2021. augusztus 4., szerdaMa Domonkos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.08.04. Domonkos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Hatszázan dolgoznak egyszerre a Nyugatin, hogy elkészüljön szeptemberre

Hirdetés

Hatszázan dolgoznak egyszerre a Nyugatin, hogy elkészüljön szeptemberre

A Nyugati pályaudvar felújításával régi adósságát törleszti a vasútvállalat. A 144 éves Nyugati pályaudvar műszaki állapota, műemléki értéke és a vasúti forgalomban való kiemelt szerepe miatt nem lehetett tovább halogatni az épületegyüttes tetőszerkezetének és a pályahálózatának rekonstrukcióját. A pályaudvar kulcsszerepét jelzi, hogy évente 18 millió utas fordul meg itt, 400-450 vonat indul és érkezik a Nyugatiba naponta. 

Még tíz napig kell kibírni valahogy, a Nyugatiban július 17-éig teljes zárlat van, a vonatok helyett munkagépek közlekednek, a pályaudvar egésze elzárt munkaterület.

Hirdetés

Ez idő alatt az utasoknak a környező állomásokról kell beutazniuk a belvárosba.

A helyszínen Biber Anett, a MÁV szóvivője kalauzolt körbe bennünket, tőle tudjuk, hogy az utolsó, nagyobb lélegzetvételű felújítása 1978 és 1988 között zajlott, amint a helyszínen most napvilágra került hibákból kiderült, meglehetősen alacsony minőségben. Az azóta eltelt 30 évben a jelenleginél lényegesen kisebb volumenű, ám szükséges karbantartásokat azért elvégezték.

Az átfogó felújítás 2020 májusában a vágánycsarnok tetejének és a csatlakozó üvegszerkezeteinek, valamint a pénztárcsarnok, a gyorsétterem és a homlokzati hat kisebb torony tetőszerkezeteinek műemléki rekonstrukciójával kezdődött.

 A munkaterület körülbelül 8200 négyzetmétert tesz ki. Az üveg függönyfal is teljesen megújult az épület mindkét végén, (további plusz 2200 négyzetméteren). Már végeztek az állomásépület többi, mindez idáig fel nem újított tetőszakaszának javításával és a csapadékvíz-elvezető rendszer részleges átépítésével. A csarnok felsővezeték-hálózata augusztusban kerülhet vissza a helyére. A munkálatokat két, 36 méter magas toronydaru segíti.

Ott jártunkkor a Nyugati pályaudvar vágánycsarnoka  már 90-95 százalékos készültségű volt. A megújult tetőszerkezet új, belső világítást kapott. Épp most zajlik a vágánycsarnok nyílászáróinak restaurálása, a nosztalgia órák felújítása, a fűtési rendszer és a villámvédelem kiépítése, a vágánycsarnokban pedig több peronon a hangosítási rendszer felújítása.

A XIX. században még Ferenc József császárt kiszolgáló királyi váró – mely a csarnok érkezési oldalán áll kis szabadtéri teraszával – sajnos kimarad a felújításból. Az ok meglehetősen prózai, nem maradt rá pénz.

Június 19-től július 17-ig a Nyugati nem indít és nem fogad vonatokat.

Ez idő alatt 600 munkás és számos munkagép, vasútüzemi és közúti jármű közlekedik a területen (a csarnoktól még 3 kilométer hosszan kivezető pályaszakaszon). A cél az, hogy a Nyugati pályaudvaron jelentősen csökkenjen majd az üzemzavarok száma, és kevesebbszer kelljen a használatból / elhasználódásból adódó sebességkorlátozásokat elrendelni.

Épp most akadálymentesítik a bejáratokat, korszerűsítik a biztosítóberendezéseket, több […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/07/07/hatszazan-dolgoznak-egyszerre-a-nyugatin-hogy-kesz-legyen-szeptemberre/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az előválasztásra több mint kilencven jelöltet vettek nyilvántartásba

Az előválasztásra több mint kilencven jelöltet vettek nyilvántartásba

Eddig összesen 115 egyéni képviselőjelölt regisztrált az ellenzéki előválasztásra, közülük 91 jelöltet vettek nyilvántartásba − tájékoztatta …