2021. január 15., péntekMa Lóránt napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.15. Lóránt Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Itt az oltás, mit tegyek?

Hirdetés

Itt az oltás, mit tegyek?

Mennyi vakcina lesz Magyarországon? Elegendő lesz-e ez a mennyiség az összes jelentkező beoltásához?

A Magyarországra érkező vakcinák pontos száma még nem ismert. Müller Cecília országos tisztifőorvos arról számolt be a héten, hogy a Pfizer-vakcinából 3,3 millió ember részére, míg a Moderna-vakcinából 873 ezer fő részére rendeltek. Az AstraZeneca-oltóanyagból 3,2 millió ember részére kötöttek le, Jansen-vakcinából 2,18 millió embernek elegendő oltóanyag érkezik, a CureVac-oltóanyagból 250 ezer főnek rendeltek. Ezek az eddigi legpontosabb hivatalos számok. Egyelőre a magyar kormány az Európai Unió által lekötött és Magyarországnak átadott oltóanyagokkal tud védekezni. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a héten azt mondta, hogy  az Unió 2,3 milliárd adag biztonságos és hatékony, koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséról kötött szerződést a gyógyszergyártókkal, ami több mint elegendő az Európai Unió teljes lakosságának. A belga születésű német politikus hozzátette:  a közösen kialakított uniós oltási stratégia értelmében a tagállamok nem tárgyalhatnak külön a gyógyszergyártókkal, és nem köthetnek velük egyéni szerződéseket a vakcinabeszerzésről.

Mit lehet tudni az ütemezésről?

Hirdetés

A mostani tervek szerint a Pfizer–BioNTech párostól szeptemberig 200 millió adag érkezik Európába; ezzel be lehet oltani 100 millió embert. Az Unió utólag vett további 100 millió adagot ebből a vakcinából, remélhetőleg még az év vége előtt az is megérkezik. A Moderna vakcináját a héten engedélyezte az EMA (Európai Gyógyszerügynökség), de nem világos, hogy abból pontosan mennyi és mikor érkezik majd Európába. Müller Cecília országos tisztifőorvos pénteken azt mondta, hogy hamarosan egy kisebb mennyiséget Moderna-vakcinából is kap Magyarország.  Oxfordban már elkezdték AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett vakcinájával az oltást, de az Egyesült Királyságban (amely már nem része az Európai Uniónak) egyedi, szükséghelyzeti engedéllyel kezdték használni a vakcinát. Az AstraZeneca oltásának európai uniós jóváhagyása valószínűleg csak január után lesz, ezzel tehát most nem érdemes  idehaza  számolni. A szakemberek szerint viszont az AstraZeneca endedélyezése nagy ugrás lenne, mert az előző kettő vakcinánál könnyebben, gyorsabban és sokkal olcsóbban lehet gyártani. Biztos, ami biztos alapon ebből is rendelt az EU 300 millió adagot. A Johnson&Johnson és a Novavax oltások hivatalos megjelenése is sokat segítene Európa, így Magyarország ellátottságán.

Hol tart jelenleg Magyarországon az oltóprogram? Kik kapták meg eddig az oltást? 

Az országban egyelőre 78 875 ember beoltására elegendő vakcina van, kedden újabb 39 ezer fő számára jön Pfizer-vakcina. Müller Cecília országos tisztifőorvos január 5-én jelentette be, hogy már valamennyi egészségügyben dolgozó számára elérhető a védőoltás; azokból a városi kórházakba is szállítanak, nemcsak az oltópontokra. Ez azt jelenti, hogy a sürgősségi, intenzív ellátásban, illetve közvetlenül a koronavírusos betegek ellátásában résztvevőket már beoltották (önkéntességi alapon), ez a kör bővült mások mellett a járóbeteg- és az egyéb fekvőbeteg-szakellátást végzőkkel, a fogorvosokkal, háziorvosokkal, védőnőkkel, iskolaorvosokkal, gyógyszerészekkel is.  Csütörtökön pedig elkezdődött a magyarországi oltási terv második köre:  a 150 főnél nagyobb létszámmal működő idősotthonokban a gondozott időseket és a dolgozókat is elkezdték beoltani a koronavírus elleni vakcinával. 

Falirat a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház oltópontjának ajtaján 2021. január 9-én.

Falirat a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház oltópontjának ajtaján 2021. január 9-én.

Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Lesz-e következménye annak, ha nem oltatom be magam? 

A kormány döntése értelmében Magyarországon a koronavírus-fertőzés elleni vakcina beadása nem kötelező, az állampolgárok szabad, önkéntes döntésén múlik az oltás igénylése. Azt ma még nem lehet megmondani, hogy a veszélyhelyzet elmúltával milyen intézmények, szolgáltatások igénybevételéhez kötik az oltás meglétét. Az azonban sokatmondó, hogy a Belügyminisztérium már közölte: a magyar állampolgárok okostelefonjuk segítségével az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) tárolt információk alapján igazolni tudják Covid-védettségüket, illetve az oltás tényét. Ez azt jelenti, hogy akinek a munkájához, illetve a mindennapi teendőinek elvégzéséhez szükségessé válik, igazolni tudja, hogy nem fertőződött meg a vírussal, illetve azt, hogy védett a fertőzés ellen, azaz megkapta az oltást. 

Hogyan véd az a vakcina, amelyikkel már oltanak Magyarországon?

A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a Covid-19 ellen.

Hány éves kortól adható védőoltás Magyarországon? 

16 éves kortól. 

Mi a teendőm, ha szeretném az oltást megkapni
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/01/10/oltas_szajbarago_vasarnap/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt a mohácsi rendőrkapitány

Meghalt a mohácsi rendőrkapitány

Életének 47. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Páter Attila rendőr alezredes, a Mohácsi Rendőrkapitányság megbízott vezetője – …