2023. november 30., csütörtökMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 378,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2023.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 378,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Gyurcsány Ferencék a születésnapjukon mutatták be a „kormányváltó eszközüket”

Hirdetés

Gyurcsány Ferencék a születésnapjukon mutatták be a „kormányváltó eszközüket”

Gyurcsány Ferenc először boldog születésnapot kívánt pártjának, majd leszögezte, a pártoknál gyorsan eldől, hogy fel fognak-e nőni, „a Demokratikus Koalíció mára Magyarország felnőtt, komoly, befolyásos, tisztességes, becsületes pártja”.

A volt miniszterelnök elárulta, pár héttel ezelőtt, amikor világosabban mondták el, hogy másként berendezett világot szeretnének, ahol közelebb kerülnek egymáshoz az emberek, és birtokba veszik az államukat, megteremtik az emberek államát, egyetlen konfliktussal foglalkoztak: „hogyan tud együtt maradni egy haza, amikor pokoli távolságok választják el a milliárdosokat, a befolyásosokat a többségtől az anyagi lehetőségekben és a közös életünk befolyásolásában is?”. Gyurcsány Ferenc ezt tíz tételben fejtette ki.

„Magyarország egészében nem vallásos, hanem vallásos is”

A legelső kérdés, „aminek el sem kellene hangzania egy ennél őszintébben működő országban”: kik vagyunk mi? Mi a közünk a világhoz, mit gondolunk, van-e közünk a teremtő Istenhez, és mi a viszonya az országnak a teremtéshez? A kormány azt mondja, hogy Magyarország keresztény ország. Gyurcsány Ferenc úgy látja, a népszámlálásból eredő számok is elgondolkodtatják ennek igazságáról, „de a probléma alapvetően az, hogy valamennyiünk hazája-e Magyarország, mindenkié vagy csak a kiválasztottaké?”.

Hirdetés

Gyurcsány Ferenc szerint vannak istenhívők Magyarországon, és olyanok is, akik kételkednek Isten létezésében, valamint olyanok is, akik nem hisznek Istenben, sőt tagadják, „az biztos, hogy Magyarország úgy egészében nem vallásos ország, hanem vallásos is”. A vallásosak között pedig vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy el fog jönni a megváltó, mások azt gondolják, hogy már eljött, és várnak a második eljövetelére.

Keresztények is vagyunk, meg nem keresztények is. Hiszünk prófétában, az emberré vált Istenben, a megváltó egyszeri eljövetelében. Hiszünk abban, hogy a fizikai, metafizikai véletlen gyermekei vagyunk

– húzta alá Gyurcsány Ferenc. A DK olyan országot szeretne, ahol minden embernek jó hazája szeretne lenni Magyarország, ami hívő embereké és nem vallásosoké is.

Gyurcsány Ferenc második megjegyzése az volt, hogy ebben a versenyben, ami sok területen megjelenik, elveszni látszik a hétköznapokban a közös hitünk, ami arról szól, hogy az ember jónak született. Olyan világot szeretnének, ahol lehet, hogy sok mindenben nem értenek egyet, de az alapállás az, hogy a másik jó. Nem olyan világot szeretnének, amiben azt gondolják, hogy akik nem értenek egyet velük, azok rosszak, sőt állatiasok.

Aki azt hiszi, hogy ez csak a politikára igaz, hallgassa meg egyik másik szurkolótábor rigmusait az ellenfélről. Vagy egyik másik vehemens színészünk megjegyzését egy másik színészről. Lassan elfelejtjük, hogy az ember jó. Olyan világot szeretnénk csinálni, amely soha nem téveszti el, vitái közepette sem ezt a közös hitünket.

„Egy tál lencséért, harminc ezüstért ne add el az életedet”

A pártelnök harmadik pontként említette a szabadság ügyét. Rámutatott, hogy abból a szabadságból, amely a legbefolyásosabbak szabadsága, és nem jár együtt a másokért való felelősséggel, abból a szabadságból uralom lesz, „nincs felelősség nélküli szabadság”.

A többség szabadsága semmit nem ér, ha a többség kezében ennek a szabadságnak a megéléséhez nincs lehetőség. Akkor szabad szegénynek lenni. Az, aki szabadságról beszél és szónokol, tegye hozzá, hogy lehetőséggel kibélelt szabadságot szeretne mindenki kezébe adni. Hogy egy tál lencséért vagy harminc ezüstért ne add el az életedet, ne add fel az álmaidat, ne add fel a közös hazádért való közös küzdelem ügyét.

Gyurcsány Ferenc szerint van olyan hatalom, amely ezt szeretné, „nincs is olyan messze tőlünk földrajzilag ez a hatalom, és talán még azt is tudják, kire gondolok ekkor”. A politikus világossá tette, rendre is szükség van a szabadsághoz.

Gyurcsány Ferenc a DK születésnapi rendezvényén 2023. október 22-én

Gyurcsány Ferenc a DK születésnapi rendezvényén 2023. október 22-én

Fotó: Németh Kata / Index

A negyedik pont arról szólt, hogy van dolguk másokkal, sok tekintetben ez különbözteti meg őket. „Az énközpontú politikáknak a két legnagyobb áramlata a konzervativizmus és a liberalizmus” – folytatta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: a két „miközpontú politikai áramlat” a szociáldemokratáké és a zöldeké, amelyek azt gondolják, hogy a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/10/22/gyurcsany-ferenc-demokratikus-koalicio-ellenzek-fidesz-kdnp-orban-viktor-dobrev-klara-arnyekkormany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Három év börtönt kapott a honvédségtől eltávolított szexuális ragadozó

Dobó Dénes közleménye szerint a katonai tanács a vádlottat kétrendbeli szexuális kényszerítés bűntettének kísérletében mondta …