2024. május 22., szerdaMa Júlia, Rita napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
2024.05.22. Júlia, Rita Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Hatalmas előrelépést tett Magyarország az autizmus területén

Hirdetés

Hatalmas előrelépést tett Magyarország az autizmus területén

A projekt célja egy olyan, tartalmilag és megjelenésben is megbízható, trendkövető felület létrehozása, amelyre számíthatnak az autizmusban érintett emberek, de azok is, akik csak érdeklődnek a téma iránt.

A sorozat első része kedd délelőtt került ki az alapítvány YouTube-csatornájára. Bekker Dávid, a projekt ötletgazdája és műsorvezetője első körben Szeleczki Istvánnal, az Autista Mintaház Diagnosztikai és Terápiás Centrum vezető gyógypedagógusával és Gubcsó Balázzsal, az Együtt az Autistákért Alapítvány stratégiai és operatív vezetőjével beszélgetett.

Szeleczki István a beszélgetés elején kifejtette, nincs olyan megbízható statisztikai adat, amely pontosan kimutatná, hogy hány autista él Magyarországon. Hangsúlyozta, sem 0 százalékos, sem 100 százalékos autista nem létezik. Mivel egy spektrumállapotról beszélünk, valaki annyira kismértékben érintett az autizmus területén, hogy szinte fel sem tűnik, mert az állapota nem zavarja a mindennapi életben. Elmondása szerint a becsült adatok alapján a társadalomnak nagyjából 1 százaléka lehet autizmusban érintett. Gubcsó Balázs hozzátette, azért is nehéz pontos számadatokkal szolgálni, mivel sokan annyira a szélén állnak ennek a spektrumnak, azaz annyira enyhe tünetekkel rendelkeznek, hogy egyáltalán nem mennek el diagnózisra. Emellett sokan vannak azok is, akik súlyosabb állapotban vannak ugyan, de anyagi vagy családi helyzetük okán nem visznek orvoshoz, így az autizmus diagnosztizálására nem kerül sor.

Hirdetés

A beszélgetésből kiderült, hogy az Együtt az Autistákért Alapítványnak mennyire nagy szerepe volt abban, hogy az autizmust témaként beemelték a közbeszédbe, az emberek pedig egyre nyitottabbak és kíváncsiak. Akkor kezdtek el először gondolkodni azon, hogy vajon ők érintettek-e. Gubcsó az elmúlt hét év eredményeiről beszélve kifejtette, egyre többet beszélünk róla, egyre több embert érdekel a téma, egyre több ember ismeri fel, hogy a környezetében érintettek vannak, az alapítvány pedig próbál a kérdésekre választ adni. Ugyanakkor hangsúlyozta, Magyarország még gyerekcipőben jár ezen a területen.

Az autizmus-intézményhálózatról elmondták, hogy soha nem lesz elég intézmény sem a világon, sem Magyarországon, ugyanis egyre több embernél fedezik fel az autizmust. Így nagyon hosszú várakozási idő alakul ki, hogy valaki egyáltalán eljusson egy gyógypedagógushoz. Ennek érdekében hozták létre az Autista Mintaházat abból a célból, hogy olyan dolgot hozzanak létre, amely hosszú távon nyújt segítséget az érintetteknek. Szakértőkkel folytatott konzultációt követően jutottak arra az elhatározásra, hogy létrehoznak egy olyan […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/04/30/autizmus-egyutt-az-autistakert-alapitvany-gyogypedagogia-heim-pal-gyermekkorhaz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Orbán Viktor: Ha egy ország elfelejti a labdarúgómúltját, akkor nem lesz mire felépítenie a jövőjét

Orbán Viktor azt mondta: a kiadvány elsősorban a helyieknek fontos, de a magyar futball számára …