2021. augusztus 4., szerdaMa Domonkos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.08.04. Domonkos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Jakab Péter, az ellenzéki akcióhős: így lett a történelemtanárból miniszterelnök-jelölt

Hirdetés

Jakab Péter, az ellenzéki akcióhős: így lett a történelemtanárból miniszterelnök-jelölt

Jakab Péter 1980. augusztus 16-án született Miskolcon. 1998-ban érettségizett a Diósgyőri Gimnáziumban, tanulmányait a Miskolci Egyetem történelem szakán folytatta, 2004-ben diplomázott.

Történelemtanárként kezdett dolgozni a Budai Középiskolában, de 2008-ban visszatért Miskolcra, az Eötvös József Szakközépiskola nevelőtanára lett. 2009-2010-ben történelmet tanított a miskolci Kalyi Jag Roma Nemzeti Szakközép- és Szakiskolában, ahonnan politikai szerepvállalása miatt bocsátották el.

A Kalyi Jagban töltött időszakot június elején az Instagramon úgy idézte fel a a nős, háromgyermekes családapa, hogy az a politikai pályára lépésében is meghatározó volt:

Tanítani nem sok esély volt. Embert faragni, igen. Élveztem minden percét. És magam is ott tanultam a legtöbbet. Ott tanultam meg, hogy nem lehet csupán szemlélni a közéletet, alakítani kell, hogy jobb legyen. Ott döntöttem el, hogy elindulok a politika útján. Hogy hová jutok, nem tudom. Azt viszont igen, hogy valóban az élet a legnagyobb tanítómester.

Hirdetés

Sikerült beszélnünk a Budai Középiskola egyik korábbi diákjával, akinek Jakab Péter az osztályfőnöke volt. Hogy milyen tanár volt a későbbi politikus?

Nagyon laza, de azért megkövetelte a fegyelmet. Jól tanította a történelmet, szerettük, mert korrekt volt. Az osztálykirándulások alkalmával egyszer Miskolcra vitt minket, már akkor is kiütközött a lokálpatriótizmusa.

A történelemtanárból lett politikus 2010-ben már a Jobbik színeiben tevékenykedett, 2012-ben a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnökévé választották.

2014-ben polgármesterjelöltként indult a Jobbik színeiben Miskolcon, a szavazatok 20,53 százalékának megszerzése a harmadik helyre volt elég. 2016 szeptemberétől a párt országos szóvivője, a 2018-as országgyűlési választásokon 127 szavazattal maradt le az egyéni mandátumról, de így is parlamenti képviselő lett, a lista 15. helyéről jutott a Házba.

2019 elején már frakcióvezető-helyettes volt, majd miután Gyöngyösi Márton egyetlen jobbikosként az Európai Parlamentben folytatta munkáját, Jakab Péter lett a frakcióvezető.

A Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje

A 2019-es EP-választáson a korábban húszszázalékos párt 6,34 százalék és egyetlen mandátum elérésére volt képes. A gyenge szereplés miatt a Jobbik elnöksége lemondott. Jakab Péter nyár végén közölte, hogy az őszi tisztújításon célba veszi az elnöki pozíciót. Azt kérte, hogy az új vezetés mandátuma a 2022-es választások után járjon le, ehhez nem sikerült elég támogatót szereznie, ezért visszalépett a jelöltségtől.

Később viszont elfogadták Jakab Péter feltételét, és 2020. január 25-én a Jobbik elnökévé választották. A már általa vezetett párt nemzeti, keresztény, konzervatív, jobbközép, szociálisan érzékeny néppártként határozta meg önmagát, az újdonsült vezető világossá tette, hogy lezárult a néppártosodási folyamat.

Pontosan egy évvel pártelnökké választása után bejelentették, hogy Jakab Péter lesz a Jobbik miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki előválasztáson.

A június végén tartott értelmiségi találkozón mondott beszédében már kormányfőjelöltként emlékezett vissza arra, hogy soha nem készült politikusnak.

Való igaz, hogy én nem Deutsch Tamásként vagy Orbán Viktorként az egyetemi padsorokból estem be a Parlamentbe, nem voltam tanácsadó, kormánytag, polgármester vagy államtitkár. Én világ életemben egy egyszerű vidéki tanárembernek készültem, és az is lettem. Aki pedig, ha az élethelyzet úgy hozta, képes volt kocsmárosként vagy biztonsági őrként is dolgozni, mert a munka nemesít.

Az Országgyűlés legharsányabb tagja

Ennyi bűnöző előtt én még életemben nem beszéltem

– kezdte legelső felszólalását a parlamentben, rögtön megalapozva szívélyesnek a legnagyobb eufemizmussal sem nevezhető kapcsolatát Kövér László házelnökkel.

Jakab Péter azóta performanszok sorával jelentkezett. Volt, hogy egy zacskó száraztésztát tett Orbán Viktor asztalára, máskor egy zsák krumplit próbált, de ebben az esetben nem járt sikerrel a közbelépő kormánypárti képviselők miatt. Még egy narancsos buktát is bevitt a terembe, legutóbb egy piros lapot mutatott fel Orbán Viktornak.

Kétszer a miniszterelnöki széket is elfoglalta a parlamentben, egyszer a rabszolgatörvényről szóló szavazást megakadályozandó ellenzéki obstrukció alkalmával, amikor Orbán Viktor is az ülésteremben tartózkodott.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője ül Orbán Viktor miniszterelnök székében az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 20-án

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője ül Orbán Viktor miniszterelnök székében az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 20-án

Fotó: Illyés Tibor / MTI

A többször bőrdzsekiben előadott felszólalásaiban rendszeresen Kövér elvtársként emlegeti a házelnököt, májusban a ficsúr jelző használatával sikerült elérnie, hogy a magyar parlamentarizmus rekordnagyságú büntetését szabják ki rá 9,6 millió forinttal.

A radikalizmustól az összefogásig

A Jobbik sokáig a 2010 előtti baloldali és balliberális vezetéssel szemben határozta meg önmagát, később pedig elutasították, hogy együttműködjenek többek között Gyurcsány Ferenccel. Végül a kormányváltás érdekében, a választási rendszer logikájához is igazodva a teljes összefogás részévé váltak, de ezt megelőzte a Vona Gábor által […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/07/04/jakab-peter-portre-miniszterelnok-jelolt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az előválasztásra több mint kilencven jelöltet vettek nyilvántartásba

Az előválasztásra több mint kilencven jelöltet vettek nyilvántartásba

Eddig összesen 115 egyéni képviselőjelölt regisztrált az ellenzéki előválasztásra, közülük 91 jelöltet vettek nyilvántartásba − tájékoztatta …