2023. március 20., hétfőMa Klaudia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.03.20. Klaudia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Itt a 13. havi nyugdíj: Gyurcsányék elvették, a Fidesz visszaadta

Hirdetés

Itt a 13. havi nyugdíj: Gyurcsányék elvették, a Fidesz visszaadta

A napokban kapják kézhez az érintettek a dupla nyugdíjat, a bankszámlákra pénteken már megérkezett az utalás. A februári juttatás mellett ugyanis megérkezik a 13. havi is. Amikor az Orbán-kormány tavaly teljes egészében visszavezette a plusz egyhavi nyugdíjat, akkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ezzel a lépéssel eltörli a Gyurcsány–Bajnai-korszak szomorú örökségét.

A 2010 utáni időszak és a balliberális kormányzás közötti különbséget önmagában is jól példázza a 13. havi juttatás története. A megszüntetéséről 2009-ben született döntés, a javaslatot még Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt nyújtották be, majd Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt szavazták meg. Az ország akkor a Nemzetközi Valutaalap gyámsága alatt volt, egymást érték a megszorítások. A kormány a válságra hivatkozott, az elvonások pedig nem kímélték az idősebb korosztályt sem – írta a Magyar Nemzet.

Az ország gazdasági teljesítményét a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány állította helyre, így vált végül elérhetővé a nyugdíjprémium. Ráadásul úgy, hogy döntés született a 13. havi juttatás visszaépítéséről is.

A miniszterelnök 2021 szeptemberében vetette fel annak lehetőségét, hogy 2022-ben akár a teljes pluszhavi összeget is kifizethetik. – Esetleg a harmadik és a negyedik heti nyugdíjat is megpróbáljuk jövőre visszaadni a nyugdíjasoknak, hogy úgy állhassunk a választók elé, hogy a Gyurcsány–Bajnai-korszakot végleg meghaladtuk – mondta akkor Orbán Viktor. A kormányfő végül novemberben, a Fidesz tisztújító kongresszusán jelentette be a döntést, miszerint 2022-ben biztosan megkapják a teljes összeget az érintettek. Ez így is lett.

Hirdetés

A 13. havi nyugdíjat pedig annak ellenére is kifizetik az idén, hogy időközben kitört az orosz–ukrán háború, és a brüsszeli szankciók tovább mélyítették az energiaválságot. Azaz: amíg a balliberális hatalomgyakorlás idején a válságkezelés egyet jelentett a nyugdíjasokat sem kímélő elvonásokkal, addig az Orbán-kormány krízis időszakában sem él a lakosságot érintő megszorításokkal.

Forrás:
https://www.origo.hu/itthon/20230210-mutatjukkik-vettek-el-es-kik-vennek-el-most-a-13-havi-nyugdijat.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A magyarok többsége szerint Brüsszel felelős az inflációért

A magyarok többség a brüsszeli szankciókat okolja a drágulásért – ez derült ki korábban a …