2021. április 22., csütörtökMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.04.22. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Idén 750 éve város a keresztény Európa védőbástyája, Győr

Hirdetés

Idén 750 éve város a keresztény Európa védőbástyája, Győr

Győr idén ünnepli városi rangra emelkedésének 750. évfordulóját. Ebből az alkalomból milyen ünnepségeket terveznek, hogyan ünnepelnek a világjárvány idején?

Amikor tavaly megkezdtük a felkészülést az idei ünnepekre, úgy kalkuláltunk, hogy a nyár már szabadabb lesz ebben az évben. Ezért az év elejére főként kiadványokat és tárgyi emlékek kiadását terveztük. Már megjelent a jubileumi ezüst emlékérem és kiadás alatt van egy olyan Győr könyv, ami a helyi festő és fotóművészek, grafikusok, szobrászok munkáin keresztül mutatja be a várost. Készülnek a Győr iparáról, hadtörténetéről, vallási és nemzetiségi sajátságairól szóló kiadványok is. Szeptemberre lesz széles körben is használható a népszerű Honfoglaló számítógépes játék mintájára készülő Győr visszafoglaló játék. A Magyar Nemzeti Bank pedig forgalomba hoz egy 750 forint névértékű pénzérmét, amit én Győri Forintnak hívok, s amivel a boltokban is fizethet, aki akar. Mondhatjuk azt, hogy bevezetünk egy új névértéket a fizetőeszközök sorába. A Magyar Posta emlékbélyeget és díszborítékot dob a piacra. Már áll a városháza előtt az a nagy Szívügyünk Győr installáció, aminél Győr egyik legszebb épületével a háttérben tudnak fotót készíteni a helyiek és a turisták. A városháza elé a másik oldalra pedig egy 7 méter magas szobor, egy speciális Győr-kereszt fog kerülni, amit reményeink szerint júniusban miniszterelnök úr avat majd fel. Ezenkívül amint lehet, megnyitjuk a múzeumban a 750 kávézót, és elkészültek a tervei egy olyan belvárosi rock suli jellegű intézménynek, aminek végül Club 751 lesz a neve, mert ennek átadása már láthatóan át fog csúszni a következő évre. Készül ezen kívül még több műalkotás és előadás, amiket meglepetésnek szánunk a győrieknek. Mindezt, amint beindulhat az élet, rengeteg szórakoztató programmal színesítjük.

Úgy tudom, az ünnepségeknek történelmi keretet ad egy fotókkal illusztrált tanulmánykötet, amely a Magyarországon, illetve Ausztriában és Németországban emelt úgynevezett Győr-kereszteket (Raaber-Kreuz) mutatja be. Hány ilyen kereszt van Európában, és mit érdemes tudnunk az eredetükről?

Készül egy több kötetes, Győr történelmét részletesen bemutató könyv, egy, a győri várat bemutató kiadvány és egy kicsit személyesebb hangvételű könyv, ami a Győr-kereszteket fogja bemutatni. Ezek a keresztek fantasztikus történelmi kordokumentumok, melyek 1598-óta állnak főként Ausztria és Magyarország területén, és hirdetik annak emlékét, hogy Győr volt abban az időben a keresztény Európa védőbástyája. Ugyanis amikor abban az évben visszafoglaltuk Győr várát a törököktől, megállítottuk azt a folyamatot, hogy a muzulmán seregek lerohanják Európát. Ez a mai aktuálpolitikai helyzetben különösen elgondolkodtató, hiszen akkoriban annyira hálásak voltak ezért a magyaroknak, hogy II. Rudolf császár rendeletben írta elő ezeknek a kereszteknek a kötelező felállítását, amire a rendeletben konkrétan megfogalmazott szöveget kellett felvésni, ami így szól: „Mondassék az Úristennek dicsőség és hála, hogy Győr újra keresztény kézre tért vissza, március 29-én az 1598 évben.”

Hirdetés

Fotó: Győr Város Polgármesteri Hivatal

Hogyan kutatták fel ezeket a kereszteket, kik vettek részt a munkában?

Több tudós emberrel is konzultáltam ebben a témában, hiszen ez eddig kicsit fehér folt volt a város történelmében. A győri könyvtár és a levéltár […]A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/02/gyor-dezsi-csaba-andras-evfordulo-750-ev-gyor-keresztek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ettől működhet a digitális oktatás

Ettől működhet a digitális oktatás

Csapó Benő neveléstudományi kutató, a Szegedi Tudományegyetem tanára az Index kérdésére hangsúlyozta, hogy a technológia …