2020. október 21., szerdaMa Orsolya napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.21. Orsolya Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Gyorsul az örökbefogadási eljárás

Gyorsul az örökbefogadási eljárás

Csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányrendelet az idén bevezetett „Gyermekeink védelmében” informatikai rendszer és a javítóintézeti informatikai rendszer hatékonyabb működtetéséről. 

A 2019. decemberi családvédelmi akciótervvel összefüggő törvénymódosítás (2019. évi CXXVI. törvény) értelmében a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben (Gyvt.) foglalt feladatok idén június vége óta fokozatosan átkerülnek a bürokratikus terheket jelentősen csökkenteni hivatott Gyermekeinek védelmében elnevezésű informatikai rendszer (Gyvr.) keretei közé. A rendszer digitalizálja az 1999. november 1-től kötelező teljes Gyermekeink védelmében elnevezésű adatlaprendszert („Macis lapok”), a hatékony és átlátható ügyintézést 2014. január 1-től támogató egységes örökbefogadási nyilvántartási rendszert, és kiegészíti azt egy örökbefogadási alrendszerrel.

Az átállás az informatikai rendszerre legfeljebb egy év alatt (2021. június 30-ig) megy teljeskörűen végbe, a törvényi keretek azonban már mostantól támogatják a minél gyorsabb átfutási időket.

macis lapok

Fotó: Jan

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma folyamatosan nagy erőfeszítéseket tesz az örökbefogadási eljárás idejének csökkentésére. A szociális ügyekért felelős államtitkár, Fülöp Attila már májusban jelezte, hogy nemsokára felére (akár kilenc hónapra) rövidülhet a folyamat.

Fülöp Attila

Fülöp Attila

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/10/05/gyorsul_az_orokbefogadasi_eljaras/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Csodaidő jön Magyarországon

Csodaidő jön Magyarországon

Fátyolfelhős, napos időre számíthatunk, de főként északon időnként vastagabb is lehet a felhőzet – olvasható …