2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Igazi presztízsharc lesz az újbudai választás, de valódi tétje nincs

Hirdetés

Igazi presztízsharc lesz az újbudai választás, de valódi tétje nincs

Stratégiai jelentőségű politikai egymásnak feszülés várható vasárnap Dél-Budán, miután a XI. kerület két önkormányzati választókerületében is időközi képviselőválasztást tartanak. A főváros legnagyobb lélekszámú kerülete az elmúlt időszakban elsősorban közlekedési, illetve városfejlesztési ügyeivel került be az országos hírekbe. 

A lágymányosi, 5. számú körzetben az ellenzéki összefogás közös jelöltje a momentumos Devecseri Mátyás, legerősebb riválisa pedig a Fidesz–KDNP jelöltje, Jankó István. Utóbbi jelenleg is önkormányzati képviselő, listán szerzett mandátumát most egyénire cserélné, győzelme esetén a Fidesz új embert hozhatna be listáról.

A másik körzet Gazdagrét-Sasad területe, a 14-esben Lados Tamás történészt indítja a városvezetői többséget adó ellenzék, míg a Fidesz Elekes Tamást, a párt helyi alelnökét.

Hirdetés

A kampány a jól ismert kutyasimogatós, kézfogós mederben folyt, ahol Karácsony Gergely főpolgármester, illetve Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője adta arcát a versengő felek népszerűsítéséhez. A hangnem meglehetősen békésnek mutatkozott annak ellenére, hogy a jobboldalnak különösen fáj a 2019-es verség, amikor is kilenc év után vesztették el a városvezetői pozíciót.

A mostani választási reváns mindezzel együtt a Fidesz számára egyelőre szimbolikus jelentőségű,

mivel a 25 fős képviselő-testületben a Fidesz–KDNP-frakció csupán 7 főből áll, s ha mindkét körzetet elhozzák, akkor is kisebbségben maradnak az összefogás 17 tagú koalíciójával (plusz a Mi Hazánk egy képviselőjével) szemben.

Sokat elmond a jobboldal keserűségéről, hogy Újbuda elmúlt közel három évének legnagyobb „városépítő” tetteként a jelenleg regnáló DK-s polgármester által a Bikás parkba hozott és szeptember elején a főpolgármester jelenlétében itt bemutatott, meglehetősen kormánykritikus ARC kiállítást nevezték a Fidesz részéről. Simicskó István egy lapinterjúban úgy ironizált, hogy a 2024-ben leköszönő László Imre polgármester eddig semmi mást nem csinált, mint örült a 2019-ben elért sikerének. Azt is mondta, hogy a kormányzati beruházásokon kívül semmilyen értelmes fejlesztést nem lát a kerületben.

Megosztó kormányzati beruházások

Hogy mi tekinthető értelmes beruházásnak, arról mindenesetre megoszlanak a vélemények. A választás előtt álló Lágymányos lakói most véleményt mondhatnak például a Déli Körvasút vasútfejlesztési projektjéről. Megépülése esetén ugyanis az ingatlanpiaci szakértő szerint a környék lakóházainak értékcsökkenése várható. Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője úgy látja, jelenleg a környéken családosok, illetve olyan emberek élnek, akik több évtizede laknak itt. Ennek a két csoportnak a környék biztonsága és infrastrukturális ellátottsága mellett leginkább a csend és nyugalom a döntő, de mivel a vasúti szerelvények folyamatos zakatolása miatt ez megszűnhet, így a hozzájuk hasonlók a jövőben nem ezen a környéken fognak ingatlant keresni. A Déli Körvasút-beruházás miatt megváltozhat Újbuda lakosságának összetétele is – hívta fel a figyelmet.

Nagy port kavart a kormányzat rozsdaövezeti kiemeléssel támogatott hatalmas lakópark-fejlesztési dömpingje is. A Lágymányossal szomszédos kelenföldi Duna-parti barnamezős területek kifejezetten vonzó célpontjai az ingatlanfejlesztőknek. Már eddig is számos irodaház- és lakóparkfejlesztés valósult meg (Budapart, Kondorosi, Walzer, Bolero lakópark), amelyek nagyjából 15 ezerrel növelhetik a kerület lakosságszámát. Ezekkel azonban alig képes lépést tartani az egészségügyi, óvodai, iskolai kapcsolódó infrastruktúra. A Mol-torony árnyékában (melyet maga Lázár János miniszter is tájsebnek tart) <a href="//index.hu/belfold/2022/08/03/harmadahoz-ert-a-kopaszi-gat-melletti-gigaberuhazas/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/09/17/igazi-presztizsharc-lesz-az-ujbudai-valasztas-de-valodi-tetje-nincs/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Orbán Viktor: Bravo, Giorgia!

Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20220926-orban-viktor-bravogiorgia.html *Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze …