Lakatos Zoltán szerint országos átlagban a búza 30 százaléka jó minőségű, míg Hajdú-Bihar vármegyében a betakarított kenyérgabonának minimum 60-70 százaléka jó minőségű – írja a Hajdú-Bihar vármegyei hírportál.
Megjegyezte, hogy egy terméknek többlépcsős elfogadási rendszeren kell átmennie ahhoz, hogy hungarikummá nyilvánítsák. A Hajdú Gabona városi minősítést is kapott, emellett tavaly decemberben az Országos Értéktári Bizottság megmérettetésén úgy határoztak, hogy a hungarikum cím elnyerésére javasolják a hajdúsági lisztet.
A Hungarikum Bizottság egyöntetű döntéssel „kiemelkedő nemzeti értékké” nyilvánította a Hajdú Gabona lisztjét. Lakatos Zoltán a lapnak elmondta, hogy megpályázták a hungarikum cím elnyerését, amelytől „már csak egy lépcső van hátra.”
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/10/30/hungarikum-hajdusagi-liszt-hajdu-gabona-lakatos-zoltan-buza/
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!