2020. szeptember 19., szombatMa Vilhelmina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.19. Vilhelmina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Hiába, a Jobbik szélsőséges múltja mindig visszaüt

Hiába, a Jobbik szélsőséges múltja mindig visszaüt

Amikor a Jobbik 2016-ban elindult a néppártosodás útján, tudható volt, hogy ez nem lesz könnyű menet. Két okból sem. Egyrészt nagyon nehéz néppártosodnia egy olyan pártnak, amely támogatottsága jelentős részét addig cigányellenes és antiszemita szólamokkal alapozta meg. Másrészt a néppártosodás nem igazán jött be a magát néppártnak nevező Fidesznek sem, amely 2018 után mindent meg is tett, hogy ott tegyen be a Jobbiknak, ahol csak lehet.

Az Állami Számvevőszék majdnem 1 milliárd forintos büntetése alaposan megroppantotta a pártot. Hiába próbál mérsékelt erővé, az ellenzéki összefogás egyik tényezőjévé válni a még mindig tekintélyes országos hálózattal rendelkező Jobbik, ha a párt tagjainak múltbeli félresiklásai lépten-nyomon visszaköszönnek vagy valakik tesznek érte, hogy ezek semmiképpen ne merüljenek feledésbe. Hiába próbálta idén márciusban bizonygatni Jakab Péter, a Jobbik új elnöke az Indexnek adott interjúban, hogy végleg szakítottak a korábbi szélsőséges megnyilvánulásokkal, ezek újra és újra visszahullanak a pártra. 

Bíró László 

Gyöngyösi Márton szerint tudatosan játszottak rá rasszista érzésekre

Gyöngyösi Márton a Jobbik európai parlamenti képviselője a Válasz Online-nak tavaly februárban adott interjúban azt mondta: a Jobbik 2006-ban szubkulturális mozgalomként kezdett terjeszkedni, és akkoriban tudatosan játszottak rá a rasszista, antiszemita érzésekre. Gyöngyösi szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy a Jobbik egy rasszista, antiszemita politikai közösség lett volna. “Se többet, se kevesebbet nem tettünk annál, mint amit ma tesz a Fidesz. A különbség annyi, hogy mi ennek a pusztító voltát felismertük és meghaladtuk.”

A legfrissebb példát a Borsod megyei 6-os számú választókerületben készülődő időközi országgyűlési képviselő választás szolgáltatta. Az ellenzéki összefogás a tarcali mezőgazdasági vállalkozót, a jobbikos Bíró Lászlót indítja itt. A tét nagy. A választókerület korábbi országgyűlési képviselőjének, Koncz Ferencnek a halálával ugyanis veszélybe került a Fidesz kétharmados parlamenti többsége. Ha a Szerencs-Tiszaújváros körzetben az ellenzék győz, oda a Fidesz megbízható szavazógépe.

A jelöltállítási határidő előtt pár perccel a Fidesz által benyújtott fellebbezés inkább csak kellemetlenkedés. A tétje csak annyi, hogy szerepelhessen-e majd a szavazólapon a Jobbik neve, mivel a Jobbik új elnöke még nincs bejegyezve tisztségviselőként a bíróságnál. Sokkal kellemetlenebbek a Jobbiknak és az egész ellenzéki összefogásnak Bíró László múltból előásott kommentjei. Ezeket először nem is a fideszes sajtó, hanem Setét Jenő roma jogvédő aktivista ismertette a Klubrádióban. Innen kerültek be aztán – joggal  – a kormánypárti és a nem kormánypárti sajtóba is. 

Különösen kínos, hogy az idézett kommentek nem túl régiek, alig egy évvel ezelőttiek. Nehezen védhető, hogy Bíró Budapestet “Judapestnek” nevezi, panaszkodik, hogy a tarcali wellness-szállodák vendégei között sok a külföldi zsidó –  “a kutyám majd megveszik amikor a tetűcsúzdások elmennek a ház előtt” – vagy az, hogy „az országot nemcsak a Hasszánoktól, hanem a Sztojkáktól is meg kell védeni.”

Bíró László

Bíró László

Fotó: Bíró László / facebook

Bíró nem ismerte el, hogy az idézett kommentek valódiak lennének, de a Facebook-oldalán általánosságban bocsánatot kért vállalhatatlan kijelentései miatt. “Keresztény, istenfélő emberként elismerem, hogy hibát követtem el, amikor a közösségi médiában lefolytatott viták hevében évekkel ezelőtt vállalhatatlan kijelentéseket tettem. A bűnömért bocsánatot kérek mindazoktól, akiket megbántottam” – írta. Bíró azt is elismerte, hogy kijelentéseivel nehéz helyzetbe hozta az őt támogató ellenzéki pártokat, de szerinte a startvonalról „már nincs visszaút, csak előre, hogy lebontsuk a Fidesz kétharmados falait”.

Budai Lóránt

Tavaly hasonló eset történt egy önkormányzati választáson. 2019. októberben és novemberben a jobbikos Budai Lóránt az ellenzéki összefogás jelöltjeként kétszer is megnyerte a jászberényi polgármester-választást. Először mindössze 14 szavazattal nyert, ezért a Fidesz megóvta az eredményt. Az új választáson Budai magas részvétel mellett nagy különbséggel nyert:  3758 szavazattal (62 százalék) győzte le ellenfelét a Fidesz-KDNP színeiben induló Szabó Tamást (34 százalék).

Magyar Idők és a HírTv alaposan utánanézett Budai Facebook-posztjainak, és kiderítette: a politikus évekkel korábban Hitler és Szálasi gondolatait posztolta ki Facebook-oldalán. Budai  például azt az Adolf Hitlertől származó idézetet tette ki, hogy “ha egy nemzet gyávává vált, és csak ezer ember maradt, akik valami nagyot akarnak, és akiknek erejük van az állam átalakítására, akkor ez az ezer ember a nemzet.” Szálasitól pedig ezt posztolta: “A belső ellenség mindig kíméletlenebb, aljasabb, becstelenebb, könyörtelenebb, galádabb, erőszakosabb és véresebb, mint a külső. És mindezt a tulajdonságait nem nyíltan hordja, hanem burkolja vallásosságba, nacionalizmusba, felebarát-szeretetbe, hazaszeretetbe, mindenbe, csak hogy célját elérje. A külső ellenség mindig nyílt.” Kiderítették azt is, hogy Budai tagja volt a Magyar Gárda egyik fiókszervezetének, a Szebb Jövőért Egyesületnek, amely “finoman szólva sem a cigány-, és zsidópártiságáról volt híres”.

Budai Lóránt

Budai Lóránt

Fotó: Budai Lóránt / Facebook

Budai a 24.hu-nak  adott interjúban a vádakra annyit mondott: nem gondolja, hogy bárkit is érdekelne, mit írt régen, mindenki számára világos, hogy ez is csak egy eleme volt az ellene indított lejárató kampánynak. A politikus azt mondta: Jászberényben él 40 éve, mindenki nagyon jól ismeri, és nem szavaztak volna rá az emberek, ha szélsőjobboldalinak tartanák. 

Kulcsár Gergely

Kulcsár Gergely a 2019-es őszi önkormányzati választásokon egyéniben indult volna Debrecenben a Momentum, az LMP és a Jobbik közös jelöltjeként. Kiderült azonban róla, hogy pár éve azzal büszkélkedett, hogy beleköpött a holokausztnak emléket állító egyik Duna-parti cipőbe. Egy másik alkalommal egy belső jobbikos levelezésben aberrációnak nevezte a homoszexualitást, a holokausztot pedig „kamukausztnak”, és kétségbe vonta az áldozatok számát. Botrányos nyilatkozatai miatt végül <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/08/28/jobbik_mult_rasszizmus_ciganyellenesseg_antiszemitizmus_mult_propaganda_kormany_fidesz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Jön a második évad: szombaton újra élőben jelentkezik az operatív törzs

Jön a második évad: szombaton újra élőben jelentkezik az operatív törzs

Az online sajtótájékoztató meghívóját péntek este kaptuk meg. Kérdést feltenni csak írásban lehet. Müller Cecília …