2021. december 5., vasárnapMa Vilma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.05. Vilma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Hová tűnt el Kádár János koponyája?

Hirdetés

Hová tűnt el Kádár János koponyája?

Kádár Jánost, aki több mint három évtizedig volt az ország első számú vezetője, 1989. július 14-én temették el állami ceremóniával az akkori Kerepesi úti (ma Fiumei út) sírkertben, a Munkásmozgalmi Pantheon közelében. Az 1992. március 30-án elhunyt felesége, Kádár Jánosné Tamáska Mária urnáját végakaratának megfelelően a férje sírjába helyezték el.

A vörös gránit síremléket 2000 novemberében érte először támadás. Egy 69 éves asszony zöld színű festékkel összemázolta a Munkásmozgalmi Pantheon falát, valamint három kommunista vezető, köztük az egykori főtitkár síremlékét. Tettét azzal magyarázta, hogy a kommunisták, és Kádár lelkén sok ártatlan ember halála szárad.

Aztán 2007. május 2-án arról adott hírt a Magyar Távirati Iroda, hogy az éjszaka leple alatt ismeretlenek a Fiumei úti sírkertben

feldúlták Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt egykori első emberének sírját, és ellopták a néhai főtitkár koponyáját, valamint csontvázának egy részét.

Hirdetés

A tudósítás szerint Kádár Jánosné Tamáska Mária urnájának is nyoma veszett. A közeli Munkásmozgalmi Pantheon falára fekete festékkel a következő szöveget írták fel: „Gyilkos és áruló szent földben nem nyugodhat 1956–2006”. Ez a szöveg egyébként a Kárpátia együttes Neveket akarok hallani című számának egyik strófája. A sír eltávolított fedelére pedig a „Gyilkosok, 56” feliratot fújták festékszóróból.

Kádár Jánosné Tamáska Mária üdvözli a Szovjetunióból hazaérkező párt- és kormányküldöttséget vezető férjét, Kádár Jánost, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának (MSZMP KB) első titkárát, a Ferihegyi repülőtéren 1983. július 23-án

Kádár Jánosné Tamáska Mária üdvözli a Szovjetunióból hazaérkező párt- és kormányküldöttséget vezető férjét, Kádár Jánost, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának (MSZMP KB) első titkárát, a Ferihegyi repülőtéren 1983. július 23-án

Fotó: Soós Lajos / MTI

Kiderült, hogy az ismeretlen tettesek eltávolították a síremlék vörös gránit fedőlapját, a földet pedig nagyjából másfél méteres mélységig kihányták a sírgödörből. Kádár fémkoporsójának alsó részén egy 30×30 cm-es nyílást vágtak, és ezen keresztül emelték ki a csontokat, köztük a volt pártfőtitkár koponyáját.

Mivel Kádáréknak nem voltak egyenesági leszármazottaik, márpedig a kegyeletsértés vétsége kizárólag magánvádra üldözhető, a büntetőeljárás végül rongálás vétségének alapos gyanúja miatt indult el. A Büntető törvénykönyv egyébként a kegyeletsértést legfeljebb egy évig, míg a rongálást három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.

Az ügyben a VIII. kerületi rendőrkapitányság indított eljárást, de a nyomozást május 4-étől a Budapesti Rendőr-főkapitányság erre a célra felállított, tíz főből álló nyomozócsoportja vette át. Budapest rendőrfőkapitánya az elkövetők felkutatása érdekében bruttó kétmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/11/06/hova-tunt-el-kadar-janos-koponyaja-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Deutsch Tamás apósát gyilkolták meg Óbudán

Deutsch Tamás apósát gyilkolták meg Óbudán

Szombat este még csak annyit lehetett tudni, hogy egy ismert fideszes politikus apósa volt a …