2021. március 9., keddMa Franciska napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.03.09. Franciska Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Így oltakoztam a Szputnyik V vakcinával

Hirdetés

Így oltakoztam a Szputnyik V vakcinával

Hétfő délután szólt a mobilom. Ismeretlen szám. Nem szeretem az ismeretlen számokat. Valami mégis azt súgta, hogy vegyem fel, mert ezúttal nem egy házaló kereskedő vagy egy lerobbant egészségügyi vállalkozás próbál meg majd valamire rádumálni. Jó megérzés volt, igaz, azzal az apró megszorítással, hogy bizony nagyon is rá akartak dumálni, rá akartak venni valamire.

És jött a doktor

A háziorvos hívott. Kedves hölgy, kerek negyedszázada az orvosunk. Szépen együtt öregszünk. Sorozathívásban lehetett, mert azonnal a lényegre tért. Kölcsönös üdvözlés után közölte, hogy tudomása szerint nem vagyok krónikus beteg, ennélfogva hatvan év fölöttiként megkaphatom a Szputnyik V vakcinát. Kérdezte, hogy vállalom-e. Mondtam, hogy persze, semmi kifogásom nincs a Szaljut ellen, feleltem szándékos szótévesztéssel, de a doktornő cseppet sem volt vicces kedvében, nyilván sietett, nem én voltam az első és feltehetően nem is az utolsó páciens, akit aznap hívott. Szerinte jó és biztonságos a Szputnyik V, nyomta meg a Szputnyik szót. Aztán megkérdezte, magas-e a vérnyomásom. Nem tudom, válaszoltam, amikor hónapokkal ezelőtt megmérték, mondhatjuk, nagyjából rendben volt.

Elmondta, hogy az oltás előtt lesz láz- és vérnyomásmérés, és rákérdeznek az allergiákra is. Tudtommal csak egy vacak tőzegáfonya-allergiám van, majd minden átmenet nélkül megjegyeztem, régebben nem csináltak ekkora felhajtást egy oltás miatt. A H1N1-nél semmit sem mértek, semmit sem kérdeztek, azt sem tudtuk, hol gyártották, nálunk vagy Indiában, pedig nem volt veszélytelenebb, mint a mai vektoralapú vakcinák. Ez így van, helyeselt az orvosnő, hozzátéve, hogy hamarosan hívni fog, mikor kell mennem az oltópontra, ami az Uzsoki Utcai Kórházban lesz. 

Kapcsolódó

Hirdetés

Minden, amit a Szputnyik V vakcináról tudni érdemes

Honnan indult? Hol oltanak már vele? Hogy kapott itthon engedélyt?

Csütörtök délelőtt jött el a hamarosan. A doktornő csak annyit kérdezett, délután be tudok-e menni hozzá a rendelőbe a beutalóért. A megbeszélt időpontban, negyed hatkor már az ajtaja előtt üldögéltem talpig maszkban, erősen párás szemüveggel, kellő szociális távolságra egy középkorú hölgytől. Várakozás közbeni társalgást kezdeményezve megkérdeztem tőle, hogyan viseli ezt az állandó maszkhordást. Meglepetésemre, mintha kétforintost dobtam volna egy automatába, szinte egy szuszra közölte, hogy nehezen, pedagógus, gyerekek között van egész nap a tanteremben, le nem veheti a maszkot. Nincs mese, rá kell szokni a dohányzásra, adtam a jó tanácsot, mire a nő felkacagott, persze, ki szoktak menni levegőzni az udvarra. Közben nyílt az ajtó, szólítottak. Ez a nagy előnye, ha az ember időpontra érkezik.

A doktornőnél egy úgynevezett hozzájáruló nyilatkozatot kellett kitölteni, amit magunkkal kell vinni az oltópontra. Van-e tartós, krónikus betegsége? Rendszeresen szed-e gyógyszert? Van-e bármilyen allergiája? Vérvétel vagy oltás során volt-e előzőleg rosszulléte? Védőoltás beadását követően volt-e anafilaxiás reakciója? Összesen tizenhat kérdés. Igen vagy nem. Az utolsó három kérdésre nemet kell írnom, néztem fel a papírból. A doktornő és asszisztense nevetett. Könnyű nekik, ismerik a kérdéssort. Az utolsó három kérdés a következő: Jelenleg várandós-e? Tervez-e várandósságot 2 hónapon belül? Szoptat-e?

Órákig a sorban

A D-nap szombaton érkezett el. A beutaló (ez a hozzájáruló nyilatkozat másik […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/02/21/szputnyik-vakcina-oltas-beszamolo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hitelfelvételt javasol a kormány Szentendrének

Hitelfelvételt javasol a kormány Szentendrének

Májusban dönt a kormány arról, mekkora állami támogatásra számíthat Szentendre a kieső helyi iparűzési adó …