2021. május 12., szerdaMa Pongrác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.12. Pongrác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Hányatott sorsú közokiratok, mongol munkahelyek, vetőmagok

Hirdetés

Hányatott sorsú közokiratok, mongol munkahelyek, vetőmagok

A köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről és a kulturális örökség védelméről szóló törvény módosításának vitájával kezdte meg tavaszi ülésszakának pénteki ülését az Országgyűlés.

A módosítás beterjesztője, a fideszes Kósa Lajos elmondta: Magyarország viharos történelme miatt akár több tízezer közokirat lehet magánkézben. Azt javasolta, hogy tegyék lehetővé a jelentőséggel bíró, értékes iratok előkerülését, miközben elismerik magántulajdoni jellegüket. Ezt úgy érnék el, hogy ha valakinek ilyen irat van a birtokában, beadhatná a levéltárba, amely ha védettség alá veszik a dokumentumot és a tulajdonos elidegeníti, a levéltárnak legyen elővásárlási joga. 

A javaslat célja tehát az, hogy biztosítsa a magánszemélyekhez került fontos iratok helyzetének rendezését, fennmaradását – tette hozzá Dunai Mónika fideszes képviselő. 

Hirdetés

Ha már közokiratok, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár indítványozta azt Integrált Jogalkotási Rendszer (IJR) fejlesztését a jogalkotási folyamat hatékonyabbá tevése végett. Mint mondta, az érintett köziratok teljes életútja, kezelése ezen szakrendszeren belül valósulhat meg, egyszerűsített módon, illetve elektronikus úton történő levéltári megőrzésük is lehetővé válik a jövő kutatói számára.

Helyi cégek, külföldi befektetések

A változás szele a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságról (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról szóló törvényt is elérte. Vargha Tamás, a külügyi tárca államtitkára kifejtette: a törvénymódosítás részben a hazai vállalatok külföldi befektetéseinek segítését szolgálná, azaz egy befektetés akkor is finanszírozható legyen, ha nem belföldi szervezet, hanem a tulajdonában lévő külföldi vállalkozás valósítja meg. A módosítással változnának a központi költségvetés felé az elszámolás feltételei.

Z. Kárpát Dániel, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/30/hanyatott-sorsu-kozokiratok-mongol-munkahelyek-vetomagok—errol-is-szolt-az-orszaggyules-penteki-napja/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy 36 éves nő a koronavírus legfiatalabb áldozata

Egy 36 éves nő a koronavírus legfiatalabb áldozata

Egy 36 éves nő volt a koronavírus legfiatalabb áldozata kedden – derül ki a kormányzati …