2022. augusztus 18., csütörtökMa Ilona napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
2022.08.18. Ilona Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 405,00 Ft | USD: 398,00 Ft | CHF: 417,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Intenzív felderítés zajlik a Tarna vizének ellopása miatt

Hirdetés

Intenzív felderítés zajlik a Tarna vizének ellopása miatt

A Füzesabonyi Rendőrkapitányságon külön nyomozócsoport alakult annak a büntetőfeljelentésnek a kivizsgálására, amely szerint a Debrői Tóth és Tóth borászat a Tarna vizét kiszivattyúzva ökológiai katasztrófát okozott az utóbbi másfél évtizedben rendkívüli biodiverzitást elérő kis heves megyei folyó alsó szakaszán. 

A Tarna melletti Kápolna községben található Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke, Bóday Pál a Kompolti Híradó kérdésére megerősítette: információi szerint intenzív felderítő munkát folytat a rendőrség, amelynek keretében helyszíni szemlére, iratok lefoglalására és számos tanúkihallgatásra is sor kerül a napokban.

Meghallgatták Szalóki Péter gazdálkodót, Kápolna község alpolgármesterét, aki az egyike volt azon civileknek, akik lebontották a Tóthék által emelt illegális gátat, amely mögött két szivattyúval a folyócska teljes vízmennyiségét kiszivattyúzták. 

Hirdetés

Vízlopás megbánás nélkül

„A Tarna vizének ellopása és az élővilág elpusztítása mellett a debrői Tóth Borászat legsúlyosabb és legcinikusabb bűne, hogy a cégvezetők a történtek után semmifajta tevőleges megbánást nem tanúsítottak, sőt sajtóorgánumok fizetett cikkeiben a helyi természetvédőket, gazdálkodókat, mezőőröket, polgárőröket gyalázták, és azt próbálják elhitetni a közvéleménnyel, hogy a Tarna folyó az ő vízkivételük nélkül is kiszáradt volna” – magyarázta Bóday Pál, hozzátéve: őt is hamarosan kihallgatja a Füzesabonyi Rendőrkapitányság, ahova egy újabb büntetőfeljelentés is visz magával, mert kiderült, alapos a gyanú, hogy a Tóth borászat a szomszédos Kompolton illegálisan a szennyvízhálózatba juttathatott szennyező anyagokat.

Tóthék állításának egyértelmű cáfolata, hogy a régóta aszály sújtotta térség összes folyócskája, a Galga, a Bér-patak, a Zagyva, a Laskó-patak és az Eger-patak medrében mindmáig csordogál a víz, holott vízgyűjtő területük hasonló hidrológiai adottságokkal bír. 

A különbség az, hogy ezeknek a folyóvizeknek a vizét nem emelte ki egy gátlástalan cég, így a legszörnyűbb aszály közepette is megmaradhattak vizes élőhelynek, és megmentették élőviláguk nagy részét. Csak a Tarna pusztult el

– fogalmazott Bóday, hozzátéve:

A hatóságoknak meg kell vizsgálniuk azt is, milyen felelősség […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/08/02/tarna-vizlopas-nyomozocsoport-kivizsgalas-mirkoczki-adam/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megfenyegettek és kiraboltak egy embert Óbudán

Egy férfi és egy nő augusztus 2-án dél körül az óbudai a Doberdó utcai Golgota-szoborcsoportnál …