2022. május 18., szerdaMa Erik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.18. Erik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Gyanús ügyek, parlament és halálesetek – ezért jönnek önkormányzati választások

Hirdetés

Gyanús ügyek, parlament és halálesetek – ezért jönnek önkormányzati választások

Betöltetlen képviselői helyek mellett működik egy ideje több település önkormányzata is, miután a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet eddig nem tette lehetővé, hogy időközi választást tűzzenek ki (a már kitűzöttek pedig elmaradtak). A jogszabály azonban azt is előírta, hogy 

a ki nem tűzött és az elmaradt választást a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül ki kell tűzni.

Hirdetés

A vonatkozó kormányrendelet értelmében ahol a jelölteket már jogerősen nyilvántartásba vették, a veszélyhelyzet megszűnése után az új választást legkésőbb a kitűzést követő 45. napon kell megtartani.

A 2020. november 6. és 2022. április 9-e között eltelt hosszú tilalmi idő után április 10-én újra megnyílt az időközi választások előtt a tér. Az időközben bekövetkezett halálesetek mellett az önkormányzati mandátumokról való lemondások számát az április 3-ai országgyűlési választás eredménye is növelte, így Budapesten legalább kilenc kerületben időközi választást kell tartani nyáron.

Erre figyeljenek a budapestiek

Ha csak keveseknek is tűnt fel eddig, de május 7-e óta már több helyszínen javában zajlik a választási kampány. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) oldalán nyomon követhető, hogy eddig hány helyen írták már ki a választás időpontját. A listán található jelzéseknél azonban biztosan több helyen lesz időközi, mivel több országgyűlési képviselő még nem mondott le hivatalosan a (parlamenti képviselőséggel) összeférhetetlen helyhatósági tisztségéről. Erre a parlamenti mandátum felvételét követő 30 nap áll rendelkezésükre.

Budapest I. kerületében maga az alpolgármester, Gelencsér Ferenc távozott, ő a Momentum parlamenti képviselője lesz, döntését azonban még nem tette az NVI felé hivatalossá. Itt az 5. választókerületben járulhatnak majd urnához a választók.

Lapunk úgy értesült, hogy a III. kerületben, Óbuda-Békásmegyeren a DK-ból korábban kiugró, jelenleg független képviselő Hazai Iván András – aki a ciklus elején a városrész alpolgármestere is volt – lemondott. Ezt már Kiss László polgármesternek be is jelentette. Hazai a lapunknak azt mondta, miután kilépett a DK-ból és nem támogatta Szabó Tímea kampányát, az önkormányzati munkáját fokozatosan ellehetetlenítették: visszavonták tanácsnoki megbízatását és visszavonták a bizottsági munkából is. Elfogyott körülötte a levegő. Döntése a 2-es választókerület lakóit érinti. 

A IV. kerületben két időközi választást is tartanak. A szocialista Barrel Zoltán halála miatt már ki is írták június 26-ára a 2. választókerületben. Összetettebb a helyzet az LMP-s alpolgármester, Kanász-Nagy Máté esetében. A parlamenti képviselő kihasználja a 30 napos átmeneti időt, amint

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/05/11/gyanus-ugyek-parlament-es-halalesetek-ezert-jonnek-onkormanyzati-valasztasok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megint megszökött egy 12 éves kislány, akit már korábban is köröztek

Megint megszökött egy 12 éves kislány, akit már korábban is köröztek

A rendőrség még február közepén számolt be arról, hogy keresik Bartus Dzsenifert. Azt követően a kislány …