2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Horváth Péter: A pedagógusok elbocsátása hatalmas csapdahelyzet mindenki számára

Hirdetés

Horváth Péter: A pedagógusok elbocsátása hatalmas csapdahelyzet mindenki számára

Október 5-e a pedagógusok világnapja, az UNESCO 1994 óta tiszteleg a tanárok munkája előtt ezen a napon. Október 5-én, szerdára, a pedagógusok világnapjára országos sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az érdekvédők azt kérik a részt vevő oktatási intézményektől, hogy a mai napon ne vegyék fel a munkát, ám a törvényeket tartsák be.

A tiltakozás jegyében már az ország számos pontján megalkották az iskolák diákjai, pedagógusai, valamint a részt vevő szülők a szerda reggelre meghirdetett, tekintélyes méretű élőláncokat. Szerda délután is folytatódnak az akciók, a két nagy pedagógus-szakszervezet az alapvető jogok biztosa fővárosi, illetve vidéki kirendeltségeinek nyújtja be az összegyűjtött panaszokat.

Ezt követően délután 17 órakor hídfoglalás lesz a tanárokért a Grund szervezésében. Az esemény leírásában ismertetik: „Tartsatok velünk október 5-én (szerdán) 17 órától 19 óráig a Margit hídon, hogy újból megmutassuk a kormánynak, hogy a tanárok jelenlegi helyzete tarthatatlan, és hogy joguk van sztrájkolni, hiszen a sztrájk alapjog!”

Mint ismert, ma már jogszabály írja elő a sztrájk alatti, még elégséges szolgáltatási kötelezettséget, vagyis azt, hogy mi az a minimumellátás, amit a tanároknak a munkabeszüntetés ideje alatt is teljesíteniük kell. Vagyis a szabályok értelmében a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell.

Hirdetés

Nem javasolják a polgári engedetlenséget

A kérdésre válaszolva, hogy mi a Nemzeti Pedagógus Kar álláspontja a mai tiltakozó akciósorozattal kapcsolatban, a szervezetet vezető Horváth Péter az Indexnek elmondta: szeptemberi küldöttgyűlésükön is arról volt szó, hogy a sztrájk a tiltakozásnak egy teljesen egyértelmű, jogszerű kifejezése, különösen a köznevelés mai állapotát látva – tette hozzá. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint az más kérdés, hogy egy újabb sztrájk hozhat-e érdemi változást.

A sztrájkon túl – amit a PDSZ, illetve a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is javasolt – a Nemzeti Pedagógus Kar is úgy véli, hogy a polgári engedetlenség egy rendkívül kockázatos formája a tiltakozásnak. (Ez az a verzió, amikor a pedagógus a saját egyéni kezdeményezésére úgy dönt, hogy a munkát olyannyira nem veszi föl, hogy be sem teszi a lábát az iskolaépületbe. A polgári engedetlenség alkalmazása vezetett a kölcseys tanárok múlt pénteki és mai elbocsátásához.)

A polgári engedetlenséget egy minden oldalról nagyon nehezen kezelhető helyzetnek tartjuk: a pedagógusok elbocsátása hatalmas csapdahelyzet mindenki számára. Hiszen aki ezt a tiltakozási formát választja, elvileg tisztában van azzal, hogy emiatt jogkövetkezmények érhetik. Miközben joggal érezhetik most úgy sokan, hogy a közneveléshez kötődő sztrájkkal kapcsolatos jogok közelmúltbeli megváltoztatása gyengítette a pedagógussztrájkok érdekérvényesítő képességét

– osztotta meg a dilemmákat Horváth Péter az Indexszel. Hozzátette: az is kétségtelen, hogy a korábbi pedagógussztrájkok Magyarországon eddig egyetlenegyszer sem hoztak kézzelfogható eredményt, vagyis akármilyen jogszerű, a sztrájk műfaja kissé kiüresedett az utóbbi időben. Ám Horváth Péter még ennek ellenére is vallja: az iskolaigazgatóknak arról kellene meggyőzniük a pedagógusokat, hogy lehetőség szerint inkább ne a polgári engedetlenséggel […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/10/05/pedagogus-tuntetes-nemzeti-pedagogus-kar-horvath-peter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Autistákat ellátó lakóotthonok téli fűtésére gyűjt Szijjártó Péter felesége

Autistákat ellátó lakóotthonok téli fűtésére gyűjt Szijjártó Péter felesége

Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke a közszolgálati televízió péntek reggeli műsorában elmondta, …