2021. október 21., csütörtökMa Orsolya napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2021.10.21. Orsolya Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ha nem lenne elég az ősz, jön a magassági teknő és a hidegörvény

Hirdetés

Ha nem lenne elég az ősz, jön a magassági teknő és a hidegörvény

Kedd estig magassági teknő, illetve hidegörvény alakítja a Kárpát-medence időjárását, csak rövid időszakokra süthet ki a nap, és a déli országrészben helyenként jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás – írta az Országos  Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). 

A magassági teknő nem más, mint a nyomási szintek térképein megjelenő alakzat, ami hasonlít egy teknőre. A környezetéhez képest ugyanazon légnyomási értékek alacsonyabban vannak, emiatt a teknő közeledtével a felhő- és csapadékképződéshez kedvező, felfelé irányuló áramlások jelentkeznek. A hidegörvény pedig az OMSZ kisszótára szerint a magaslégkörben található, ciklonális forgású, a környezeténél hidegebb légörvény, amelynek kisebb fajtája a hidegcsepp, nagyobbik pedig a magassági ciklon.

Hétfőn este többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd szakadozik, csökken a felhőzet, de csak kisebb körzetekben derül ki az ég. Elsősorban a Dél-Alföldön, valamint éjjel az Alföld középső részén lehet eső, zápor. Holnap a közepesen és erősen felhős időszakok között rövidebb napos időszakok lesznek a jellemzők,  számottevő csapadék nem várható. Az északias szél napközben sokfelé megélénkül, néhol meg is erősödik.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/09/20/idojaras-hideg-orveny-zapor-zivatar-szel-meteorologia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Áder János: Magyarország területének 13 százalékát elsivatagosodás fenyegeti

Áder János: Magyarország területének 13 százalékát elsivatagosodás fenyegeti

Alig található a Földön jó minőségű, könnyen hozzáférhető, tisztítás nélkül fogyasztható víz, mert az emberiség …