2022. január 17., hétfőMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2022.01.17. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Halihó, ébresztő, az igazi Megváltó már rég itt áll a hátatok mögött!

Hirdetés

Halihó, ébresztő, az igazi Megváltó már rég itt áll a hátatok mögött!

A KSH 2011-es népszámlálási adatai alapján Magyarország lakosságának több mint fele kereszténynek, ezen belül 39 százalék katolikusnak, 14 százalék reformátusnak vallja magát. Bár ezzel nem vagyunk a mélyen vallásosnak tekinthető országok élvonalában (mint például Lengyelország), mégis kijelenthető, hogy a lakosság többsége hívő és keresztény. Tehát a közeledő karácsony spiritualitása nem áll távol a magyaroktól, még ha úgy is tűnik, hogy a szeretet ünnepén a plázák vannak tele, és nem a templomok.

A közelgő ünnepek alkalmával két pappal beszélgettünk a karácsonyról. Dr. Thorday Attila, az Újszegedi Plébánia katolikus plébánosa szerint december 24-e egyik fontos mondanivalója lehet a méltóság, Iván Géza enyingi református lelkész azt mondja, azzal kezdődik a karácsony, hogy Isten a Földön van. Szavaik, gondolataik segíthetnek az ünnep előtt felpörgetett állapotot hirtelen lelassítani, a nyugalom pillanatait megszentelni. A beszélgetésből az is kiderül, hogy ünnepli két lelki vezető az ország távoli pontjain, a Balatonnál és Szegeden az egyik legnagyobb keresztény ünnepet.

Mit jelent önöknek a karácsony?

Iván Géza: Minden évben más és más válik fontossá karácsonyi üzenetből. Lehet, hogy az a kényszer van mögötte, hogy ugyanarról nem lehet mindig ugyanazt elmondani. Olyan ez, mint amikor egy könyv vagy film is mindig egy kicsit más arcát mutatja, valahányszor elé ülsz. A lényeg nem változik, és bár hiába tudod, mi a történet vége, mégis egy apró részletre vagy akár egy szóra rácsodálkozol, hogy jé, ezt eddig észre se vettem! Az idei karácsony most nekem a meglepetés ünnepe. Valami annyira szokatlan és olyan váratlan dolog történt, aminek a meglepetés erejét paradox módon csak tovább növelte, hogy Krisztus testet öltése előtt már annyi próféciát kapott róla a világ. József Attila írja, hogy „megkerültem érte a világot, de Isten végig itt állt a hátam mögött.”

Hirdetés

Annyi önjelölt megváltó jött és ment a történelem során, és ma is annyian vindikálják maguknak a jogot, hogy megváltóként tiszteljék őket akár a gazdasági vagy politikai elitben, akár a közvetlen környezetünkben, hogy a karácsonyi inkarnáció, az Ige testet öltésének üzenete igazi meglepetésként hangzik: Halihó, ébresztő, az igazi Megváltó már rég itt áll a hátatok mögött! Se más megváltó után ne futkározzatok, se ti ne vegyétek fel a megváltó jelmezt, mert csak röhejessé teszitek magatokat. A Megváltó már megszületett. Ez akkora öröm, hogy maguk az angyalok jöttek le, hogy hirdessék a betlehemi pásztoroknak.

Thorday Attila: Lényegét tekintve születésnap. Akit szeretünk, annak születésnapját örömmel ünnepeljük, hiszen nagyszerű, hogy ő van, és velünk van. Alkalom arra, hogy kifejezzük iránta való szeretetünket. Így van ez karácsonykor is, amikor – mily’ megrendítő belegondolni és nehéz szavakba önteni – a mindenek teremtője, a láthatatlan, fölséges Isten eljött közénk.

Mit üzenhet az ünnep a mai embernek?

I.G.: A „szeretet ünnepe” nekem ugyanolyan egy suta címke karácsonyra, mint az ilyenkor sokszor bájgúnár mosollyal is körített „kellemes ünnepeket” langymeleg jókívánsága. Az emberi szeretetünk annyira kiszolgáltatott érdeknek, hangulatnak, látszatnak, miegyébnek, olyan személyválogató, hogy sok ünnepelnivalót nem látok benne. Karácsony ennél sokkal többet hirdet. Egyszer, amikor Michelangelo egy hatalmas kőtömbön kezdett el dolgozni, megkérdezték tőle, mit csinál. Ő azt válaszolta, hogy kiszabadítja az angyalt abból az otromba kőtömbből.

Ünnepi istentisztelet karácsony első napján Budapesten a Budahegyvidéki Református Templomban 2020. december 25-én.

Ünnepi istentisztelet karácsony első napján Budapesten a Budahegyvidéki Református Templomban 2020. december 25-én.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Karácsonykor azért született bele az isteni szeretet az emberi testbe, hogy kiszabadítson minket abból a kövületből, amibe belekövesedett, belemerevedett az életünk. Többek között amiatt, hogy annyira nem tudunk jól szeretni. Se Istent, se egymást. A bűn, amit ugyanúgy tabusítottunk, mint például a halált, ezt is jelenti. Rossz irányba nézünk, ezért rossz irányba is tartunk. Karácsony egyik mai üzenete az, hogy bármennyire is akarunk, mi nem tudunk megistenülni, de nem is kell, mert az Isten vált emberré. Itt van mögöttünk, és még türelmesen vár, hogy odaforduljunk felé. Ember a Marson? Van ennél is nagyobb: Isten a Földön. Itt kezdődik a karácsony.

T.A.: Ha felfogjuk és elfogadjuk ezt a hittitkot, az felmutatja emberi mivoltunk méltóságát. Nem akármilyen teremtmények vagyunk a világegyetemben, hanem olyanok, amilyent maga Isten is felvállalt! Ő maga is ilyen emberi testben járt-kelt, dolgozott, megtapasztalt sikert és sikertelenséget, miként mi magunk is. Ha így tekintek önmagamra, akkor hála és büszkeség tölt el. Ráadásul arra is rádöbbenek, hogy minden embertársam a földön ugyanilyen méltóságban részesült. Bőrszínüktől, kultúrájuktól, vallásuktól, emberi képességeiktől és eredményeiktől függetlenül Jézus őket is testvéreinek tudja, így hát – szimpátia ide vagy oda – nekem is testvéreim, hiszen egy Atyánk van, akit Jézus az ő mennyei Atyjának nevezett. Ez az alapja az emberi nem egységének.

Csoda volt Jézus fogantatása?

I.G.: Igen, ráadásul megismételhető csoda. Megismétlődik minden egyes alkalommal, amikor a testté lett Krisztusban való hit megfogan valakiben. Einstein egyszer azt mondta, hogy minél többet ért meg a természet törvényszerűségeiből, annál több minden van, amit nem ért. Lehet az értelem mindenhatóságában is hinni, csak közben legyen annyi bátorságunk is, amennyi a fenti einsteini idézetben van. Krisztus fogantatása csoda, de csoda az is, ha irracionális volta ellenére hinni kezdesz Jézusban. A lényeg a folytatásban, a megtapasztalásban van, abban, hogy a krisztushit működik. Most, a 20-as években úgy tűnik ennek a hitnek a legnagyobb kihívója a technológiába vetett hit. De utóbbi nem ad megváltást, mert az emberi kreativitás mindenhatóságának illúziója csupán.

T.A.: Meggyőződésem, hogy minden ember születése Isten és ember együttműködéséből fakad, hiszen férfi és nő részt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/12/25/karacsony-katolikus-pap-reformatus-lelkesz-interju/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

„Nem tudnak lejönni a szerről az oltottak” – tüntetést tartott a Mi Hazánk Budapesten

Ismét oltásellenes tüntetést tartott a Mi Hazánk az úgynevezett „Covid-diktatúra” ellen az Egészségügyért Felelős Államtitkárság épülete előtt Budapesten. …