2021. június 15., keddMa Vazul napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.15. Vazul Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Hatvan százalékkal nőtt a nyelvvizsgázók száma tavalyhoz képest

Hirdetés

Hatvan százalékkal nőtt a nyelvvizsgázók száma tavalyhoz képest

Tavaly tavasszal az Oktatási Hivatal gyorsan reagált a kialakult járványhelyzetre, aminek köszönhetően ma Magyarországon már nyolc nyelvvizsgaközpontban adhatunk számot a tudásunkról otthonról, kényelmesen. Ennek ellenére 2020-ban mintegy harminc százalékkal csökkent a nyelvvizsgázók száma: tavaly összesen 86 ezren vizsgáztak, míg 2019-ben 124 ezren.

Bár elsőre azt hihetnénk, hogy ennek – mint sok minden másnak – kizárólag a koronavírus az oka, a valóságban a kép ennél sokkal árnyaltabb. Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke az Indexnek elmondta, hogy a visszaesésnek három fő tényezője van. Noha sokakat elriasztott a fertőzés okozta kockázat, számukra hamar elérhető lett az online vizsga. Ennél lényegesebb változás volt, hogy 2020-ban húsz százalékkal csökkent a felvételizők száma, az igényesebb szakokhoz pedig nagyon is kell a nyelvvizsgákkal megszerzett pluszpont. Mind közül mégis talán a nyelvvizsga-amnesztia tett be a leginkább.

A szakember úgy véli, hogy az idei helyzet ennél jobb lesz, ezt bizonyítja, hogy 2021 első öt hónapjában hatvan százalékkal többen vizsgáztak, mint a tavalyi év ugyanezen szakaszában.

Hirdetés

A jelenség hátterében az áll, hogy a hagyományos nyelvvizsgák csupán három hétig szüneteltek, az online formátum pedig még ennyi kellemetlenséggel sem járt. Utóbbi egy komoly problémára is rávilágított.

„Az általam közvetlenül ismert Euroexam Nyelvvizsgaközpontban azt tapasztaltuk, hogy a vizsgázók közül sokan teljesen tanácstalanok, ha például egy német karaktert kell leütni a billentyűzeten. Ebből arra következtethetünk, hogy tíz-tizenkét év nyelvtanulás alatt egyszer sem kellett megfogalmazniuk egy levelet számítógépen, vagyis az oktatás kizárólag papíralapon folyik. Ez óriási hiba, hiszen amint kilépnek az iskolai falai közül, és elmennek dolgozni, ügyeket intézni, ez teljesen megváltozik” – mutatott rá Rozgonyi Zoltán.

A vizsgázóknak ugyanakkor nem csak ez adja fel a leckét. Egy olvasónk például arról számolt be, hogy amiatt nem jelentkezett online vizsgára, mert tartott tőle, hogy a technikai feltételeket nem tudja megteremteni.

Hallgatók feladatlapot töltenek ki a próbanyelvvizsgán Budapesten 2011. szeptember 14-én

Hallgatók feladatlapot töltenek ki a próbanyelvvizsgán Budapesten 2011. szeptember 14-én

Fotó: Marjai János / MTI

„Azt hittem, hogy otthonosan mozgok a digitális világban, de amikor olvastam, hogy mindenféle szoftvert, programot kell telepíteni a vizsgához, megriadtam. Sajnos rá kellett jönnöm, hogy csak a közösségi oldalakat kezelem magabiztosan – mondta a budapesti fiatal, aki emiatt hagyományos nyelvvizsgát tett angolból. – Szerencsére sikerült, ennek nagyon örülök, mert a pluszpontokra nagy szükségem van” – mondta a végzős diák.

Mint ismert, az államilag elismert, komplex középfokú nyelvvizsgáért 28 pontot, míg felsőfokú nyelvvizsgáért 40 többletpontot kaphatnak a diákok. Fontos, hogy a nyelvtudásért maximum 40 pont járhat, vagyis hiába van valakinek két B2-es nyelvvizsgája, amiért 28+28 pont járna, akkor is csak 40 pontot számítanak be.

A tavasz a nyelvvizsgázás fő szezonja

„Április-májusban mindig jelentős emelkedés tapasztalható a nyelvvizsgára jelentkezők számában. Az előzetes jelzések alapján a tendencia megegyezik az elmúlt években tapasztaltakkal” – erről az Oktatási Hivatal tájékoztatta az Indexet.

Ezt a lapunk által megkérdezett nyelvvizsgaközpontok is megerősítették, valahol azonban a tavaszi roham ellenére is komoly csökkenésre számítanak 2021-ben.

Az ELTE Origó Nyelvi Centrum arról számolt be az Indexnek, hogy a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/06/01/nyelvvizsga-nyelvtanulas-felveteli-koronavirus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lószállítóval harcolt egy autós az M5-ösön

Lószállítóval harcolt egy autós az M5-ösön

Szürreális jelenetek játszódtak le az M5-ös autópályán. Az eset péntek reggel történt, a Budapesti Autósok …