2021. szeptember 26., vasárnapMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Idén nem trutyiban fürödtek a Római-parti strandolók

Hirdetés

Idén nem trutyiban fürödtek a Római-parti strandolók

48 év után ismét lehet fürödni a Duna budapesti szakaszán. Amint arról beszámoltunk, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata július 30-án nyitotta meg, és augusztus 22-éig nyitva is tartja a látogatók előtt a Római-parton kialakított ingyenes szabadstrandot. 

A III. kerület vezetése beharangozójában azt írta: “a nyitást megelőző hónapokban az önkormányzat több civil szervezettel, többek között a Fák a Rómain, A Mi Rómaink és a Civilek a Római-partért egyesületekkel is egyeztetett a plázs működéséről.”

Megnyitása kétségtelenül korszakhatárt jelöl, de nem előzmények nélküli. A dunai fürdőzésnek ugyanis komoly hagyománya volt a fővárosi partszakaszokon, ha nem is abban a formában, ahogyan a mai ember a vízparti fürdőzésre gondol. A világháborúk előtt, már az 1800-as évek elején úgynevezett fa uszodákat vagy fürdőházakat építettek, és az általuk közrefogott vízben áztathatták magukat a társasági élet résztvevői. Az építményekben a fürdőzők biztonságát kifeszített háló garantálta.

A Római-parti fürdőélet XXI. századi visszaállításának gondolata sem új keletű, azt már az előző városvezetés is tervezte, mégpedig az elődök által majd egy évszázada megalkotott fürdőház koncepció modernizált felélesztésével. 2019-ben az előkészítés már ott tartott, hogy a Hello Wood elkészítette az első koncepcióterveket is. 

Hirdetés

1946, Budapest - Fiatalok fürdőznek az augusztusi kánikulában a Duna-parton. Háttérben a háborúra emlékeztetõ Petõfi pontonhíd látható melyet a népnyelv Böske hídnak nevezett tekintettel arra hogy a lerombolt Erzsébet hidat volt hivatott helyettesíteni.

1946, Budapest – Fiatalok fürdőznek az augusztusi kánikulában a Duna-parton. Háttérben a háborúra emlékeztetõ Petõfi pontonhíd látható melyet a népnyelv Böske hídnak nevezett tekintettel arra hogy a lerombolt Erzsébet hidat volt hivatott helyettesíteni.

Fotó: Cserna Tibor / MTI

Ott, a sodrásban

1973-ban a nem megfelelő vízminőséggel indokolta a hatóság a dunai fürdőzés betiltását a budapesti partszakaszokon. Ez azonban már három-négy éve biztosan nem lehetett akadálya a vízbe ereszkedésnek. Az igazi probléma az, hogy 

a Duna fővárosi szakasza – szemben például a Dunakanyarral – igazán sosem volt alkalmas a széles körben elterjedt strandolásra, mivel a partéltől egy kőhajításnyira már rendkívül erős a folyam sodrása

– mondta Bús Balázs, a III. kerület korábbi vezetője, de erre a biztonsági kockázatra hívta fel a figyelmet a BRFK is, amikor kérdésünkre válaszolva leszögezte: a látogatók csak a kijelölt területen fürödjenek, mivel a sodrás magával ragadhatja a fürdőzőket, másrészt a kijelölt területen kívül amúgy is tilos a fürdőzés. 

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vízi járőrei, az Önkormányzat Közterület Felügyeletével közös szolgálat keretében visszatérően ellenőrzik a Duna Római-parti szakaszát, így a kijelölt fürdőhelyet is.

A fürdőház koncepció továbbvitele – ha érdemben nem is növelte volna a fürdőzők számarányát – a sodrás jelentette problémára részben megoldást kínált volna. A most üzemelő strand nem ilyen, ezért lehet csak 120 centiméter vízmélységig bemenni a folyóba. Ha nem is nagy az a vízfelület, ahol a látogatók hűsölhetnek, legalább a víz tiszta. Vagy mégsem? Amint azt Óbuda-Önkormányzata közleményében jelezte

“A fürdővíz minőségének ellenőrzésére szolgáló mintavételek összesen 4 alkalommal történnek, amelyből a szezon előtti mintavételek július 26-án és 27-én megtörténtek, a szezon időtartama alatt pedig még két alkalommal, augusztus 9-én és 16-án kerül sor mintavételre. A mintavétel helyszíni szemlével együtt történik, melynek során a terület hulladékkal való szennyezettségének vizsgálatára is sor kerül.”

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/08/18/iden-nem-folyt-a-szennyviz-a-romai-parti-strandolokra/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Baksa-Soós János

Hosszú betegség után, öt nappal hetvenharmadik születésnapja után meghalt Baksa-Soós János, választott nevén Január Herceg …