2023. március 25., szombatMa Irén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.03.25. Irén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Hamarosan kiderül, kik lesznek az Alkotmánybíróság új tagjai

Hirdetés

Hamarosan kiderül, kik lesznek az Alkotmánybíróság új tagjai

2023. szeptember 1-jén négy alkotmánybírónak is lejár a tizenkét éves megbízatása. Dienes-Oehm Egont, Pokol Bélát, Szalay Pétert és Szívós Máriát ugyanis 2011. június 29-én választotta meg titkos szavazással a parlament alkotmánybírónak – 2011. szeptember 1-jei hatállyal. A velük együtt megválasztott Balsai István 2020. március 1-jén elhunyt. A hatályos rendelkezések alapján a négy alkotmánybíró már nem választható újra.

Csak hárman újrázhattak

A korábbi szabályozás szerint az alkotmánybírákat kilenc évre választották, és egyszer újra lehetett őket választani. Az Alkotmánybíróság több mint három évtizedes történetében ez csak három alkotmánybíróval fordult elő: Bihari Mihállyal, Holló Andrással és Kiss Lászlóval. 

Közülük tizennyolc évig egyedül Kiss László viselhette az alkotmánybírói talárt, mivel Bihari és Holló a második ciklusa vége előtt betöltötte a 70. életévét.

Hirdetés

2012. január 1-jétől az Alkotmánybíróságról szóló 2011. évi CLI. törvény alapjaiban változtatta meg az alkotmánybírák választási rendjét. A testület létszámának 11-ről 15 főre növelésével az Országgyűlés nem várta meg ezt az időpontot, hanem az akkori alkotmány módosításával előrehozta a változást. Így választhatták meg 2011-ben a grémium öt új tagját.

Kémiaprofesszor és csillagász doktor?

A jelenlegi szabályozás szerint alkotmánybíróvá megválasztható minden olyan

  • büntetlen előéletű,
  • az országgyűlési képviselők választásán választható magyar állampolgár,
  • aki jogász végzettséggel rendelkezik,
  • 45. életévét betöltötte,
  • de 70. életévét még nem töltötte be, továbbá
  • kiemelkedő tudású elméleti jogász (egyetemi tanár, vagy a Magyar Tudományos Akadémia doktora), vagy legalább húszévi, jogi területen folytatott szakmai gyakorlattal rendelkezik.

A korábbi szabályozáshoz képest az alkotmánybírósági tisztség nem szűnik meg automatikusan a 70. életév betöltésével. Ez a korhatári plafon már csak a megválasztás időpontjában irányadó. Elméletileg ma akár egy 82 éves személy is aktív alkotmánybíró lehet. Egyébként ha nem törölték volna el a felső korhatárt, akkor a jelenlegi testületből öten már nem lehetnének […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/22/alkotmanybirosag-alkotmanybiro-valasztas-orszaggyules-alaptorveny/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Orbán Viktor: Magyar-szerb rangadó – fotó

Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20230325-orban-viktor-magyarszerb-rangado.html *Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze …