2023. március 25., szombatMa Irén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.03.25. Irén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Így fonódott össze a magyar és horvát történelem

Hirdetés

Így fonódott össze a magyar és horvát történelem

A horvát országgyűlések történetét tárgyaló munka a magyar országgyűlésekről szóló sorozat részeként jelent meg, s ez magyarázatot kíván. Magyarország és Horvátország több mint nyolcszáz évig élt államközösségben; 1102-től 1918-ig közös uralkodóink voltak, és az állam központi intézményrendszerei is összefonódtak. A közös államiság egyik legfontosabb szerve a magyar országgyűlés volt, amelyen bár a 13. századi megszületésétől kezdve egészen 1918-ig a magyar „karok és rendek” vettek részt, abba szervesen beletartoztak a horvát előkelők is, akik 1608-tól a felsőházban ugyancsak elfoglalták helyüket. A kötetből többek között kiderült, hogy nehéz a közép- és kora újkorban szuverén horvát országgyűlésről beszélni, valamint Szlavónia tartományi közigazgatását is ismernie kell annak, aki meg akarja érteni az újkori szábor előzményeit.

Az országgyűlési jelenlétből fakadóan a magyar diétákon hozott törvények általában Horvátország területén is érvényesek voltak, de egyes esetekben a horvát szábor a magyar törvényektől eltérő jogszabályokat alkotott, amelyek közül több királyi szentesítést is kapott. A 19. század horvát földön ugyancsak elhozta a rendi gyűlések helyett a népképviseleti országgyűlés rendszerét. Az 1830-as évektől kezdve a szábor a születőben lévő horvát nacionalizmus színtere lett. A horvát–magyar kiegyezésben a magyar fél elismerte Horvátország társországi státuszát, a horvát törvényhozás az autonómnak számító ügyekben törvényeket alkothatott, de az úgynevezett közös ügyekben a budapesti parlament volt illetékes, ahol helyet foglaltak a horvát képviselők is.

Fontos, hogy a horvát parlament elsősorban nem a horvát függetlenség, hanem a horvát alkotmányosság intézménye volt a 19. században, amely jelentős szerepet játszott az ország fejlesztésében a magyar kormányzati szervekkel közösen. Hiába reménykedtek sokan 1918-ban a szerb hegemóniájú új államalakulatban nagyobb parlamentáris szabadságban, a horvát–magyar államszövetség szétesésével a szábort sem hívták össze egészen Jugoszlávia széteséséig.

Forrás:
https://www.origo.hu/itthon/20230208-igyfonodott-ossze-a-magyar-es-horvat-tortenelem.html

Hirdetés

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Orbán Viktor: Magyar-szerb rangadó – fotó

Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20230325-orban-viktor-magyarszerb-rangado.html *Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze …