2020. szeptember 23., szerdaMa Tekla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
2020.09.23. Tekla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Itt a babyboom, csak ne legyen túl késő!

Itt a babyboom, csak ne legyen túl késő!

Milyenek a hazai demográfiai folyamataink?

Nem állunk jól demográfiailag, ennek nagyon sok oka van, ráadásul hosszú távú okai, mert a demográfiai folyamatok mindig hosszabb távon fejtik ki a hatásukat. A múlt meghatározza a jelent, a jelen pedig előrevetíti a jövőt. A múltból két tényezőt kell néznünk: egyfelől a születések számát, a termékenységet, másfelől a halandóságot és a halálozások számát. Magyarországon az a sajátos helyzet, hogy 1958 óta a tényleges termékenység mindig alacsonyabb az úgynevezett reprodukciós szintnél,  leszámítva   négy évet, az  1973 és 1977 közötti időszakot . Az ötvenes évek Ratkó-korszakának a lányai ugyanis akkor léptek szülőképes korba. Akkoriban még jellemzően a húszas éveik elején hozták világra a nők az első gyermeküket.

1955-ös születésű lévén magam is Ratkó-gyerek vagyok, és édesanyám húszéves volt, amikor megszülettem. Vagyis személyemben hitelesítem az elmondottakat.

Na látja! Minderre ráerősített egy fontos ösztönző, a gyes, majd később a gyed bevezetése. Ezért történt egy kiugrás az 1970-es évek közepén; nagy létszámú szülőképes nő, plusz megnövekedett termékenység egyenlő születésszám-emelkedéssel. Igen ám, de újabb húsz év elteltével, a kilencvenes évek közepén, amikor a hetvenes évek derekán született nagy létszámú nő maga is szülőképes korba ért, nem következett be egy újabb baby boom. Nem tapasztalható a grafikonon semmiféle születésszám-emelkedés. Sőt, a kilencvenes években inkább jelentősen csökkent a születések száma.

Kamarás Ferenc

Kamarás Ferenc

Fotó: Isza Ferenc / Index

Öreg szülők, kevesebb gyerek 

És ezt mivel magyarázzák önök, demográfusok?
Ez elsősorban a rendszerváltozást követő időszak demográfiai és termékenységi magatartás-változásával indokolható. Mert mi történt? Elkezdett emelkedni a gyermekvállalás átlagos életkora. Ön is említette, hogy az édesanyja húszévesen szülte önt 1955-ben. Nos, a termékenység biológiailag is a nők húszas éveiben a legmagasabb. Csakhogy a kilencvenes évtizedben a gyermekvállalás leggyakoribb életkora átcsúszott a nők 25–29 éves korába, manapság pedig már 30–34 évesen vállalják gyermekeiket leggyakrabban az anyák.

Hátborzongató, ahogy a mi családunk példája tökéletesen leképezi a hallottakat. Édesanyám húszévesen szült meg engem, a feleségem viszont 34, 36 és 39 évesen szülte a három gyermekünket.

Tessék, itt az élő példa. A rendszerváltozás eufóriája nem járt együtt a gyermekszám emelkedésével, mivel nőtt a létbizonytalanság. A kilencvenes években tehát nem következett be a húsz évvel korábban regisztrált születésszám-emelkedés, sőt. Az egzisztenciateremtés vágya megelőzte a gyermekvállalás szükségességét, megváltoztak a preferenciák, már nem a házasság és a család volt a legfontosabb, hanem az anyagi biztonság és a tanulás. A családalapítás esetleg csak az egyetem elvégzése után került szóba. Sőt, a családalapításnak egyre kevésbé volt már feltétele a házasságkötés, nőni kezdett az élettársi kapcsolatban született gyerekek aránya. Élettársi formában élni mindenképpen ingatagabb kapcsolat, mint házasságban, bár erről nincsenek hivatalos adataink. Azt viszont tudjuk, hogy a házastársi kapcsolat nagyobb átlagos gyermekszámmal párosul, mint az élettársi.

Akkor most optimistának kell lennünk, mert az utóbbi időben megnőtt a házasságkötések száma?

Így van, pontosan erről van szó. Ebből a szempontból tényleg van okunk a derűlátásra. Sajnos azonban a házasságkötések száma olyan hosszú ideje csökkent – 2010-ben volt a történelmi mélypont, amikor mindössze 34,5 ezer házasságot kötöttek; csak az összehasonlítás kedvéért: a hetvenes években volt olyan év, amikor 100 ezer esküvő volt. Az elmúlt évben jelentősen, 65 ezerre emelkedett a házasságkötések száma, de óriási lemaradást, veszteséget kell pótolnunk, mivel a szülőképes, tehát 15 és 49 év közötti nők körében is nagyon lecsökkent a házasságban élők aránya. Persze igazán az lesz majd örvendetes, ha ez a tendencia, a házasságkötések számának növekedése tartós lesz. Mi, demográfusok azonban jóslással nem foglalkozunk.

Vannak adataik arra vonatkozóan, hogy a házasság tényleg alkalmasabb „tere” a gyermekvállalásnak, mint az élettársi kapcsolat?

Hogyne. A szülőképes korból távozó, tehát 49. életévüket betöltő nőknél ott, ahol házasságban él az illető, meghaladja a kettőt az átlagos gyermekszám, tehát ez éppen biztosítaná a reprodukciós szintet, ami valamivel kevesebb, mint 2,1. A nem házasoknál a gyermekszám jóval alacsonyabb ennél, 1,6 és 1,7 közötti átlagosan.

szuletesek-ksh.png

Fotó: KSH

Telitalálat a babaváró hitel

A babaváró hitel megjelenése lekövethető a demográfiai mutatók alakulásával, ha jól sejtem.

Valóban, bár nekünk nincsenek adataink a gyermekvállalási kedv alakulásának indítékairól. Persze ha valamilyen drasztikus változást észlelünk a születések számának emelkedésében, akkor meg kell néznünk, hogy ezt milyen egyéb változás előzte meg. Az utóbbi években enyhe, de folyamatos csökkentést tapasztaltunk: 2016-ban 93 ezren születtek, 2017-ben 91 ezren, 2018-ban 89,8 ezren, tavaly 89,2 ezren, annak ellenére, hogy a gyermekvállalási kedv változatlan maradt. Ennek a magyarázata a szülőképes korban lévő nők számának szigorúan monoton zsugorodása. Még tavaly is egy jó darabig egyre kevesebb gyerek született, aztán az év közepe táján megállt a csökkenés, és decemberben hirtelen nyolcszázalékos növekedést észleltünk 2018 azonos időszakához képest! És az 1200 fős egész évi fogyást a felére, 600-ra redukálta ez az egyetlen hónap!

Engedje meg, hogy kitaláljam: kilenc hónappal korábban vezették be a babaváró hitelt.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/09/08/itt_a_baby-boom_csak_ne_legyen_tul_keso/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A Simonka-ügy mindhárom ügyésze távozott hivatalából

A Simonka-ügy mindhárom ügyésze távozott hivatalából

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő közösségi oldalán megosztott bejegyzésében írta meg annak a három ügyésznek …