2021. október 18., hétfőMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
2021.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Hosszabb távon Karácsony Gergely főpolgármestersége is veszélybe kerülhet

Hirdetés

Hosszabb távon Karácsony Gergely főpolgármestersége is veszélybe kerülhet

Karácsony Gergely pénteki bejelentése, miszerint visszalép Márki-Zay Péter javára az ellenzéki előválasztás második fordulójában, teljesen új helyzetet idézett elő, olyat, amilyenre az előválasztás első fordulója idején nem sokan gondoltak volna.

  • Mennyi esélye van a párttámogatás nélkül, kisvárosi polgármesterként induló Márki-Zaynak Dobrev Klárával szemben?
  • Egyáltalán hogy jutottunk odáig, hogy az első fordulóban még 43 ezer szavazattal kevesebbet szerző Márki-Zay rábírta a visszalépésre Budapest főpolgármesterét?
  • Mit lép ebben a helyzetben az MSZP, amelynek támogatását régóta élvezi Karácsony Gergely?
  • Kire szavazhatnak az október 10–16. között következő második előválasztási fordulóban a jobbikosok? 

Elemzőket kérdeztünk a lehetséges forgatókönyvekről.

Dobrev Klára

Dobrev Klára

Hirdetés

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

35 százalék, 27 százalék, 20 százalék – így sorakoztak a Dobrev Klárára, Karácsony Gergelyre és Márki-Zay Péterre leadott miniszterelnök-jelölti voksarányok az előválasztás első fordulója után. A hódmezővásárhelyi polgármester nagyot ment, hisz Jakab Pétert is kiszorította a második fordulóból, de még ekkor sem tűnt úgy, hogy valós esélye van megelőzni vagy visszaléptetni a maga javára a főpolgármestert. Azonban Márki-Zay a szavazatok összesítése után hatalmas aktivitásba kezdett, tájékoztatókat tartott, és ünnepelte a harmadik helyét. Szép lassan elérte, hogy a netes keresésekben a jelöltek közül ő törjön az élre, végül a Medián és a Závecz is őt hozta ki legesélyesebbként Dobrev mögött a közvélemény-kutatásokban, és nem Karácsony Gergelyt.

Az első fordulóban ő volt a meglepetésember, amit Karácsony Gergely úgy fogalmazott meg, hogy sikerült áttörnie az üvegplafont. Ennek lehetett orientáló ereje a választók között, és hatással lehetett azokra, akik az újabb mérésekben már inkább őt jelölték meg, nem a főpolgármestert

– mondta Az elemző szemével blog szerkesztője, Kovács János. A visszalépés valahol annak beismerése, hogy Karácsony Gergely mögött már nem láttak akkora szavazói tartalékot, mozgósítható új szavazókat, akikkel beérhette volna a második fordulóban Dobrev Klárát. Ehhez jött a Medián és a Závecz említett felmérése, ahol Márki-Zayt hozták ki második helyre, nem pedig Karácsony Gergelyt, illetve

a Fidesz intenzív lejáratókampánya a főpolgármester ellen (Stop, Gyurcsány! stop, Karácsony!), amely az elemző véleménye szerint alaposan növelte az aktív bizonytalanok között Karácsony Gergely elutasítottságát.

Szerda este még Dobrev Klára győzelmi esélyét látszott növelni, hogy végérvényesnek tűnt a döntés: sem a főpolgármester, sem Márki-Zay Péter nem lép vissza a másik javára. Csütörtökön azonban a Momentum Márki-Zay mellé állt, s ez Kovács János meglátása szerint ugyancsak azt üzente Karácsony Gergelynek, hogy a civil jelölt mögött felsorakozott egy plusz mozgósítási potenciál, amelynek országos hálózata van.

Ráadásul Karácsony Gergely Budapesten szerepelt a legjobban az első fordulóban, viszont a Momentum is szerzett öt egyéni körzetet, ami most már Márki-Zayt erősíti. Az elemző jelezte, a Momentum egyéni jelöltjeire nominálisan hatszor annyian szavaztak, mint Fekete-Győr Andrásra, sokan közülük tehát a momentumos körzetekben inkább Karácsonyra vagy Márki-Zayra szavaztak, és a Momentum csütörtökön kitette a zászlót, hogy a következő fordulóban ezeknek a szavazatoknak kihez kellene vándorolniuk.

Ezután a főpolgármester biztosan átbeszélte tanácsadóival, majd az őt támogató pártok vezetőivel, mennyi biztos szavazója maradt, és ahogy Karácsony Gergely pénteki beszédében jelezte, csütörtök estére kristályosodott ki benne, hogy nincs más hátra, vissza kell lépnie – nem pedig előre, ahogy szerdán bejelentette.

Az, hogy Karácsony Gergely most visszalépett, egy olyan karakterjegyet, imázst erősít, hogy ő integratív, s az elmúlt napok huzavonáját félretéve hajlandó a konszenzusra

– így Kovács János. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/10/08/karacsony-gergely-visszalepes-nagy-attila-kovacs-janos/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Cáfolják, hogy Orbán Viktor államfő akarna lenni

Cáfolják, hogy Orbán Viktor államfő akarna lenni

Fake news, nem foglalkozunk vele − reagált az ATV-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke arra a felvetésre, miszerint …