2021. október 18., hétfőMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
2021.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ilyen volt belülről az előválasztás összeomlása

Hirdetés

Ilyen volt belülről az előválasztás összeomlása

Az előválasztás a kezdeti nehézségek ellenére – leszámítva az online szavazás lassúságát az operátorhiány miatt – gördülékenyen halad, eddig több mint kétszázezren voksoltak. Az aHang – ez a szervezet felel a technikai lebonyolításért – folyamatosan frissülő, kronologikus közleménye alapján rekonstruáljuk az eseményeket, kiegészítve a több szerkesztőséghez, köztük az Indexhez is eljutott, egy zárt Facebook-csoportból származó bejegyzésekkel és hozzászólásokkal.

Már pénteken problémák voltak

Bár az előválasztás szeptember 18-án, szombaton indult, már pénteken gondok mutatkoztak a szerverek működésében.

Szeptember 17-én 19 és 21 óra között időszakos, majd 18-án 8 órától fokozatosan erősödő anomáliák jelentkeztek egy hazai szolgáltatónál elhelyezett szervereink működésében, amelyek 10 órától a rendszer teljes leállásához vezettek.

A problémára nem tudtak azonnali megoldást találni, de minden jel az erőforrások extrém és indokolatlan túlterhelésére mutatott. A Cloudflare a legkritikusabb órákban több egyéb fenyegetést is megállított, ezek kiindulását Kínára és az Egyesült Államokra azonosította.

Hirdetés

A szerverszoba-szolgáltatónál első ránézésre nem tapasztaltak hardveres vagy forgalmi anomáliákat, a szervernaplókon túl elsősorban a szerverszoba routerének naplófájljaira lett volna szükség, de az aHangnak adott válasz szerint ezeket nem tárolják.

Közben az aHang és a pártok informatikusai biztonsági szakértők bevonásával elemezték a helyzetet,

és mivel a problémát nem sikerült egyértelműen azonosítani, a teljes rendszer azonnali elköltöztetése mellett döntöttek, amit a csoport rögtön meg is kezdett. Az OEVB ezt követően az előválasztás hétfőig való felfüggesztéséről döntött.

Délután elértek egy felsőbb vezetőt a szerverszoba-szolgáltatónál, aki közölte, hogy

mégis van a normálistól eltérő külföldi terhelés egy csatornán, ami reálisan megállíthatta a rendszert.

Az aHang kért minden rendelkezésre álló adatot, de csak egy grafikont kapott, amelyen jól látszik az érintett idősávokban érkezett extrém terhelés. Az nem derült ki, hogy ez milyen csatornán, honnan jött, hogyan és pontosan mire irányult. Ezeket továbbra is próbálják kideríteni.

Értetlenkedés és felháborodás a sátraknál

Szerkesztőségünkhöz eljutott több képernyőfotó egy olyan Facebook-csoportból, amelynek az aktivisták mellett tagja például Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke is. A szombati leállás napján keletkezett bejegyzésekből és hozzászólásokból idézünk.

Teljes káosz, pár embert tudtunk leszavaztatni 8 óta… Az idő kilencven százalékában szét van rohadva a rendszer. Ha a Fidesz ügynökei csinálták volna direkt így nekünk a cuccot, akkor sem lehetne szarabb.

A probléma érzékeléséről szóló hozzászólásokat később felváltották az országos összeomlást jelzők:

  • „Elvileg országos összeomlás van.”
  • „Most kaptuk az infót, hogy délig nem lehet szavaztatni.”
  • „A kérésük, hogy tartsuk a sátrakat, adjuk addig kézbe az értéknyilatkozatot, esetleg kérjetek elérhetőséget, dolgoznak az aHangosok, ígéret van a gyorsabb újraindításra, mint dél.”

Olyan is akadt, aki kételkedett abban, hogy támadás történt.

Ne már, ez ciki, be kell vallani, hogy lefagyott.

Néhány kommentben azt fejtegették, hogy egyáltalán miért volt szükség online rendszerre a szavazáshoz. Valaki az előzetes tesztelést firtatta:

  • „Azért remélem, lesz felelőse annak, aki kitalálta, hogy elég előző nap tesztelni, és csak egyszer…”
  • „Nem volt tesztelve a rendszer, és ebbe belementek a pártok. Ez nem terheléses támadás volt, hanem hozzá nem értés.”

Az indulás napján 10:31-kor <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/09/24/ilyen-volt-belulrol-az-elovalasztas-osszeomlasa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Cáfolják, hogy Orbán Viktor államfő akarna lenni

Cáfolják, hogy Orbán Viktor államfő akarna lenni

Fake news, nem foglalkozunk vele − reagált az ATV-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke arra a felvetésre, miszerint …