2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Így tömné be az egyház a köznevelésben tátongó gyermekvédelmi lyukat

Hirdetés

Így tömné be az egyház a köznevelésben tátongó gyermekvédelmi lyukat

Az elmúlt időszakban egy több mint 20 évvel ezelőtti szexuális zaklatási ügy elszenvedője irányította rá a közfigyelmet arra, hogy a katolikus egyház körein belül is előfordulhatnak olyan magatartásformák, amelyek veszélyt jelenthetnek a kiskorúakra.

A Magyar Katolikus Egyház is már több mint egy évtizede felismerte ezt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet 2012 óta segíti a katolikus köznevelési és szakképzési intézményeket a gyermekvédelem területén, ha ez nem is került be a köztudatba.

A Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) tavaly szeptemberben zárta le szervezetfejlesztési projektjének első fázisát, melynek eredményeként 38 katolikus egyház által fenntartott köznevelési és szakképzési intézményben alakíthattak ki gyermekvédelmi stratégiákat és védelmi mechanizmusokat.

Bár ez a fejlemény tavaly nem kapott különösebben nagy publicitást Magyarországon, ám az egyház mégis régi adósságát törlesztette vele.

Hirdetés

A Szentszék 2019-ben jutott el ahhoz a ponthoz, hogy világegyházi szinten is deklarálja: a Vatikán számára a gyermekvédelem kulcskérdés. Ferenc pápa „Vos estis lux mundi” kezdetű rendelkezése a gyermek- és ifjúságvédelem terén ekkor írta elő, hogy az egyházmegyéknek a bejelentések kezelésére állandó rendszert kell felállítaniuk. 

A 771 tagintézménnyel rendelkező magyar katolikus köznevelési és szakképzési hálózat, illetve az azt szakmailag támogató KaPI azonnal meg is ragadta az első kínálkozó lehetőséget, mely a gyermekvédelmi programjuk bevezetésének anyagi feltételeit is megteremtette. A segítség 2020-ban érkezett meg egy pályázat révén, melyet nem egy magyarországi, az ügyet fontosnak tartó szervezet, hanem az USA-ban az Egyesült Államok püspöki kara írt ki. Az így elnyert több tíz milliós összeget a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) saját maga is kiegészítette. A pápai iránymutatásnak megfelelően az MKPK arról is döntött, hogy az egyház felügyelete alá tartozó valamennyi köznevelési és szakképzési intézmény számára kötelezővé teszi középtávon a prevenciós fókuszú gyermekvédelmi szervezetfejlesztésben való részvételt, azaz saját gyermekvédelemi stratégiájuk és protokolljuk kialakítását. 

A gyerekekre leselkedő veszélyek

Elsődleges cél a programot elindító Szentes Judit gyermekvédelmi szakember szerint az, hogy a gyerekek számára az egyházi iskola (sajátos safe placeként) biztonságos hely legyen. 

  • A budapesti és nagyvárosi egyházi iskolák többségében – nem meglepő módon – a legakutabb problémák között az úgynevezett jóléti elhanyagolás jelenségét azonosították, amikor a szülő magára hagyja a gyereket, kiszolgáltatva őt  a világháló jelentette különböző veszélyhelyzeteknek. Probléma ugyanakkor a függőségek megjelenése is, és nem ritka a gyerekközösségekben kialakuló bullying sem.
  • Más a helyzet a szociálisan nehezebb helyzetű régiókban, ahol ugyancsak számos katolikus iskola és óvoda működik. Ezeken a helyeken a családon belüli fizikális és mentális elhanyagolás, rosszabb esetben abúzus, illetve drog-, alkoholhasználat miatt szükséges azonnali megoldást találni. 

Azokban a szerzetesrendek által fenntartott intézményekben, ahol bűncselekmény gyanúját is felvető problémák jelentkeztek, már évekkel ezelőtt megkezdték saját programjaik kidolgozását. Saját prevenciós eljárásrendet vezetett be az Esztergomi Ferences Gimnázium egy szexuális jellegű ügy nyomán, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium vezetése pedig egy hasonló eset miatt külső segítséget keresett és azóta egy mintát adó védelmi rendszert működtet.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/16/katolikus-pedagogiai-intezet-zaklatas-veszely-gyermekvedelem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Óriási tűz van a gyáli szeméttelepen

A Kőrösi úton kigyulladt hulladék-feldolgozóban mintegy ötszáz négyzetméteren égnek a papírbálák. A lángok már egy …