2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Így kereste a Harvard egy törökbálinti srác kegyeit

Hirdetés

Így kereste a Harvard egy törökbálinti srác kegyeit

A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnázium az ország egyik legtehetősebb településének Budapesttől távolabb eső végén helyezkedik el, ha kifelé megyünk, a város főutcája, a Szabadság út jobb oldalán. A kerítésen a pedagógustüntetések egyik szimbólumára figyelünk fel, kockás ingre hajazó sálak és kendők vannak felcsomózva, de most nem ezért jöttünk, hanem Kovács Ferenc Somával – azaz Fercsivel, ahogy az édesanyja szólítja –, az iskola büszkeségével van találkozónk. Csak Fercsi éppen matekdolgozatot ír, ezért Egri Gyula tanár úrral, a fiú testneveléstanárával, egyszersmind atlétaedzőjével ülünk le egy beszélgetésre az igazgatói iroda előtti folyosón.

Törökbálinton, a Kerekdombon kezdődött

Tízéves lehetett, amikor először találkoztam Fecóval. Van itt, Törökbálinton egy futóverseny, a Kerekdomb Futóverseny, merthogy Törökbálinton laknak, Fecó harmadikos-negyedikes lehetett, és amikor megláttam, egyből arra gondoltam, annyira tehetséges, hogy jó lenne, ha csatlakozna az atlétacsoportomhoz. Akkor még nem állt kötélnek, a rákövetkező évben, amikor óriási fölénnyel megnyerte ezt a versenyt, már beállt hozzánk, a Budaörsi Diáksport Egyesületbe

– idézte fel Egri tanár úr a nyolc évvel ezelőtti történetet.

Elkezdett tehát edzésekre járni, és attól kezdve Egri tanár úr szárnyai alatt vált országos hírű közép- és hosszútávfutóvá. Ez a kapcsolat idestova kilenc éve tart. Az edzőnek akkor már több remek tanítványa volt.

Hirdetés

Nagyon kellett vigyázni vele, mert annyira motivált volt, annyira maximalista, hogy mindig túl akarta tolni az edzéseket. 

Fecó vékony kisfiú volt, a mester inkább hosszabb távokon indította a srácot, no meg mezeifutó-bajnokságokon, majd 1500 és 3000 méteren. Nem volt gyors, viszont roppant kitartó.

Nagyon sok aerob munkát végeztünk, és szép lassan elérkeztünk oda, hogy 13 éves korától mindig dobogós volt a diákolimpián, az atlétikai országos bajnokságokon és a mezeifutó-bajnokságokon. 

Pár éve hirtelen gyors növekedésnek indult, és Fecó ma már 190 centis termetével kimagaslik vetélytársai közül. És mivel a magassághoz erő is párosult, jöttek a jobbnál jobb időeredmények. 

Már 50 másodpercen belül futja a 400-at, megvan a kellő gyorsasága, a szisztematikus, jól felépített edzésmunka meghozta a gyümölcsét. Mivel fejben annyira jó, annyira motivált, nem hiszem, hogy akadálya lenne a klasszissá válásnak. 

Fecó természetesen – hiszen felvették a Harvardra, a világ ez idő szerint első számú egyetemére – a tanulásban is élen jár, országos középiskolai tanulmányi versenyt nyert földrajzból, végig kitűnő volt a gimnáziumban. Angolul és németül jól beszél, és a spanyollal is remekül halad.

PAP 4758

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Ami a sportot illeti, Fecó nemcsak a gyakorlatban jó, hanem az elméletben is; mindent tud a futás, a futball, a kosárlabda történetéből, élettanából, rengeteget hozzáolvas, képzi magát. Naprakész mindenben, remek a gömbérzéke, volt kitől örökölni, az apja jó futballista volt. Előadásokat tudna tartani az egészséges életmódból. 

Fecó 2017-ben kezdett el akadályt futni, 1000 méteren (U14) és 1500-on (U16) is országos bajnok volt. U18-ban 2000 méter akadályon az újabb országos bajnoki cím mellett korosztályos országos csúcsot ért el tavaly az atlétikai ob-n. Pedig a környéken nem is tudtak hol gyakorolni, nem volt olyan pálya, amely rendelkezne vizesárokkal vagy akadályokkal. 

2020 végén jutottunk el arra a szintre, hogy döntenie kellett, merre lépjen tovább, hiszen úgymond kinőtt engem, az utánpótlásedzőt. Akkor átadtam a veszprémi Sportolj Velünk Sportegyesületnek, ahol régi jó ismerősöm, Stupián Anikó lett az edzője. A klub jelenleg hazánk legjobb egyesülete középtávfutásban, olyan atlétákkal, mint Szögi István Dániel és Bartha-Kéri Blanka olimpikon. Fecó 2021-től magántanuló lett, és leköltözött Veszprémbe, albérletbe.

Megpályázta 2021 tavaszán, és el is nyerte az ASSIST-ösztöndíjat. Ez egy amerikai nonprofit szervezet, amely tanulmányokban kiemelkedő és angolul jól beszélő külföldi diákoknak kínál ösztöndíj-lehetőséget az Egyesült Államokba, magán-középiskolákba. Szigorú kiválasztási folyamatot követően került a virginiai Woodbery Forest School középiskolába, amely egy bentlakásos fiúiskola Washington szomszédságában. Az amerikai állam egy körülbelül 25 millió forint értékű ösztöndíjjal támogatta egy évig Fecó középiskolai tanulmányait.

Az iskolai tanulmányok mellett részben Anikó, részben a helyi atlétaedző edzéstervei alapján készült az ottani versenyekre. 

Virginiában készült a Harvardra

Hogy mennyire nem a sporteredmények határozták meg Kovács Ferenc Soma amerikai karrierjét, arra példa a Woodbery Forest középiskola történelemtanárának a jellemzése:

Ferenc kiemelkedett azon 19 diák közül, akiknek én tanítottam az amerikai történelmet, és még csak nem is kis különbséggel. Egyetlenegyszer sem kapott rosszabb jegyet 96 százaléknál a tanévben, mi több, a tavaszi három hónapja egészen kiemelkedő volt, 98 százalékos. Az a körülmény, hogy ő a csoport egyetlen nem amerikai és nem angol anyanyelvű diákja, még bámulatosabbá teszi a teljesítményét. Bármennyire is magas színvonalon volt, amikor szeptemberben csatlakozott a csoportunkhoz, mégis elképesztő az a fejlődés, amit elért, különösen ami a történelemesszéket illeti. Elég egy pillantást vetni arra a fantasztikusan alapos kutatómunkára, amit az amerikai–izraeli kapcsolatok roppant bonyolult témájában elvégzett. Egy szó mint száz, függetlenül az adott témától, Ferenc érett, önmagát motiváló és keményen dolgozó fiatalember, akire – ha megtartja ezeket a tulajdonságait – szép jövő vár.

De közben kicsöngetnek az óráról, és már érkezik is Kovács Ferenc Soma, akire fel kell nézni – a szó mindkét értelmében. Beülünk az igazgatói irodába Bene Tünde igazgató – Ferenc földrajz- és gazdaságiismeretek-tanára – és az immár harvardos, de még néhány hónapig az Illyés Gyula gimnáziumban tanuló diák társaságában.

Ez egy hatosztályos gimnázium, Fecó hetedikes kora óta van velünk, azóta tanítom földrajzra, akkor nyerte meg az országos Teleki Pál földrajzversenyt. Később még egy időre a közgazdaság-fakultációt is felvette – idézi fel az igazgatónő azokat az időket, amikor Kovács Feri az Illyés Gyula gimnázium diákja lett. – Rögtön feltűnt, hogy kivételes tehetséggel van dolgom, minden témához rengeteg pluszinformációt tudott hozzátenni, látszott rajta, hogy szenvedélyesen tanul. Hihetetlenül tájékozott, a töri szakos kollégák ugyanezt mondták el róla. Ugyanakkor a rendszerben gondolkodás a másik nagy erőssége. Kérem, hangsúlyozza a cikkben, hogy nem csupán, sőt nem elsősorban a sporteredményei miatt az iskolánk büszkesége ő. És nem is azért vették fel a Harvardra, mert jó futó, jóllehet rengeteg internetes kommentben – némi rosszindulattal – ezt hangsúlyozták. De ez nem igaz, Feri tanulmányi ösztöndíjas lesz Amerikában! Hadd idézzem a nagy sikerű film címét: Egy csodálatos elme. 

Fecó azonnal pluszinformációval szolgál.

Három egyetemet látogattam meg szeptember végén. A Northern Arizona Universityt, ami egy úgymond »futós« iskola Grand Canyon államban, Flagstaffban, ide elképesztően gyenge tanulmányi eredménnyel is be lehetett kerülni, de az atlétika futó szakágában ők a legjobbak Amerika-szerte. Elmentem utána Észak-Karolinába, a Duke Egyetemre, amely elsősorban a fantasztikus kosárlabdaprogramjáról világhírű. Coach K, azaz a legendás Mike Krzizewsky ott az edző, de emellett tanulmányi szinten is nagyon erős a Duke. Végül meglátogattam a Harvardot, ahová pusztán sporteredményekkel lehetetlen bejutni. Alexander Gibby, a Harvard futóedzője is hangsúlyozta, hogy náluk a tanulás az első. Az általam felkeresett három egyetem közül csak itt mondták azt, hogy a sport remek dolog, de első a tanulás. Ezt az is alátámasztja, hogy keveset utaznak versenyekre. Így marad idő a tanulásra, míg például a Northern Arizona növendékei hetente keresztül-kasul beutazzák az országot a versenyekért. Ezért nincs idejük a tanulásra. 

Fercsi mindhárom egyetemre bekerülhetett volna, Flagstaffban például azt mondták neki, csapjon az edző tenyerébe, és máris fel van véve kiemelt ösztöndíjjal. A Duke-on, amely nagyon nagy presztízsű egyetem, színvonalában a Stanfordhoz vagy a Berkeley-hez hasonlítható, viszont nem tartozik az Ivy League-be, a keleti part, jobbára Massachusetts Borostyánligája elit intézményei közé. Ide, a Duke-ra is busás ösztöndíjjal csábították, de Feri a Harvardot választotta a valamivel szerényebb anyagi lehetőségek ellenére, bár ez az ösztöndíj is teljes körű.

Bene Tünde, Kovács Ferenc Soma és Egri Gyula

Bene Tünde, Kovács Ferenc Soma és Egri Gyula

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Kikosarazta a világhírű Duke-ot

Elképesztően tüzetes háttérvizsgálatnak vetették alá a családunkat a minden költségünket fedező ösztöndíj megállapításához, adóbevallásokat ellenőriztek, még azt is megnézték, hány nadrágom van – avatott be Feri a Harvard-ösztöndíj kiérdemlésének drákói szigorúságú folyamatába. – Abba a jövedelmi tartományba esünk, ahol már nem kell fizetnünk, persze ez nem ugyanaz, mint amit a Duke-on kaptam volna, ahol még évi 2500 dollár zsebpénz is jár. Engem azonban az Ivy League vonzott, a Harvard mellett a Yale, a Princeton és még néhány más felsőoktatási intézmény tartozik ide. Figyelem: itt nem adnak sportösztöndíjat!

A Harvardot 1665-ben alapították, több mint száz évvel idősebb, mint maga az Egyesült Államok, hiszen a függetlenségi nyilatkozat csak 1776-ból datálódik. Egy bizonyos John Harvard volt az iskola alapítója – ezt is Fercsitől tudom –, ezért ez a neve az oktatási intézménynek.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/11/16/budaors-illyes-gyula-gimnazium-zseni-atletika-harvard/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kovács Zoltán: A valóság a mi oldalunkon áll

Kovács Zoltán: A valóság a mi oldalunkon áll

A nemzeti konzultáció mindenkinek lehetővé teszi, hogy elmondja a véleményét – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Kovács …