtótájékoztató az ellenzék gazdasági elképzeléseiről.

A bérpolitikáról kiemelte, hogy több pénzt kell hagyni az embereknél, ez éppen az ellenkezője annak, amit Orbán Viktor mond, hogy azért érdemes nálunk dolgoztatni a külföldieknek, mert olcsó a magyar munkaerő. Idézett egy MNB-összesítést, amelyből kiderült, hogy a magyar családoknak 16 millió forintos megtakarításuk van. Hozzátette: ha az emberek nem találják esetleg ezt az összeget, akkor annak az az oka, hogy ez a többletpénz a fideszes oligarchák zsebében lapul. Arra a kérdésre, hogy a kisvállalkozások miként tudják majd kigazdálkodni az európai bérminimumot, úgy válaszolt, hogy a vállalkozásokat támogatni kívánják, akár járulékok, akár adócsökkentés formájában.

Milyen területekre pályázik a Jobbik?

Jakab Péter arra is kitért, hogy minden szakpolitikai kérdésben jelen van a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/12/28/jakab-peter-jobbik-inforadio-interju-marki-zay-peter-ellenzek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Karácsony Gergely: Nem korlátozható a pedagógusok sztrájkhoz való joga

Karácsony Gergely: Nem korlátozható a pedagógusok sztrájkhoz való joga

A pedagógusok figyelmeztető sztrájkjával kapcsolatban úgy fogalmaztak, kiállnak azok mellett, akiket jogsérelem ér. A közoktatásban dolgozók …