2020. május 26., keddMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2020.05.26. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Így mehet ki a szabadba, hogy ne csavarodjon be otthon

Hirdetés

Így mehet ki a szabadba, hogy ne csavarodjon be otthon

Ne dőljön be mindig jól értesült szomszédjának. Bár a kijárási tilalom kifejezés kétségkívül riasztóan hangzik, szó sincs arról, hogy szombattól csak az ablak mögül figyelheti a rügyező fákat és a virgonc madarakat.

Hirdetés

A tilalom ugyanis részleges, és többek közt engedi, hogy a szabadban sportoljunk vagy kiránduljunk.

Egyelőre tehát nem kell attól tartania, hogy becsavarodik a négy fal közt. Az viszont biztos, hogy még a szabad levegőre sem mehet úgy, mint eddig. Az alábbi gyorstalpalóval felkészülhet, hogy kihozza a maximumot a jó idős napokból.

Gyors jogi alapvetés

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a lakhelyünket többek közt „egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés” miatt hagyhatjuk el. Részletesebben is kifejtik. Engedélyezett az „egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.”

Mindehhez még az Operatív Törzs pénteki nyilatkozatának az a része fontos, amely szerint a „kijárási korlátozás arra vonatkozik, hogy azt a helyet [a bejelentett vagy nem bejelentett lakhelyét senki] ne hagyja el, és hogy ne csoportosuljanak az emberek.”

A fentiek alapján tehát kimehetünk a szabadba:

 • biciklizni,
 • futni,
 • sétálni,
 • kirándulni,
 • kutyát sétáltatni.

Le kell mondanunk ugyanakkor az olyan kedvelt szabadidős tevékenységekről, mint a kocsma/kisbolt előtt álldogálás, ahogy mindenféle csapatsportról is. Egy időre vége a nagy közös futásoknak, a bolyban biciklizésnek, és a társas túrázásnak is. A felsorolt szabadidős sportokat vagy egyedül végezheti, vagy családtagjaival, de még tőlük is másfél méteres távolságot kell tartania. Helyszínnek pedig megfelelő a park, az erdő, vagy akár az utca is, ha ezeken a helyeken nem találkozunk tömegekkel.

A lényeg, hogy sokan ne csoportosuljunk egy helyen, és ha vége a programunknak, egyből menjünk haza.

Miért nem tiltották be a sportolást?

Első hallásra úgy tűnhet, hogy a sportolás ugyanolyan érthetetlen eleme a rendelkezés kivételeinek, mint az, hogy manikűröshöz azért a járvány ideje alatt is eljárhatunk. Orvosok egyöntetű véleménye ugyanakkor, hogy a testmozgás nem engedmény a járvány idején, hanem része a védekezésnek. Ennek két oka is van.

 1. Egészségmegőrzés: Közhely, hogy a testmozgás ellenállóbbá teszi a szervezetet, ez pedig különösen fontos mostanság. A hosszú ideig tartó tespedés például takarékra állítja a keringést, ami kedvezőtlenül hat az immunrendszer működésére is.
 2. A mentális egészség megőrzése: Érthetőbben, a rendszeres kimozdulás segít, hogy ne kattanjunk meg. Ha már legalább egy hete él otthonába bezárva, akkor nem kell magyaráznunk, hogy miről beszélünk. Amennyiben a kedves olvasó a családjával él, akkor valószínűleg torkig van a mégoly cuki gyerekei visításával, feszült lesz párja amúgy jópofának tartott szóvicceitől, és elege van abból, hogy a vécét leszámítva soha nem lehet egyedül. Ha viszont egyedül szorult karanténba, akkor a magány nyomasztja. A kimozdulás mindkét alapesetben segít. A gyerekei levezetik odakinn az energiájukat, Ön pedig legálisan sétálhat kétméteres távolságra partnerétől. A magányosok pedig, ha távolról is, de embereket látnak, miközben már csak a környezetváltozás is sokat javít a kedélyállapotukon.
  Egészségmegőrzés

  Egészségmegőrzés

  Fotó: Földes András

A testmozgás következtében felszabaduló endorfin, dopamin, stb. pedig vidámabbá, energikusabbá, aktívabbá teszi az embert, ami aztán közvetlenül hat az egészségre, az ellenállóképességre.

<a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/03/28/koronavirus_kijarasi_tilalom_turazas_futas_szabadido_normafa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

150-nel előzte meg a rendőrautót, majd egy árokban érték utol az őrült száguldozót

150-nel előzte meg a rendőrautót, majd egy árokban érték utol az őrült száguldozót

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Nem …