2024. május 30., csütörtökMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
2024.05.30. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 395,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Izraeli védelmi miniszter: Nem engedem, hogy Izrael átvegye az irányítást Gáza felett

Hirdetés

Izraeli védelmi miniszter: Nem engedem, hogy Izrael átvegye az irányítást Gáza felett

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a kormány nem foglalkozik a háború utáni gázai terv kérdésével – írja a BBC.

Eddig rendkívül nagy összhang mutatkozott az izraeli kormányzaton belül a gázai helyzet kezelésében, Joáv Galant legújabb kijelentései azonban ennek ellenkezőjéről tanúskodnak, miután a védelmi miniszter felszólította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy deklarálja, Izrael sem a polgári, sem a katonai uralmat nem tervezi átvenni Gázában.

Október óta folyamatosan felteszem ezt a kérdést a kabinetben, de nem kaptam választ

– akadt ki Gallant.

Hirdetés

Benjámin Netanjahu miniszterelnök keményen reagált védelmi minisztere kritikájára, és – a két rivális palesztin csoportra célozva – kijelentette, hogy „nem áll készen Hamasztánt Fatahsztánra cserélni”.

Galant szerint azonban a jelenlegi helyzet nagyon nehéz helyzetet fog szülni, ugyanis a határozatlanságnak csak két következménye lehet Gázában: a Hamász uralma vagy az izraeli katonai uralom. Szerinte ez erodálná az izraeli katonai eredményeit, csökkentené a Hamaszra nehezedő nyomást, ráadásul szabotálja annak esélyét, hogy megteremtsék a keretet a túszok szabadon engedésére.

Benny Glantz, a háborús kabinet egy másik tagja – aki korábban már többször szembe került Netanjahuval – egyetértett a védelmi miniszterrel. „Galant igazat mond. A vezetés felelőssége, hogy mindenáron helyesen cselekedjen az ország érdekében” – jelentette ki.

Galant szerint még az izraeli válaszadás éjszakáján haditervet terjesztett elő, amelyben többek között szerepelt egy helyi, nem ellenséges palesztin kormányzási alternatíva létrehozására irányuló javaslat. Galant úgy látja, ha nem sikerül a Hamász helyettesítőjét megtalálni a Gázai övezetben, az aláássa Izrael katonai eredményeit, mivel akkor a terrorcsoport újraszerveződik és civil ellenőrzést gyakorol.

Elmondása szerint soha nem vitatták meg ezeket a javaslatokat, alternatíva pedig soha nem került bemutatásra.

Gallant szerint a terv kidolgozásának kudarca egy „veszélyes út” felé vezeti Izraelt, amelynek vége izraeli katonai és polgári uralma lehet a Gázai övezet felett. Ezt a kilátást stratégiai, katonai és biztonsági szempontból is negatív és veszélyes lehetőségnek látja Izrael szempontjából.

Meg kell ismételnem, hogy nem fogok beleegyezni az izraeli katonai uralom felállításába Gázában. Izrael nem hozhat létre […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/05/16/izrael-yoav-gallant-vedelmi-miniszter-benjamin-netanjahu-hamasz-gaza-terv/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rágalmazás miatt jelentik fel egymást a politikusok

Becsületsértő állítások miatt ítélték el néhány hónappal ezelőtt Szél Bernadettet, az LMP korábbi társelnökét. A …