2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Hiába illegális, Magyarországon is virágzik a béranyaság intézménye

Hirdetés

Hiába illegális, Magyarországon is virágzik a béranyaság intézménye

Amikor szóba kerül a béranyaság, a petesejt-donáció és az egyéb alternatív megoldások a gyermekáldás érdekében, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ilyen csupán Hollywoodban, a szupergazdagok, a sztárok világában fordul elő. Többek között Elon Musk, Tyra Banks, Cristiano Ronaldo, Sarah Jessica Parker, Kim és Khloé Kardashian, Nicole Kidman gyermekei is béranyától születtek. Miközben Durica Katarina írónő legújabb regénye, a Mennyit adtál érte? rácáfol minderre, és részletesen bemutatja, hogy a jelenség abszolút itt van Európában, ugyanúgy a mi magyar valóságunkban is. Legfeljebb nem tudunk róla. 

Azért is ismerhetjük a hollywoodi sztárok történeteit, mert az Egyesült Államokban legális műfaj a béranyaság. Szemben az unió legtöbb államával, beleértve Magyarországot is. Ön azonban arról ír legújabb, Mennyit adtál érte? című regényében, hogy aki nagyon akarja, kiskapukkal és főleg rengeteg pénzzel itthon is kreatívan megoldja. Melyek a főbb módszerek?

Magyarországon a petesejt-adományozás illegális, akárcsak a béranyaság alkalmazása. A magyar rendszer azt azonban lehetővé teszi, hogy rokon adományozzon petesejtet. Például ha a nővérem küszködik a meddőséggel, ingyen és bérmentve felajánlhatom neki az egészséges petesejtjeimet. Ezeket aztán az ő párja hímivarsejtjeivel termékenyítik meg és ültetik be. Sokan élnek itthon ezzel a lehetőséggel, ahogy az is bevett módszer, hogy a meddő pár és a petesejtdonor egymásra találnak az interneten, majd együtt elmennek a közjegyzőhöz, hogy nyilatkozzanak előtte arról, hogy rokonok.

A kötetben ír egy bizonyos brünni klinikáról, ahol a regény egyik szereplője egyedülálló nőként kap segítséget, hogy anya lehessen. Miért lehetséges ott a béranyaság? Csehország ezek szerint a reprodukciós jogok fellegvára?

Hirdetés

Valóban ez a bizonyos brünni intézmény a régió legnagyobb ilyen típusú klinikája, ahová Magyarországról is sokan járnak, ami egy teljesen valid, átlátható, transzparens lehetőség. Önmagában meglehetősen beszédes, hogy ez a brünni klinika rendelkezik külön magyar weboldallal is, illetve magyar orvosokat, nővéreket és ügyintézőket is alkalmaznak.

Magyarország és Szlovákia nemzetközi összehasonlításban is rendkívül szigorú és konzervatív reprodukciós törvényeihez képest Csehország ebből a szempontból valóban egy liberális fellegvár. Nyilván túlzás, városi legenda, hogy náluk katalógusból lehet béranyákat válogatni, az viszont tény, hogy ha már elfogyott minden más megoldás, a béranyaság is egy teljesen legális opció náluk a hozzájuk forduló egyedülálló nőnek vagy a meddő párnak.

A Brüsszelben dolgoztatott magyar prostituáltak sorsát vagy a szlovákiai maffiagyilkosságok áldozatainak történetét feldolgozó korábbi kötetei is mind komoly kutatómunkával, az érintettekkel folytatott interjúk alapján születtek. Az új könyvhöz hol és hogyan találta meg a béranyákat?

Mindenekelőtt rengeteg időt töltöttem az Instagramon, ahol az amerikai béranyák hirdetik magukat. Van köztünk olyan, aki megosztja a profilján az életvitelét: a reggeli zöld turmixától kezdve azt is kiposztolja, hogy a tavalyi szülése után épp pihen, bár már most keresi a családot, akinek jövőre szülhet. Az amerikai béranyák profiljai mind azt tükrözik, hogy ezzel az égvilágon nincs semmi probléma: megegyezik a nő a párral, akik fizetnek, majd megtörténik a beültetés.

Vagyis az Egyesült Államokban a béranyaság egy jól bejáratott vállalkozás, és ők gond nélkül szülik meg mások gyerekeit. Azt kommunikálják, hogy a béranyasággal mindenki jól jár: a pár álmát, akik így szülők lesznek, valóra váltja a béranya, aki utána boldog, mert rengeteg pénz landol a számláján. Úgy kommunikálják, hogy ez egy tiszta win-win szituáció, de persze tudjuk, hogy a közösségi médiában látottakat fenntartásokkal kell kezelni.

Van olyan instagramos amerikai béranya, akivel sikerült közelebbi kapcsolatba kerülnie? Esetleg meg tudta kapargatni nála ezt az igencsak cukrosan hamisnak tűnő felszínt?

Az egyikükkel sokat cseteltem. Ő például arról mesélt, hogy az első gyermekét még ügynökségen keresztül szülte, ők viszont nem kevés közvetítői díjat gomboltak le róla, ezért ma már kizárólag a saját szakállára dolgozik. Neki egyébként van két saját gyermeke, őket nevelik egy házban a férjével. A családban és a környezetükben mindenki tudja, hogy béranyaságot vállal. Ezen belül is, ha a megrendelő pár kéri, fél évig még lefeji és elküldi nekik a tejet. Így lényegében egy család él meg ennek a nőnek a testéből.

Az ön regényében az a rendkívül nehéz élethelyzetbe került magyar nő, aki béranyaságot vállal, ezzel szemben teljesen szétesik mentálisan attól, hogy kihordja és megszüli valaki másnak a gyermekét. Itthon, illetve a mi régiónkban jellemzően kiből lesz béranya?

Több magyar béranyával is beszéltem, mielőtt írtam a könyvet. Mindegyik történetben visszatérő motívum volt, hogy ezek a nők valamiért mind olyan helyzetbe kerültek, hogy hirtelen nagyon kellett nekik egy nagyobb pénzösszeg. A regényem szereplőjének például meghal a férje egy munkahelyi balesetben, ő pedig ott marad munka és pénz nélkül, egyedül két kicsi gyerekkel, nyakában egy hatalmas lakáshitellel.

Akik béranyaságra adják a fejüket, jellemzően rossz körülmények közt élő, alacsonyan képzett, rendkívül kiszolgáltatott helyzetű nők, akiknek nincs más mozgásterük és lehetőségük, mint az, hogy a prostitúció vagy a béranyaság által áruba bocsátják a testüket. A többségüknek ráadásul ott vannak a gyerekeik, akiket egyedül nevelnek, ezért az sem opció számukra, hogy kimennek dolgozni például Németországba. Így, mint végső megoldás, <a href="https://index.hu/kulfold/2020/05/14/kijev_beranyasag_koronavirus/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/11/15/durica-katarina-mennyit-adtal-erte-konyv-beranyasag-petesejt-donor/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több megyére is kiadták a figyelmeztetést

Több megyére is kiadták a figyelmeztetést

Hétfőn sokfelé indul párás, ködös idővel a nap, és napközben is többfelé maradhat szürke az …