2020. szeptember 27., vasárnapMa Adalbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.27. Adalbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Hadipari high-tech gigaberuházás: Lynx-gyár épül Zalában

Hadipari high-tech gigaberuházás: Lynx-gyár épül Zalában

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Balaicz Zoltán polgármester társaságában csütörtökön jelentette be a zalaegerszegi Zala Zone-ban, hogy a városban németmagyar beruházásban Lynx-gyár létesül.

Palkovics arról beszélt, hogy a beruházás nemcsak a magyar honvédelem, de a gazdaságpolitika szempontjából is jelentős. A miniszter szerint a németmagyar gazdasági és ipari együttműködésnek nagy hagyományai vannak. Méltatta a 2016-os kormányzati döntést a Zala Zone megépítéséről, ami már a harmadik ütemnél tart. A Lynx-beruházás keretében 20 hektáros tereptesztpályát hoznak létre a Rheinmetall-lal közösen. 

Palkovics László a sajtótájékoztatón

Palkovics László a sajtótájékoztatón

Fotó: Trenka Attila / Index

Benkő szerint nem kiszámítható, nem nyugodt környezetben élünk, amikor felértékelődik a biztonság. Ennek alátámasztására Magyarország környezetéről beszélve például a nyugat-balkáni helyzetet emelte ki. A honvédelmi miniszter szerint a honvédelmi és haderő-fejlesztési program a hadiipar megteremtését, a kutatás-fejlesztést és az ezzel együtt járó munkahelyteremtést is magában foglalja. Benkő szerint 17 éves elmaradást pótol a Lynxekkel a Magyar Honvédség, ami a világ élvonalát jelenti a maga nemében.

Mesterséges intelligencia, digitalizáció és robotika

A Rheinmetall képviseletében beszélő Armin Papperger igazgatótanácsi elnök az elmúlt két és fél év példátlanul gyors és professzionális együttműködését méltatta. Mint mondta, Magyarország a NATO egyik legerősebb oszlopává válik azzal, hogy a legmodernebb szárazföldi haditechnikát vezeti be. Papperger az elmúlt harminc évben nem tapasztalt olyat, hogy egy kormánnyal ilyen gyorsasággal lehetett volna együttműködni, amiben óriási szerepe van a bizalomnak. A legmodernebb tankgyár megépítését ígérte Zalaegerszeg számára, ami nemcsak egy gyár lesz, hanem egyéb technológiai pillérek is csatlakoznak hozzá: mesterséges intelligencia, digitalizáció és robotika.

Globális versenyben döntött Zalaegerszeg mellett a Rheinmetall

Maróth Gáspár magyar hadiipari kitekintéssel kezdte. Arról beszélt, hogy a Magyar Honvédség egyes raktáraiban olyan technológiákat is találni, ami a Rheinmetall számára is érdekes lehet. „1990-ben hatalmas ütést kapott a rablóprivatizáció áldozatává lett magyar hadiipar” – mondta, hangsúlyozva, hogy 2016-ban a nulláról kellett elindulni, és a világpiacon teljesen reménytelen vállalkozásnak tűnt hadiipari nagyvállalatokat hozni Magyarországra. Maróth szerint ezért a hatalmas Rheinmetall-beruházásért sok-sok ország állt sorba világszerte. Úgy látja, ahogy a Kiskunfélegyházán felépített kézifegyvergyár is világszínvonalú termelést végez, úgy Zalaegerszegen is csúcstechnológiájú üzem épül. Mint mondta: nincs kutatás-fejlesztés hadiipar nélkül, mivel rendszerint onnan veszik át a technológiákat egyéb iparágak.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője a Zala Zone történetéről és a készülő további fejlesztésekről beszélt. Közel húsz hektáron egy okosváros épül, ahol valós környezetben lehet majd kipróbálni a különféle autóipari fejlesztéseket. A beszédeket követően a Rheinmetall és a Zala Zone Zrt. képviselői együttműködési megállapodást írtak alá.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/09/10/hadipari_high-tech_gigaberuhazas_lynx-gyar_epul_zalaban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Újra magyar polgármestere lehet a legnagyobb székelyföldi városnak

Újra magyar polgármestere lehet a legnagyobb székelyföldi városnak

Hogyan kell egy ilyen nagy várakozásokkal teli helyhatósági választást végigcsinálni? A stressz senkinek sem hiányzik …