2022. október 2., vasárnapMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Gyurcsány Ferenc a háttérben, Dobrev Klára az élen – mire lehet jó az árnyékkormány?

Hirdetés

Gyurcsány Ferenc a háttérben, Dobrev Klára az élen – mire lehet jó az árnyékkormány?

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke pénteken jelentette be, hogy a párt árnyékkormányt hoz létre. Dobrev Klára vasárnap már árnyék-miniszterelnökként mondott beszédet, hétfőn pedig bemutatta az árnyékminisztereket.

Alternatíva és új politikai harcrend

Milyen szerepe lehet egy árnyékkormánynak a mai magyar politikai térben? – kérdeztük megszólalóinkat.

Leginkább az, hogy valamiféle megjeleníthető alternatívát kínáljon a választók számára egy olyan időszakban, amelyet az ellenzéken belüli versengés fokozódása és a válságkormányzás népszerűtlen intézkedéseinek kritizálási lehetősége jellemeznek. A probléma ugyanakkor az, hogy árnyékkormányt állítani leginkább ott van értelme, ahol politikai váltógazdaság van, illetve a regnáló kormány mögötti pártnak vagy pártkoalíciónak létezik az ellenzéki térfélen domináns kihívója

– fogalmazott Kovács János.

Hirdetés

A politikai elemző jelezte, hogy ma nem ez a helyzet, az ellenzék egységesülés helyett tovább töredezik, és ahogy az időközi önkormányzati választások, valamint a közvélemény-kutatások mutatják, „a kormányellenes szavazók jelentékeny része kormányképes alternatíva hiányában passzív vagy bizonytalan, illetve az ellenzéket is bünteti. Éppen ezért az árnyékkormány-állítást legalább annyira tekinthetjük az ellenzéki versenytársakkal szembeni kihívásnak, mint amennyire a kormánnyal szembeni, demonstratív lépésnek.”

Zárug Péter Farkas szerint leginkább az lehet a szerepe az árnyékkormánynak, hogy „a kormány-ellenzék harcban új hadszínteret próbál nyitni, a kormányzati politikát mint szakpolitikákat személyekhez kötve próbálja leképezni az ellenzéki oldal legnagyobb pártjában, amely mára egyértelműen a Demokratikus Koalíció”.

A politológus úgy véli, hogy

Gyurcsány a kormánypárti gyurcsányozásból a Fidesz szakpolitikai vitákra kényszerítése által próbál menekülni, egyben legalább tíz olyan szakember politikai élvonalba húzását is elvégezve, akik, ha állandó szakvéleményvezérekké válnak a kormányzattal szemben, akkor velük valamit kezdenie kell a Fidesz–KDNP-nek is. Vagyis az egyetlen ellenzéki alternatíva felmutatásán túl, új politikai harcrend felállása lenne a legfőbb feladata ennek az új árnyékkormánynak.

A DK az ellenzék élén

Kovács János úgy látja, hogy a DK a saját szempontjából racionálisan építkezik, még ha ez a korábbinál erősebb törésvonalakat is képez az ellenzéki térfélen, „a Gyurcsány-párt folytatja, amit az egy évvel ezelőtti előválasztás megtört: igyekszik a többiek fölé nőni, és Dobrev Klára személyében saját miniszterelnök-jelölt mellett immár szakpolitikai témafelelősöket (»miniszterjelölteket«) is felépíteni”.

A DK gondolkodása szerint, ha az összefogás nem működik, vagy nem időszerű, akkor közvetlenül a kormánnyal elégedetlen választókat kell megcélozni, ha lehet, elszívva a levegőt a többi ellenzéki párt és mozgalom elől.

Emellett a DK választói keresletre is reagál, hiszen sokan jogosan hiányolják a zsigeri kormánykritika mellett a tartalmi politizálást, ami erősítheti a kormányképesség benyomását a szavazók körében. Utóbbira akkor van lehetőség, ha az árnyékkormány tagjai képesek a kommunikációs paneleken túl szakmai kompetenciát is megjeleníteni

– húzta alá a politikai elemző, hozzátéve: „Azonban kérdéses, hogy erre mennyiben alkalmasak azok a karakterek, akik nem feltétlenül a megújulást, a 2010 előtti kormányzás és az elmúlt ciklusok ellenzéki politizálásának hibáival való szembenézést jelenítik meg személyükben.

<img id="kep_szerkfoto_image_45313484" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4531/45313/453134/45313484_1106b38857ad140ef3f5484072d94ac7_wm.jpg" alt="Az árnyékkormány tagjai" data-image_width="727" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/09/21/demokratikus-koalicio-dk-arnyekkormany-dobrev-klara-gyurcsany-ferenc-ellenzek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Menczer Tamás: Magyarország egy olyan ország, amelynek ismét van futballja

“Sikeres a nemzeti csapatunk, láthatjuk a teltházas stadionokat és az ünneplő embereket, a fiatalok pedig …