2022. október 7., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.07. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ha semmit nem talál a gyerek a kukában, ebben az óvodában hétvégén is ehet

Hirdetés

Ha semmit nem talál a gyerek a kukában, ebben az óvodában hétvégén is ehet

Miközben a hajléktalanság és kilakoltatás problémája a különböző civil szervezetek működésének köszönhetően stabilan jelen van a köztudatban, a bölcsődés, óvodás korú hajléktalan gyerekek létezéséről, megrázó kiszolgáltatottságukról mintha senki sem venne tudomást. Rájuk ugyanis nehezen vonatkoztatható a mindenki a maga szerencséjének a kovácsa népi bölcsesség. Pedig nagyon is léteznek, országos szinten nagyságrendileg ezer gyerek húzza meg magát lakáscélra alkalmatlan pincékben, gépészeti helyiségekben, tárolókban, többnyire ugyancsak hajléktalan szüleikkel.

Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) lelkésze azonban gyakorlatias ember, a vele folytatott beszélgetésből világossá vált, hogy nincs az a nyomorúságos helyzet, amin ne próbálnának meg segíteni. 

A hajléktalan gyerekek számára nyitott óvodát is a kényszer szülte, Iványi Gábor ugyanakkor azt sem titkolja, munkájukat az állam egy 2010-re visszanyúló vita miatt sokkal inkább hátráltatja, mint segíti.  

Hirdetés

„Az egyház által fenntartott oktatási intézmények bölcsődétől egyetemig nevelik, oktatják és képzik a gyerekeket, fiatalokat, köztük számos sajátos nevelési igényű gyerekeket is. A hajléktalanóvoda speciális helyzetéből adódóan egyszerre szociális és oktatási intézmény, így tehát kilóg az állam által értelmezhető ellátórendszerek keretei közül” – magyarázza Iványi. – A Dankó utcai intézményt

azért hoztuk létre, mert azt láttuk, hogy itt csellengenek gyerekek, vagy jönnek a szüleik karján élelmiszerért, ruháért. Kérdeztük, hogy miért nincsenek óvodában. Hát azért, mert a szülők Erdélyből települtek át már 15 éve, de nem tudták megszerezni a magyar állampolgárságot. Románul nem tudnak, magyar az anyanyelvük, emellett romák, akik annyira nem kedveltek és a magyar bevándorlásügyi hivatal is egészen másként áll hozzá az ő ügyükhöz, mint másokéhoz. A gyerekek így nőnek fel. Nincs kerületi lakcímkártyájuk, ezért máshová nem lehet beíratni őket.

A szülők közül többen pincében laknak, mások szívességi lakáshasználók. Egy olyan esetet is említ, ahol egy család öt gyermekével egy Ladában lakott. Őket nem tudták a felnőtt szállójukra felvenni, miközben az épületbe jártak fürödni. Addig „erőltették szerény személyüket”, míg az egyház szerzett nekik egy lakást a VIII. kerületben. A gyerekek ebbe az óvodába jártak, majd egy X. kerületi iskolába léptek tovább, az életük tehát nagyjából megoldódott.


Iványi Gábor


9

Iványi GáborGaléria: Ha semmit nem talál a gyerek a kukában, ebben az óvodában hétvégén is ehet(Fotó: Papajcsik Péter / Index)

A Dankó utcai intézménybe jelenleg 45 gyerek jár, felvételüknek semmilyen előfeltétele nem volt. Cserébe nincs is rajta a formális oktatási-nevelési rendszer radarján, nem kap központi költségvetési támogatást, a fenntartását az egyház az egyéb célokra beállított forrásaiból fedezi. Egy gyerek napi háromszori étkezését ugyan a szomszédban lévő népkonyhán kihozzák 1000 forintból, ami napi 45 ezer forint, havi szinten közel 1 millió költséget jelent. Az óvoda nem hivatalos szolgáltatása, hogy hétvégén is bemehetnek a gyerekek,

ugyanis rendszeresen azt tapasztaljuk, hogy péntektől hétfőig nem biztos, hogy esznek a családok, mert ha nincs jövedelem és nem találtak semmit a kukában, akkor az nagyon megviseli az embert.

Az óvoda egyébként megfelel mindannak a kritériumrendszernek, amit az állam a többi köznevelési intézménnyel szemben támaszt. Engedéllyel működik (a megfelelőségi feltételek teljesülését rendszeresen ellenőrzi a hatóság) gyerekorvos és logopédus is foglalkozik velük az öt óvónő mellett.

A hatévesek életpályájának további alakulására is van rálátásuk, ugyanis a szomszédos X. kerületben működtet a MET egy általános iskolát, sokan ott tanulnak tovább. A fenntartó azonban a VIII. kerületben magukat elszállásoló családok gyermekeit nem tudja átszállítani, ezért jó páran tovább kallódnak a kerületben. Ez Iványi Gábor megfogalmazása szerint azt jelenti, hogy 20-25 éves korukig nem lépik át a kerület határát mert nincs miért és nincs is mivel. Nem csatangolnak, örülnek, ha megélnek az adott területen. Járt az óvodába olyan gyerek, aki nem ismerte a mozgólépcsőt, nem látta a Dunát. Ezért azt, hogy az óvoda munkatársai elviszik őket állatkertbe, uszodába, a gyerekek világ felfedezésként élik meg.

A nevelési, oktatási és integrációs célokon túl ugyan nincs különleges módszertani tematika, de az iskolai továbbtanulás közeledtével külön hangsúlyt helyeznek az óvodapedagógusok arra, hogy a behozhatatlannak tűnő hozott hátrányok behozhatóvá váljanak.

A hétvégéket és hosszabb tanítási szüneteket a gyerekek általános esetben örömteli izgalommal várják, a Dankó utcába járók azonban könnyek között, félelemmel. Ennek tudható be, hogy a nyári szünetet esetükben nagyon rövidre szabott.

Iványi Gábor nem tudja cáfolni a magyar társadalomszerkezetet jellemző rendkívül alacsony mobilitást. Az óvoda példáján keresztül is igazoltnak látja, hogy az esetek döntő többségében a gyerek pontosan követi a szülői karrierutakat. 

A gyermekkorban elszenvedett bántalom, illetve a nagyon fiatalkori gyerekvállalás elképesztően szűkre szabja a kitörési lehetőségeiket. A tankötelezettség 16 éves korra történő leszállítása pedig még annak a lehetőségét is elveszi tőlük, hogy ha kínkeserves módon is, de valahogy szakmához juthassanak. <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/09/23/ha-semmit-nem-talal-a-gyerek-a-kukaban-ebben-az-ovodaban-hetvegen-is-ehet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Elnöki kegyelmet kaphatott az öt év börtönre ítélt fideszes politikus

Elnöki kegyelmet kaphatott az öt év börtönre ítélt fideszes politikus

A még 2018-ban született ítélet szerint Veres Margit 2012-ben – akkor még csak jegyzőként – …